10 gyógynövény, amit egész évben csak vízben termeszthetsz: Kellemesen meg fogsz lepődni, milyen egyszerű – még egy centi föld sem kell hozzá!

Sokan szeretnénk otthonunkban különböző gyógynövényeket termeszteni, de nincs kertünk, ahol ezt megtehetnénk. Vagy a téli időszakban is szeretnénk a lakásunk vagy házunk belső terében hódolni a termesztés örömének.

Ma bemutatunk 10 igénytelen gyógynövényt, amelyek sima vízben és talaj nélkül is jól érzik magukat. Csak a megfelelő körülményeket kell megteremteni számukra, és szépségükkel és illatukkal megjutalmaznak minket.

Mire van szükségünk?

Víz – Kerülje a túl klóros víz használatát, amely nem tesz jót a növényeknek. Jobb, ha a vizet egy éjszakán át állni hagyjuk, mielőtt használnánk, és a legideálisabb, ha esővizet használunk.

Konténerek – tálak vagy befőttesüvegek teljesen elegendőek. Például újságpapírral körbetekerhetjük az üveget, hogy a gyökerek sötét környezetben maradjanak.

Dugványok – egyeseket jobb frissen, tavasszal, másokat nyáron, némelyeket akár ősszel is beszerezni. Egyeseket azonnal vízbe kell helyezni, mások egy ideig kitartanak, és további intézkedések nélkül szállíthatóak. A dugványok és tulajdonságaik eltérőek, ezért olvassuk el figyelmesen az alábbi utasításokat.

10 igénytelen növény

1. Borsmenta – Nagyon népszerű nemcsak a gyógyászatban, hanem az élelmiszeriparban is. Ez elsősorban azért van így, mert sok mentolt tartalmaz. Ez utóbbi egyébként rendkívül illékony, ezért a növény kellemesen illatosítja az egész lakást. A borsmenta vízben való termesztése egyszerű, csak tegyünk friss dugványokat vízbe, és hagyjuk, hogy a növény megtelepedjen.

2. Göndör menta – Egy másik mentafajta. A lándzsás menta valójában a fodros menta és a vízimenta hibridje.

3. Oregano – Ezt a csípős fűszernövényt érdemes beltéren termeszteni, mivel leveleit szinte bármilyen zöldség ízesítésére használhatjuk. Vegyünk friss dugványokat, és tegyük vízbe. Amint a növény gyökeret ereszt, gyorsan növekedni is kezd.

4. Basil – A bazsalikom szereti a konyha melegét, és növekszik benne, amíg sok fényt kap. Bármikor dugványozhatod, mielőtt a növény virágzásnak indulna. A dugványok vízben történő nevelése egyébként ideális módja annak, hogy a bazsalikomot télen is megőrizze.

5. Sage – Tavasszal tegyünk kis dugványokat vízbe, hogy meggyökeresedjenek, már egy nagyon kis mennyiségű dugvány is megteszi. Ezután tartsuk a növényt jól megvilágított, jó vízelvezetésű helyen, mert hajlamos a lisztharmatra.

6. Stevia – Ez az édes növény jó, ha van a házban, és teák, kávé és különféle más italok édesítésére használjuk. Az aktívan növő lágy ágakból vegyünk dugványokat, és tegyük vízbe. Adjunk nekik meleg helyet és sok fényt – ott érzi magát a legjobban ez az egzotikus növény.

7. Honeydew – Ez a gyógynövény minden otthonban szívesen látott frissítő, különösen télen. A levelek kiválóan alkalmasak tea készítésére. Tavasszal vagy ősszel dugványozzuk. A tárolóedényeket tartsa meleg helyen, ahol sok közvetett fény éri. A citromfű gyökeresedése 3-4 hétig is eltarthat. Tartsa tisztán és rendszeresen cserélje a vizet.

8. Estragón – Kora tavasszal készítse el a dugványokat. Az őszi dugványozás is jó, de hosszabb ideig tart a gyökeresedés. Tartsa a dugványokat meleg, világos, világos helyen.

9. Tymian – Friss dugványokra van szükséged egy még zöld növényről. A régi, már kemény és barna dugványok nem biztos, hogy meggyökeresednek. A legjobb időpont a dugványozásra a tavasz közepe és a nyár eleje, mielőtt a növény virágzásnak indulna. A kakukkfű vékony szára azonban gyorsan kiszárad, ezért a dugványozás után azonnal tegye vízbe.

10. Rosemary – A félérett rozmaringdugványok tovább gyökeresednek, de a tavaszi dugványok gyorsabban gyökeresednek. Bárhogy is legyen, megéri a fáradságot, mivel a rozmaring jól fejlődik, és csak egy napos helyre van szüksége.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche