5 dolog, amit soha nem szabad mosogatógépbe tenni, kockáztatja az egészségét

Az edények vásárlásakor feltűnhetett, hogy a gyártók időnként figyelmeztetnek arra, hogy a szóban forgó tárgyat nem szabad mosogatógépbe tenni. Akkor ennek megfelelően kell cselekedni. Leggyakrabban a nem megfelelő anyagnak köszönhető, amely egyszerűen nem alkalmas a magasabb vízhőmérsékletre és annak elhúzódó hatására. Így gyorsabban elhasználódhat és elveszítheti funkcióját.

Kések és éles tárgyak eltompulása

A kések, kaparók és reszelők határozottan nem tartoznak a mosogatógépbe. Az ismételt mosás eltompulja az éles tárgyakat. Néha még az is megeshet, hogy nem élesednek újra. Nagyon veszélyes lehet a már említett kések esetében, amelyek, ha nem élesek, hajlamosak átcsúszni az étel felületén, és súlyosan megsérülhetnek az ujjak. A kések gyakran fából vagy ragasztott nyelekkel is rendelkeznek, amelyek gyakran leválhatnak a fém részről, ha gyakori víz éri. Ha a fogantyút egy kis csavar tartja, akkor fennáll a rozsdásodás veszélye is.

Fa repedés

Minden fa edényt, különösen a vágódeszkát és a fakanalat súlyosan megsértheti a mosogatógép. Több mosás után a fa csavarodni és repedezni kezd. Ráadásul a fa nemcsak a mosogatógép szagát szívja el, hanem a mosogatáshoz használt vegyszereket is. Ezek főként fakanalak, amelyekből aztán vegyszerek jutnak a főtt ételbe.

Köszörült poharak mindig kézben

A klasszikus üvegáru mosogatógépbe is mosható. Vigyázni kell azonban az arannyal díszített, vágott vagy kristálypoharaknál. Különösen ezek a poharak tartalmaznak több ólmot, amit a mosogatószerekben található tiszta sók károsak. Az üveg fénytelenné válik, és piszkos megjelenést kölcsönöz neki. A magas mosási hőmérséklet az üveget is károsíthatja. Egyes mosogatógépekben talál olyan programot, amely kifejezetten üvegárukhoz készült, és így kíméletesebb mosogatást tesz lehetővé.

Drága teflon serpenyők

Egyes teflon serpenyők esetében a gyártók jóváhagyják a mosogatógépben történő mosást. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy a felületük idővel megsérül. A teflon érzékeny anyag, ezért előfordulhat, hogy ilyen sokáig nem bírja a forró vizet. Egy idő után a teflon elkezd leválni. Ezután ezeket az apró darabokat az étellel együtt fogyasztja el, és ezt biztosan nem akarja. Ezenkívül az étel égni kezd, ami nagy valószínűséggel ahhoz vezet, hogy a serpenyő egyenesen a szemétbe repül.

Kerámia edények csak mázzal

A porcelán és kerámia edényeket is érdemes tudni. Ha üveges mázréteg van a felületen, akkor elméletileg mosogatógépbe is tehetjük, ha nincs más díszítésük. Ha nem lenne bennük a máz, megrepedhet. De jobb, ha nem hagyatkozik a mosogatógépre. Ha egyszer kimosod, a károsodás soha nem fog helyreállni.

Források: , ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche