Sajtó

Sajtóközlemény

2015.03.02.

KIRSCHE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft

„ Műanyagfólia gyártáshoz telephely kialakítása”

A KIRSCHE Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretén belül „Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért tárgyú” felhívásának keretében valósította meg DAOP-1.1.1/DE-13-2014-0172 azonosító számon regisztrált „Műanyagfólia gyártáshoz telephelyfejlesztés” című pályázatát.

 A KIRSCHE Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 59.152.264.-Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a „Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 84.503.234.-Ft összköltségvetésű beruházásból a rossz infrastrukturális feltételekkel, egy kihasználatlan üzemi csarnoképület-, szociális blokk-, porta és raktárépület felújítása, valamint új kapubejáró létesítése útcsatlakozással, térbetonnal került megépítésre, amely a cég hosszú távú terveinek megvalósításához járul hozzá.

A KIRSCHE Kft hosszú távú működésének biztosításához egy korszerű telephely kialakítása mellett döntött a tagság. Részletesen kidolgozott költségvetés és jogerős építési engedély birtokában került benyújtásra a pályázat az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretén belül Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért tárgyú - DAOP-1.1.1/DE-13 pályázati kiírására.

A DAOP-1.1.1/DE-13-2014-0172 jelű pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek ítélte és a projekt megvalósításához 59.152.264.-Ft forint vissza nem térítendő támogatást kapott a cég, ami a teljes fejlesztési költség 70%-a. A vissza nem térítendő támogatás igénybevételével és a 30%-os önerő (mértéke: 25.350.970.-Ft) felhasználásával Kiskunmajsa frekventált helyén valósult meg egy építési beruházás, amely a tervezett tevékenység bővítéséhez minden tekintetben megfelelő.

Projekt eredménye: hosszú távú termelést biztosító korszerű műanyag feldolgozóüzem kialakítása, 4 fő álláskereső, amelyből 3 fő női munkaerő munkahelyteremtése. A jelenleg használaton kívüli, rossz állapotú, épületrész felújítása. Ennek eredménye 2930,79 m2 üzemi csarnok felújítása, 218 m2 porta és raktárépület felújítása, 280 m2 térbeton kialakítása, kerítés és ipari kapu építése, telephely optimális kihasználása.

 

KIRSCHE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft

6120 Kiskunmajsa, Árpád u. 27.
www.kirsche.hu
e-mail:kirschekft@gmail.com

 


 

 

Sajtóközlemény

 2014.09.03.

KIRSCHE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft

„ Műanyagfólia gyártáshoz telephely kialakítása”

A KIRSCHE Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretén belül „Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért tárgyú” felhívásának keretében valósítja meg DAOP-1.1.1/DE-13-2014-0172 azonosító számon regisztrált „Műanyagfólia gyártáshoz telephelyfejlesztés” című pályázatát.

 A KIRSCHE Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 59.152.264.-Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a „Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 84.503.234.-Ft összköltségvetésű beruházásból a rossz infrastrukturális feltételekkel, egy kihasználatlan üzemi csarnoképület-, szociális blokk-, porta és raktárépület felújítása, valamint új kapubejáró létesítése útcsatlakozással, térbetonnal kerül megépítésre, amely a cég hosszú távú terveinek megvalósításához járul hozzá.

A KIRSCHE Kft hosszú távú működésének biztosításához egy korszerű telephely kialakítása mellett döntött a tagság. Részletesen kidolgozott költségvetés és jogerős építési engedély birtokában került benyújtásra a pályázat az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretén belül Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért tárgyú - DAOP-1.1.1/DE-13 pályázati kiírására.

A DAOP-1.1.1/DE-13-2014-0172 jelű pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek ítélte és a projekt megvalósításához 59.152.264.-Ft forint vissza nem térítendő támogatást kapott a cég, ami a teljes fejlesztési költség 70%-a. A vissza nem térítendő támogatás igénybevételével és a 30%-os önerő (mértéke: 25.350.970.-Ft) felhasználásával Kiskunmajsa frekventált helyén valósul meg egy építési beruházás, amely a tervezett tevékenység bővítéséhez minden tekintetben megfelelő.

A telephely fejlesztésével a termelési folyamat racionalizálható, az előállítás olyan termelési sorba illeszthető, amelyben hatékonyan alkalmazható a folyamatirányítás és a folyamat kontrolling is. A hatékonyság növelés fontos eszköz, a termelési folyamat rendszerbe illesztése.          

 A támogatással a térség munkaerőpiaci helyzetének javításához 4 fő munkahelyteremtése biztosított.

 


 

Meghívó-Sajtótájékoztatóra

 szechenyitervkirsche kft. széchenyi terv

"Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása”

Sajtótájékoztató és ünnepélyes zárás

 A Kirsche Kft. tisztelettel meghívja Önt a Támogató Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú 

GOP-1.1.1-09/1-2010-0096 

„Gyümölcsfeldolgozás során keletkező veszélyes hulladék ártalmatlanítása új berendezés prototípus fejlesztésével”

című projekt

sajtótájékoztatójára.

kirsche meggy likőr 

Ideje:

2013. június. 29. (szombat)

Program:

15:00 Ünnepélyes megnyitó

15:10 Projekt bemutatása

15:30 Sajtóanyagok kiosztása

Helyszín:

5. Méz és Meggyfesztivál Szank, Szanki Bányászpark

Vendégeinket hideg italokkal és snack-el várjuk.

Elérhetőség:

+36 20 3906030

kirsche@kirsche.hu

 
Kirsche kft.
Kirsche Kft. Kiskunmajsa

 

kirsche kft. európai uniós projekt

Sajtótájékoztató

A Kirsche Kft. immáron 25 éve foglalkozik alkoholos meggytartósítással. Az alkoholos meggyet mint nyersanyagot a csokoládéipar használja fel főként, különböző ízesítéseket használva, alkoholos konyakmeggy bon-bon-t készítenek belőle. Az alkoholos meggy nyersanyag gyártása az alkoholos diffúzió segítségével folyik, vagyis egy etilalkoholos oldatban (melynek összetétele természetesen gyártási titok) áztatjuk a friss meggyet amíg el nem éri a kívánt beltartalmi alkohol szintet.

Meg kell említeni, hogy a gyártás során felhasznált anyagok mind természetesek, mesterséges vegyületek nem kerülnek a folyamatba.

Miután a diffúziós egyensúly beállt, leöntjük a levet a meggyről, majd beszállítjuk a csokoládégyárnak feldolgozásra. Ez az alkoholos lé speciális tulajdonsággal bír, ugyanis az alkoholos extrakció során a meggy húsban található víz „helyet cserél” az bekerülő alkohollal, az pedig „magával viszi” a meggyben található értékes íz-, illat-, és aromaanyagokat és így egy ízletes, a meggy jellegzetességével bíró természetes alkotóelemeket tartalmazó oldat jön létre. Sajnos ebben a formában a hatályos törvények nem engedték meg ennek az oldatnak a hasznosítását, így a mennyiség Európa szerte csak nőtt. A Kirsche Kft. raktára szinte megtelt már, mikor a vezetőség úgy döntött, hogy megoldást kell, hogy találjon a problémára, mert a helyzetet hosszú távon nem lehet ebben a formában tartani, így a Kirsche Kft. a Minisztériumhoz fordult, ami a segítségnyújtást további lehetőségnyújtásban látta, engedélyezte az alkoholos meggyléből az alkoholtartalom regenerálását.

A Kirsche Kft. ezzel az engedéllyel a kezében egy bonyolult feladat elé állt: megoldást kellett találnia, hogyan tudja végrehajtani a regenerálást. A cég az Európai Unió támogatásával K+F pályázatot nyert és a gödöllői Szent István Egyetem segítségével keresi az alkoholos meggytartósítás során keletkező hulladék újrahasznosításának technológiáját. Kettős cél vezérli a szakembereket. A gyártási folyamatot szeretnék továbbfejleszteni és alkalmazni, nem csupán meggyszemek tartósítására, hanem további élelmiszeripari termékek előállítására is. Ám ehhez először az erre alkalmas gépet kell megszerkeszteni. A Kirsche Kft. pályázati projektje nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy összefogja a fejlesztést segítő kutatás résztvevőit, majd koordinálja az általuk kikísérletezett berendezés kivitelezési munkálatait. A kiskunmajsai vállalkozás vezetője Kócsó Attila segített eligazodni a csak első pillantásra egyszerű projekt részletei között.

A kutatási majd fejlesztési célokat szolgáló beruházásokat nevezik röviden K+F-nek. A kutatás következtében létrejövő új termékek vagy technológiák piaci felhasználása szellemi tőkét kamatoztat és gazdasági előnyökkel is jár minden szereplő, sőt a makrogazdaság számára is.

Kócsó Attila: Hosszú évek óta termelünk meggyet és tartósítjuk azt alkohol segítségével az édesipar számára. A tiszta alkohol felhígul a meggyszemektől a folyamat során és átveszi annak színét, zamatát. Régen ezt is hasznosították például a szeszgyártásban, manapság már nem. Mivel a jövedéki adóval terhelt termékek közé sorolták az alkoholos meggylét ezért annak hasznosítása és a vele járó adminisztráció is nagymértékben korlátozza az újrahasznosítását. Ez megnehezíti a további értékesítést, sőt pillanatnyilag az alkoholos meggylé a környezetre gyakorolt kártékony hatása miatt veszélyes hulladéknak minősül. Tetemes mennyiség halmozódott fel nálunk is belőle. Így merült fel a kérdés: hogyan lehetne visszanyerni a meggyléből az alkoholt, vagyis miként lehetne szétválasztani az eredeti alapanyagokra a gyártás végére keletkező folyadékot.

Az édesipar számára előállított alkoholos meggy leginkább bon-bon formájában köszön vissza a boltok polcairól. A visszamaradt zamatos meggylé viszont sajnos ma már elvétve kerül csak a fogyasztókhoz annak ellenére, hogy a 24%-os alkoholtartalommal bíró ital kiváló vermuth vagy cherry alapanyaga is lehetne.

Hasznos lenne, ha egy jól működő eljárással visszanyerhetnénk az alkoholt és azt újra felhasználhatnánk. Régen voltak erre vonatkozó elképzelések még a Jonathán Tsz-ben is, de sajnos senki nem vitte végig a folyamatot. Ez persze nem meglepő, ha belegondolunk, mennyi mindenre kell ügyelni: 20 vagy 24 fokos hőmérsékleten dolgozzunk-e? Milyen mértékű a nyomás, vagy akár az áramlási sebesség a kémiai folyamat során? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a gödöllői a szakemberek és a kutatók, akik a folyamat részleteinek kidolgozását végzik. A prototípus megépítéséhez szükség volt a folyamat modellezésére. Ehhez a gép építőjével közösen létrehoztunk egy pilot-plan berendezést a BAY Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Biotechnológiai Intézetében a tudományos munkatársak segítségével. A berendezésben valamennyi paramétert elemezni tudtunk így a prototípus létrehozásához számos kérdésre választ kaptunk. A további kísérletek már a prototípuson folytatódtak miután összeraktuk azt.

2011 novembere óta dolgozunk az elképzeléseink valóra váltásán, a kutatási és kísérleti munkák során felmerülő problémák megoldásán, teljesen új területen járunk, ahol nincs még tapasztalata senkinek. A pályázat menedzselése is sok energiát igényel, de ebben szerencsére remek segítőre találtunk a Hiány Bt. vezetője, Dr. Hortiné Pecznik Márta személyében, aki már közel tíz éve segíti szakmai tevékenységével cégünket ilyen irányú feladatok esetén. Az anyagiakra kitérve pedig azt mondhatom, hogy a teljes projektköltségvetés ugyan több mint háromszázmillió forint, ám ennek tetemes részét a kutatást koordináló egyetem kapja, a projektben résztvevő munkatársak honoráriumaként. Emellett a prototípus legyártása is komoly összeget emészt fel, és persze nekünk is pontosan el kell számolni a munkálatok végén. Igaz, a sok befektetett energia azzal az előnnyel jár, hogy egy egyedülálló technológia birtokába kerülünk itt a napsütötte meggyszemek közvetlen közelében, Kiskunmajsán.

A projekt 2013. május 30.-án sikeresen zárult, a szerkezet megkezdte az üzemszerű termelést. A berendezés tökéletesítése során elértük, hogy a szárazanyag teljesen elváljon az alkoholos komponenstől, így alkoholmentes, 100%ban természetes meggysűrítményt, és egy meggyaromákkal dús alkoholos oldatot kapunk, amely alkalmas szeszesitalok alapanyagaként való felhasználásra, így a további feladatok már csak az értékesítési csoportra várnak a teljes siker eléréséhez.Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0