5 virág a gyomok ellen: mit ültetnek a hozzáértő kertészek

Ezek a szerény növények nem csak megszabadítják nyaralóját a gyomoktól, szó szerint teljesen kiszorítják őket, hanem minden kert csodálatos díszévé is válnak.

Tartalom
  • 1. Hosta
  • 2. Sedum
  • 3. Lazastrife pont
  • 4. Illatos ibolya
  • 5. Szürke

Nem igényel különösebb törődést, de az előnyök valóban kétszeresek.

1. Hosta

Sűrű telepítésnél egyetlen gyom sem tör át a hostán. A Hosta levelek különféle formájú és színűek. Sok fajta halványlila haranggal is virágzik.

A termesztés sajátosságai. Szereti a részleges árnyékot és a nedvességet – ilyen körülmények között mutatják a hosták eredeti színüket.

Virágok
Fotó: © Belnovosti

Hetente egyszer öntözzük meg, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a levelekre.

2. Sedum

Elágazó gyökereinek köszönhetően, amelyek mélyen a talajba nyúlnak, a sedum egész tisztásokat képez, kiszorítva a gyomokat.

A második évtől kezdve a növény élénksárga virágokkal örvendezteti meg Önt, hihetetlenül kellemes a szemnek. A Sedum megtalálható a természetben fenyőerdőkben homokos talajon, olyan helyeken, ahol nincs más fű, még csupasz homokon is, vasutak mentén, homokos lejtőkön, sáncokon is.

Az egyik szedumnövény kicsi és nem feltűnő, de általában szorosan egymáshoz zsúfolódnak, festői, párna alakú csomókat képezve.

Virágzás közben aranysárgára színeződnek. Ha egy ilyen párnát áthelyez egy virágoskertbe, a növények gyorsan gyökeret vernek és gyorsan növekednek.

Használható sziklakertek, sziklás kertek kialakítására, kövek vagy magasabb növények háttereként.

A termesztés sajátosságai. A maró szedum nem szeszélyes, szereti a homokos vályogtalajokat, teljes napsütésben is tud növekedni, jól bírja a telet és szinte gondozást sem igényel.

Rossz talajon is nő, de csak jó fényben örvendezteti meg bőséges virágzással. Nagyon mérsékelt öntözést igényel, és csak száraz nyáron. Az évelő egyáltalán nem igényel etetést.

3. Lazastrife pont

Ez a növény meglehetősen agresszív a gyomokkal szemben: gyorsan növekszik és hatalmas területeket tölt be.

A növény meglehetősen magas, gyakran eléri a 80 cm-t.. A lazavirág virágai sárgák, tüske alakú virágzatban egyesülnek.

A termesztés sajátosságai. Ha egy virágágyást lazastrife-vel szeretne díszíteni, helyezze árnyékba. Nagyon könnyen tűri a szárazságot, nem igényel gyakori öntözést. Elegendő havonta egyszer hidratálni. Amikor a loosestrife virágzik, vágja le a száraz leveleket a tövéig.

4. Illatos ibolya

Fokozatosan vastag fedővel takarja be a virágágyást, egyetlen esélyt sem adva a gyomoknak a talajból való kihajtására. Egy szezonban kétszer virágzik: május-júniusban és augusztus-szeptemberben. Miért nem ültet egyet a kertjébe?

A termesztés sajátosságai. Az illatos ibolya szereti a napot, de nem tűri a nedvesség hiányát. Szezononként kétszer alkalmazzon műtrágyát a virágos növényekre. Annak érdekében, hogy a gyökerek lélegezzenek, az ibolya rétet rendszeresen meg kell lazítani és ritkítani kell.

5. Szürke

A kertet lila virágokkal és buja zöld levelekkel díszítve a periwinkle sűrű szőnyeget hoz létre, amely egyáltalán nem engedi át a gyomokat. Májustól kezdődően két-három hónapig virágzik.

A termesztés sajátosságai. A gyöngyvirág részleges árnyékban virágzik. Ültetéskor kerüljük a felszínhez közeli talajvízzel rendelkező helyeket, különben a gyökerek gyorsan elrohadnak. A növény csak forró napokon igényel öntözést. A fennmaradó időben a rendszeres eső is elég a virágnak.

Szép kertet és teljes gyommentességet kívánok!

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Kirsche