5 tipp a fogak és a száj egészségének megfelelő gondozásához

Mindannyian szeretnénk egy egészséges és esztétikus mosolyt, amelyre büszkék lehetünk. Az ember legszebb kelléke, mely az első benyomásra és az önbizalomra egyaránt hatással lehet. Arnolds Bite, a Rigai Stradins Egyetem Fogászati ​​Intézetének fogprotézise meg van győződve arról, hogy a bájos mosoly egy modern névjegykártya, ezért összeállított öt fontos ajánlást, amelyeket mindenkinek meg kell jegyeznie és követnie kell ahhoz, hogy megfelelően gondoskodjon a szájhigiéniáról. napi rendszerességgel.

5 tipp a fogak és a száj egészségének megfelelő gondozásához

1. Fogkefe – elektromos vagy kézi

A fogmosás a szájápolás és a megelőzés szerves része. Mind az elektromos, mind a kézi fogkefék sikeresen teljesítik fő feladatukat – hatékonyan távolítják el a fogszuvasodást okozó lepedéket. Fel kell ismerni azonban, hogy mindegyiknek más-más előnye van. A kézi fogkefe előnye a választék és a költségek miatti elérhetőség. Az elektromos fogkefék viszont a nagyfrekvenciás mozgásoknak köszönhetően ütőkártyát jelentenek a hatékonyságban. Hatékonyabbak hosszabb használat során, mivel a vibráció vagy a forgatás mechanikusan feltöri a lepedéket a fogakon és az ínyen, amit nemzetközi vizsgálatok is megerősítenek. Itt fontos hangsúlyozni, hogy ha tétovázik, arra biztatom, hogy a vibráló elektromos fogkefék helyett inkább a forgó fogkeféket részesítse előnyben. Egy ilyen modell nemcsak a rendszeres mozgást biztosítja, hanem a lepedéket is „letörli” a fogak felületéről.

Ez azt jelenti, hogy ezentúl csak elektromos fogkefével szabad mosni? Határozottan nem. Minden lehetőség meghozza az eredményt, feltéve, hogy a tisztítási rituálé naponta kétszer 2 percig tart, anélkül, hogy károsítaná az ínyet. Az emberek gyakran túl sok erőt alkalmaznak, ezért célszerű gyengéd körkörös mozdulatokon gondolkodni, óvatosan hozzáférni a szájüreg minden felületéhez. De a kézi fogkefe vagy az elektromos fogkefe hegyének cseréje 3 havonta javasolt, ha nem kopott el korábban.

5 tipp a fogak és a száj egészségének megfelelő gondozásához

pexels.com

2. Fluoros fogkrém

A fogkrém márkákat olyan előnyökkel kecsegtetik, mint a lepedék elleni védelem, az érzékenység, az ínygyulladás, a fogkő, a lehelet felfrissítése, sőt a fakulás. Természetesen a vonatkozó kijelentések zavaróvá válhatnak, amikor a szájhigiéniára legmegfelelőbb fogkrémet keresik. Bár az egyéni fogkrém kiválasztásakor ajánlott fogorvoshoz fordulni, egy összetevőre mindenkinek szüksége van – a fluorra. Ásványi anyag, amely küzd a fogszuvasodás ellen, és védi a fogak külső rétegét, vagyis a zománcot, ahol a fogszuvasodás általában kiindul. Így a fluor erősíti a fogakat, így nemcsak a fogszuvasodás megelőzésében segít, hanem a fogzománcot is mineralizálja a fogszuvasodás korai szakaszában. A fluor ellenállóbbá teszi a fogakat a savakkal szemben is, ami azért fontos, mert a szájüregben lévő savak hozzájárulnak a nyálkahártya nem kívánt károsodásához.

A lepedékképződés elleni küzdelemben arra kérem Önt, hogy fordítson figyelmet a kálium-nitrátra, a stroncium-kloridra és az ivószódára is. Másrészt kritikus fontosságú a triklozán kerülése, amely elpusztítja a szükséges baktériumokat, megnehezítve a fogkő oldódását, vagy az élelmiszer lebontási folyamatát. Szintén hatás szempontjából tudományosan nem igazolható az a viszonylag gyakori tendencia, hogy szén- és aloe-kivonatot adnak a fogkrémekhez. A fogkrémben lévő szén károsíthatja a fogzománcréteget, és hosszú távon növelheti az érzékenységet, mivel a termék koptató hatású. Alternatív elem a szilícium-dioxid. De az érzékeny fogakon segít a kálium-nitrát vagy a stroncium-klorid, amely idegekkel blokkolja a fogak meglévő pályáit, így nem irritálja őket a hideg és meleg hőmérsékletváltozás. A hatékonyságot mindenképpen növeli, ha a fogkrém használata előtt 30 percig kerüli az italokat és az ételeket, és nem öblíti le többször a fogát a fogmosás után, így a fogak és az íny is teljesen felszívja az összetevőket. Következtetés – az 1450 ppm fluorid koncentrációjú fogkrém hatékonyan eltávolítja a lepedéket és gondoskodik a szájüreg egészségéről.

5 tipp a fogak és a száj egészségének megfelelő gondozásához

unsplash.com

3. Szájöblítők

Egyre elterjedtebb a szájvíz használata a rendszeres higiéniában vagy betegségek kezelését követően. Ennek a szegmensnek a termékei több irányra oszthatók, de az egyesítő elem a szájhigiénés intézkedések kiegészítése és a frissesség érzése. A termékek hatásának javítása érdekében a fogmosás után legkorábban 30 perccel javaslom bármilyen szájvíz használatát, hogy ne csökkenjen a fogkrémben lévő, fent említett fluorid hatása, ami megakadályozza a lepedék kialakulását. Kivételt képezhetnek a megelőző hatású folyadékok, amelyek közvetlenül fluoridot tartalmaznak. Segítenek megelőzni a fogszuvasodást és bizonyos esetekben a fogszuvasodást. A szóban forgó eszközök a legnépszerűbbek, mert azoknak is ajánlottak, akik gyakran használnak cukortartalmú termékeket. A második – plakkellenes szerek, amelyek megakadályozzák, hogy a baktériumok a fogfelületekhez tapadjanak. Ha mindkettőt állandó rutinra szánják, akkor az antiszeptikus szájvizek rövid távú használatra valók. Jellemzőjük a klórhexidin tartalmú anyagok, amelyeket szájfekélyek, nyálkahártyák vagy szájpenész azonnali megelőzésére használnak. Antibakteriális vagy fertőtlenítő szernek tekintik, amely viszonylag nagy a mellékhatások kockázata. A többinél kevésbé gyakoriak. Még egyszer fontos megjegyezni, hogy minden szájvíz hasznossága megkérdőjelezhető, ha nem egészíti ki fogmosással, nyelvtisztítással és fogselymezéssel.

5 tipp a fogak és a száj egészségének megfelelő gondozásához

pixabay.com

4. Fogselyem és nyelvtisztító

A fogorvosok egyetértenek a fogselyem használatában és előnyeiben. Olyan helyekre is eljut, ahová a fogkefe nem fér el. A rendszeres fogselyem segít megszabadulni a fogak közötti lepedéktől, csökkentheti a fogszuvasodás kialakulását és a fogínygyulladás korai stádiumát, amely fogselyem- vagy fogmosáskor véres fogínyben nyilvánul meg. A fogselyem csökkentheti a szájszagot, a rossz lehelet gyakori problémáját. Azt is tudnia kell, hogy a fogak közötti tisztaság befolyásolhatja a fogak általános fehérségét, még ha a fogak elülső részét megtisztítják, a fogak közötti sárgás rések vizuálisan sötétebb benyomást keltenek a fogakról. Ezért ajánlott a fogmosáshoz hasonló rituálét követni – naponta kétszer két percet. Természetesen alternatívát jelenthetnek a kisméretű fogközi kefék. A hatékony szájápolás érdekében ne csak a fogakra koncentráljon, háttérben hagyva a szájüreg többi részét. Ügyeljen a száj minden részére, beleértve az ínyt és a nyelvet is. Idővel baktériumok és elhalt sejtek halmozódhatnak fel rajta, ami rossz leheletet és negatív hatással lehet a szájüreg egészségére. A nyelvtisztítók eltávolítják a felesleges részecskéket az izom felszínéről. Általában lekerekített műanyag vagy fém eszközök, amelyek nem helyettesítik a fogmosást, de további előnyökkel járnak a szájhigiénés rituálékban. Ennek előnyére válik a gyengéd fogmosás, amely a nyelv hátuljától kezdődően halad előre, hogy hozzáférjen a nyelv hornyához és plakkjához. Itt kell hangsúlyozni, hogy a fogkefe sörték használata 30%-kal kevésbé hatékony a nyelvtisztítókhoz képest.

5 tipp a fogak és a száj egészségének megfelelő gondozásához

pexels.com

5. Szakorvosi látogatás

Még ha szájhigiénés sztárnak tartod is magad, aki naponta kétszer mos fogat, rendszeresen használ fogselymet, vagy a fogak közt mosol és megtisztítod a nyelvedet, mindenképpen fel kell keresned egy szakembert. Bár a fogorvos, higiénikus vagy fogprotézis látogatási gyakorisága egyénileg kerül meghatározásra, az aranystandard évente egyszer. Kategorikus felkérés az adott szakorvos számára, hogy határozza meg a következő vizit időpontját, amely a fogak szerkezetétől, a szájüreg állapotától és a higiénés rutintól függ. Ugyanakkor ügyeljen általános egészségi állapotára, különösen az emésztőrendszerére, igyon elegendő vizet, és kerülje a túlzott cukrot, alkoholos italokat és kávét. Ez gyakran okozza a rossz leheletet, a lepedéket és a nyelven lévő baktériumokat. A megfelelő szájhigiénés rituálék és fogtisztító termékek azonban segítenek a nem kívánt baktériumok elleni küzdelemben, hogy megőrizzék az egészséges és esztétikus mosolyt.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche