3 házi módszer a tuskó eltávolítására szerszámok nélkül és szakértelem nélkül

A törzs eltávolítása egy fa kivágása után nem könnyű feladat, különösen, ha a fa több évtizede vagy annál is tovább nőtt. Ezért hatékonyan és felesleges erőfeszítés nélkül kell elvégezni. Íme, hogyan lehet könnyedén eltávolítani a törzset egy fa kivágása után.

A fa kivágása után visszamaradó tuskók szemet szúrnak a kertben, és nagy erőfeszítést igényel megszabadulni tőlük és a mélyen beágyazódott gyökerektől. Sokan professzionális berendezéseket vesznek igénybe, amelyek bár drágán bérelhetők, de hatékonyan eltávolítják a tuskót. Tudja meg, hogyan teheti meg ugyanilyen jól, és végezze el maga.

Hogyan távolítsuk el a tuskót, miután tűzzel kivágtuk a fát?

Ha a tuskó nagyon nagy, nem érdemes túlbecsülni az erőnket, csak elégetni. Fúrj több mély lyukat a felületébe, majd önts bele paraffint vagy fűtőolajat. Ennél a módszernél az idő a legfontosabb, ezért hagyd állni a törzset körülbelül egy hétig, hogy a kiöntött sajátosságok beszívódjanak a fába.

Csak ennek az időnek az elteltével ejtsünk minden lyukba egy-egy meggyújtott gyufát, és pusztítsuk el a tuskót belülről. Hozzá kell tenni, hogy a tuskók elégetése több napot vesz igénybe, de ettől hamukupacokká válnak. Ennél a módszernél fontos, hogy az elégetett csonkot rögzítsük, hogy az állatok és a gyerekek ne férjenek hozzá.

A tuskó eltávolításának természetes módszere

Ha az előző módszerrel kapcsolatban aggályai vannak, használjon élő micéliumot a tuskók lebontásához. Kertészeti áruházakban megvásárolható. A természetben ez a gomba csak a korhadt faágakon található meg, és nem károsít más élő növényeket. Csak törje össze a micéliumot, majd oldja fel 5 liter vízben, és alaposan keverje össze. Most már ideje lyukakat fúrni a fatörzsbe, és vízzel locsolni, hogy nedvesen tartsa.

Csak most kell az elkészített micéliumszuszpenziót a törzsön lévő lyukakba önteni, és eloszlatni a fa felületén. Végül csak tekerjük be a tuskót lyukacsos fóliába, és szórjuk meg levelekkel; körülbelül hat hónap múlva a fának el kell rothadnia. Vegye figyelembe, hogy ha a tuskó nagyon nagy, a micéliumos folyamat is elhúzódik.

A törzs kémiai bomlása

A nitrogéntrágyák jól működnek a törzs lebomlásához; csak öntsük őket a törzsbe fúrt lyukakba, majd fedjük be földdel és várjunk.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche