Termékeink

- alkoholos meggy

- alkoholos italok

- meggysűrítmény

- ipari felhasználásra alkalmas rázott meggy

- PE műanyag zsákok

 Alkoholos meggy:

Az „alkoholos meggy”, friss, ipari meggy tartósítását jelenti tiszta-, étkezési alkoholban. Fő felhasználói az édesiparban helyezkednek el, Európában ezek elsősorban csokoládégyártó vállalatok, amelyek főképp „konyakmeggy bonbon” előállítása során használják. (Pl. Ferrero – Mon Chéri, Bonbonetti – Cherry Queen, stb.) Magyarországon a Kirsche Kft. szinte mindegyik konyakmeggy bonbon gyártójának szállít.

Kirsche Kft.

A Kirsche Kft. alakulásától kezdve foglalkozik alkoholos meggy gyártással. Kezdetben nem rendelkezett saját meggyültetvénnyel, így a gyártáshoz szükséges friss meggy mennyiséget magyarországi meggytermelőktől vásárolta fel.

2004: Magyarország csatlakozását követően az Európai Unióhoz, pályázati támogatásoknak köszönhetően a vállalat 2004-2011-ig 144 hektár, csepegtető öntözéses technológiával rendelkező meggyültetvényt tudhat a magáénak, amely révén fedezni tudja az alkoholos meggy gyártáshoz szükséges apró szemű friss meggy mennyiséget, illetve a cég napjainkban jelentős részét képezi a magyarországi meggyvertikumnak is.

2010-ben a Kirsche Kft. közreműködött a Magyar Meggytermelők Szövetségének megalapításában, amely a magyar meggyvertikum szereplői érdekeinek összehangolását tűzte ki céljául.

2011-ben a Kirsche Kft. Magyarország egyik legmeghatározóbb friss- és alkoholos meggy előállító vállalata, amely kiterjeszti határait az európai-, és világexport felé is.

A meggyfeldolgozás folyamata a feldolgozóüzemben:

A frissmeggyet szállító kamion egy fedett szín alá áll, ahol 3 targonca pakolja le a raklapokat és egyesével szállítja be a feldolgozórészbe.

A rekeszeket kézi erővel veszik le a raklapokról és öntik fel az osztályozó sorra, ahol megmossák, és méret szerint osztályozzák a gyümölcsöt.

A méret szerint szétválogatott meggyet (14-15mm, 15-16mm, 16-17mm…) közvetlenül a gépsorról 120 literes hordókba töltik, és alkohollal öntik fel.

Kirsche meggyfeldolgozás

A hordókat lezárják, és 3 hónapos érési folyamat veszi kezdetét.

Az érés után a meggyszemek a diffúziós folyamatok során felveszik a szükséges alkohol mennyiséget. (Általában a megrendelő által kívánt alkoholtartalom 24 Vol%)

Az alkoholtartalommal rendelkező meggy szem húsa kemény, könnyen kezelhető. A megrendelő kérése szerint magozni, illetve felezni szokás a meggyszemeket.

A feldolgozási folyamat után a szállításig az alkoholos meggy raktározásra kerül. Az érési folyamat után, ha a vevő egy bizonyos mennyiséget lehívott a raktárból, azt a megfelelő csomagolásba, manuálisan készítik elő. A normál szállítási csomagolásnak a 120 literes műanyag hordókat preferáljuk, mivel ez a legbiztonságosabb a gyümölcshús számára. A hordókat a raklapon zsugorfóliával rögzítjük. Ez esetben a hordókat a következő szállítmány szállításakor visszaküldik újratöltésre. Egyéb esetekben egyszer használatos csomagolási technikákat alkalmazunk. Pl. műanyag zacskó, műanyag- vagy papírdoboz.

Meggytermesztés

A vállalat 144 hektár meggyültetvénnyel rendelkezik, amely 5 elkülönített területen, kevert kor-, és fajta szerint rendeződik el. Az ültetvények teljes mértékben gépesítettek, a karbantartás, öntözés, szüretelés is mind gépekkel történik. A „meggy szezon” az aktuális év időjárásától függően június-július hónapban van, és kb. 10-14 napig tart. A szüretelés igen intenzív ütemben történik, napi 100-150 tonnás kapacitással. A korlátozott időre, helyre és a nagy mennyiségre való tekintettel szükséges jól szervezett rendszert kialakítani a szüretelési időszakban. Ezt meggyrázógépek (Schaumann típus), traktorok, pótkocsik, bérelt kamionok és munkaerő (150 fő) összehangolt munkájával tesszük lehetővé.

Kirsche telephely

Az 5 ültetvény 5 egymást követő évben lett telepítve, de összeállításban azonos arányú fajtákat tartalmaznak, az érési időszak átfedési sorrendje miatt. Az 5 ültetvény szüretelése egyszerre történik váltó pótkocsi rendszerben. Érési intenzitás függvényében kerülnek kiosztásra a rázógépek, melyeket állandó személyzet lát el. Ezek szünet nélkül dolgoznak, és az állandó szállítást váltó pótkocsik végzik a központi színen álló kamionokba. A magas hőmérséklet és hirtelen esőzések miatt a kamion rakterének megtelése után fontos a gyors indulás. A célállomás a meggy átlagos mérete alapján kerül meghatározásra. Az alkoholos meggy gyártásához 14mm – 20mm-es tartományban van szükség a gyümölcsre, így ha  20mm feletti a meggyszem átmérő, a kamiont általában konzervgyárak részére küldjük tovább Magyarország, Ausztria és Németország területére. 20mm-es szemátmérő alatt a Kirsche Kft. feldolgozó üzemébe kerül a szállítmány.

 meggytermesztesKirsche alkoholos megyy


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0