3 ok, hogy karácsonykor zsírt adjunk a tésztához. Ismered őket?

Hogy ez furcsa? Ellenkezőleg. A zsír és az édes péksütemények meglepően jól passzolnak egymáshoz.

Meglepett már a disznózsírral egy édes sütemény receptjében? Hibának tartottad, vagy csak rossznak ítélted? Biztosan nem vagy egyedül. Sok házi pék tudat alatt a vajat az édes péksüteményekhez köti, a zsír pedig jobban illik a sós ételekhez. Vagy például palacsintát, fánkot sütnek vele. Ugyanakkor a disznózsír mindenképpen az édes tésztához tartozik. És ennek több jó oka is van:

1. Rugalmasságot ad

A sertészsírt már régóta adják a pékárukhoz, éppen azért, mert kellemesen puhává varázsolja a tésztát. Már egy kis mennyiség is szépen beburkolja a sikérrostokat és hagyja „csúszni” egymáson. Ez a tulajdonság különösen előnyös a kelt tésztáknál, amelyekből karácsonyi süti, slushi vagy fánk kell. Ha hozzáadja a kenőcsöt, öt napig jó lesz, nem csak egy-két napig, mint a vajjal.

2. Meghosszabbítja az eltarthatóságot

A pékáruk hosszabb eltarthatósága a rugalmassággal is összefügg. Minél tovább tartja meg belső nedvességét, annál tovább élvezheti. Ezt különösen a kelt daraboknál is értékelni fogja, legyen szó süteményről vagy például zsemléről, pirított kenyérről. Ha pedig úgy érzed, hogy mégis hiányozna a vaj, akkor pénzkeresetnél még kenőccsel sem probléma kombinálni. Az egy az egyhez arány ideális, de ne feledje, hogy 500 gramm liszthez körülbelül 10-15 gramm zsírt kell csökkentenie.

3. Nem változtat az ízén

A „vaj” az, ami miatt leginkább elkerülheti a disznózsírt. De ha két egyforma zsemlét teszel egymás mellé, amelyek közül az egyik nyereg, a másik vajas lesz, akkor az ízéről egyáltalán nem ismered fel. Éppen ellenkezőleg, a nyerges finomabb lehet, a fent említett okok miatt. A disznózsírnak akkor van még egy előnye. Tiszta zsiradék, ezért kicsit kevesebbet használunk a tésztához, mint a vajat.

Mivel lehet még különlegessé tenni a karácsonyt?

Áztatás

Természetesen nem a tésztát, hanem az aszalt gyümölcsöt, amit hozzá fogsz tenni. A mazsolát alaposan áztasd be rumba, dobd bele a citrom- és narancshéjat, vagy legalább reszeld le. Ennek köszönhetően a gyümölcs nem hajlandó felszívni a nedvességet a tésztából, és nem veszi el feleslegesen.

Rács

Ezt a német stóla ihlette, de ne ijedjen meg tőle, és tegyen a karácsonyi süteménybe egy kis reszelt marcipánt a gyümölccsel és mandulával együtt. A zsírral ellentétben nem veszíti el ízét, de semmiképpen sem zavarja. És segít megtartani a nedvességet a sült karácsonyi süteményben.

Hosszú fermentáció

Gyúrjuk össze, hagyjuk kelni, majd tegyük be a hűtőbe. Vagy az erkélyen, amíg nem fagy vagy nagyon párás. A hosszú erjesztés több időt ad az élesztőnek a glutén feldolgozására, és a kapott tészta gyönyörűen rugalmas lesz. De ne feledje, hogy miután kivette a hidegből, hagynia kell, hogy a baktériumok újra működésbe lépjenek, és hagyni kell a tésztát körülbelül egy-két órán keresztül.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche