10 ok, amiért feltétlenül vegyen macskát

Nincs még otthon doromboló pisana? Íme tíz nyomós ok, hogy azonnal vegyen cicát!

1. A macska tudja, hol nem jó aludni

A macskák nagyon érzékenyek az otthoni rendellenes helyekre. Ha ilyen helyre teszi az ágyát, nem fog tudni teljes mértékben pihenni alvás, fekvés és pihenés közben. Valószínűleg rémálmok, fejfájás, álmatlanság és egyéb, az alváshiánnyal kapcsolatos problémák gyötörnek. Vessen egy pillantást arra, hogy macskája hol alszik szívesebben. Ha nem akarja elhagyni az ágyát, még akkor sem, ha nem vagy ott, itt az ideje, hogy csoszogjon egy kicsit.

2. A macskákkal való kommunikáció jó a gyerekeknek

A tudósok bebizonyították, hogy a macskákkal kapcsolatba kerülő gyermekek kevésbé szenvednek allergiás reakciókban, és erősebb az immunitásuk (és nem csoda, ha ez az állandó edzés!). Ezért azok a gyerekek, akiknek macesz van otthon, ritkábban hiányoznak az iskolából betegség miatt – évente átlagosan körülbelül 9 napot. Ezen túlmenően a háziállattal való kommunikáció segít a gyerekeknek kialakítani szociális szokásaikat, könnyebben megbirkózni a stresszes helyzetekkel, és megtanulnak gondoskodni egy másik élőlényről.

3. A macskák segítenek átvészelni a szakításokat

A válás vagy a különélés egyesek számára egy kis halál. A stressz olyan erős lehet, hogy az ember hetekig nem tudja elhagyni a házat. A macskák bizonyítottan segítenek könnyebben átvészelni ezeket a helyzeteket. A Pisanki tulajdonosok kevesebbet sírnak, és általában gyorsabban túlesnek a szakításon. A macskatulajdonosok azt mondják, hogy azért beszélnek kedvenceikkel, hogy tisztázzák érzéseiket. Hol könnyebb beszélni valakivel, aki nem szakítja félbe, és nem is válaszol – a macska biztosan nem fog megítélni a döntéseiért, és ez egyfajta pszichológiai támogatás.

4. A macskák segítenek megtalálni új szerelmünket

Sakkmatt, ti kutyák! A britek felmérést végeztek nők körében, amely kimutatta, hogy a résztvevők 90%-a nagyobb valószínűséggel megy randevúzni egy férfival, ha van házi kedvence. És egy macska. Az ilyen urakban gyakrabban bíznak a hölgyek. A kedveseddel készült fotód pedig a Tinderen biztosan segít abban, hogy egy kedvesebb jelölttel találkozz.

5. A macskatulajdonosok nagyon okosak

Igen, volt ilyen tanulmány. A tudósok azt találták, hogy azok, akik otthon tartanak macskát, meglehetősen magas intellektuális fejlettséget mutatnak. És ebben nincs semmi titokzatos. A helyzet az, hogy az okos emberek általában sikeres karriert futnak be, és ehhez hosszú ideig kell távol lenni otthonról. A macskák sokkal jobban tűrik a magányt, mint a kutyák, és még azt sem bánják, ha távol vagy. Ők maguk döntik el, mikor van szükségük simogatásra. Ennek az egyszerű gondozásnak köszönhető, hogy különösen okos szakemberek kapnak macskákat.

6. A macskák gyógyítanak

Ez is tény. A macskák nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem terápiás hatással is bírnak az emberre. Ezek az állatok képesek csökkenteni gazdájuk stresszszintjét – nem csak a hangulatos dorombolásuk miatt, hanem az igénytelenségük miatt is. A macskák kevesebb gondoskodást igényelnek, és szinte egyáltalán nem igényelnek testmozgást. És még egy dolog – a macska simogatása megnyugtatja a gazdáját. Ennek eredményeként azok, akiknek macskája van otthon, 30%-kal alacsonyabb a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata.

7. A macskák nagyon jó barátok

Általános nézet, hogy a kutyák hűségesebbek, mint a macskák. Valójában nem. Osztrák tudósok 2003-ban végeztek egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a macska enyhe rajongáshoz hasonló érzelmekkel ajándékozza meg gazdáját. Az írástudók emlékeznek a velük szemben tanúsított kedvességre, és mindig kedvesen válaszolnak – bár néha nem azonnal. Ráadásul ezek az állatok az emberekkel folytatott több évszázados kommunikáció során megtanulták, hogy sajátos hangokat adjanak ki – valami a gyerek dorombolása és nyafogása között. Mivel az agyunk úgy van programozva, hogy reagáljon a gyerekek szükségleteire, nem tudjuk megtagadni a macskát, ha az kér tőlünk valamit.

8. A macskák sokat beszélnek magadról

A házi kedvenc kiválasztása pszichénk sajátosságaitól függ. A kutyatulajdonosok többnyire extrovertáltak, szeretik a társasági életet, a bulit és a bulit. A macskák általában nyugodtabbak és introvertáltabbak. Ritkábban manipulálják az embereket, szerényebben viselkednek és nagyon értékelik a bizalmat – hálásak, ha megbízol bennük, de ők maguk nagyon nehezen bíznak.

9. A macskák megmenthetik az életét

A macskák nagyon önző lények hírében állnak, de valójában nem azok. Gyakran előfordult, hogy egy macska mentette meg gazdája életét. Az Egyesült Államokban, Montana államban egy macska felébresztette gazdáit, amikor gázszivárgás történt otthon. A tűzoltók később pontosították, hogy ha nem tesznek időben intézkedéseket, robbanás következhetett volna be. Egy másik macska szó szerint arra késztette gazdáját, hogy orvoshoz menjen, aminek következtében a nőnél kétszer is korai stádiumú mellrákot diagnosztizáltak. Egy másik macskahős még érmet is kapott – egy brit hadihajón fogta el a patkányokat, még akkor is, amikor súlyosan megsérült. Több mint száz napig őrizte a legénység ellátását, és nem sokkal azután halt meg, hogy a hajó elérte a szárazföldet.

10. A macskák tökéletes házi kedvencek

A macskaülés általában olcsóbb, mint a kutyaültetés. A macskák kevesebbet esznek, nem kell ápolniuk, nem teszik tönkre a játékaikat olyan gyorsan, mint a kutyák. Ezenkívül a mac-ok nem okoznak kellemetlenséget a szomszédoknak – a pisana valószínűleg nem fog szomorúan üvölteni munka közben, és nem fog hangosan ugatni, ha lépteket hall a folyosón. Nem kell sétáltatni a macskát a parkban, és egy zacskóba gyűjteni az ürülékét. Az írás nem rágja szét a cipőjét vagy a könyvét, és játszhat vele anélkül, hogy felkelne a kanapéról. Ráadásul a macskák nagyon viccesek. Nézd csak azt a pofát!

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche