5 zseniális ötlet Franciaországból, mit készíts otthon levendulával. megnézi

Ha úgy döntött, hogy levendulát termeszt a kertjében, minden bizonnyal arra gondolt, hogy megőrzi szépségét későbbre. Szerencsére ennél a gyógynövénynél ez nem probléma, a vágott virágos gallyakat pedig könnyen megszáríthatjuk és szép dekorációként használhatjuk a lakásba. Mindenki, aki legalább cserépben termesztette ezt a természeti szépséget, biztosan kipróbálta. De még mindig rengeteg más módja van annak, hogy nemcsak gyógyító képességeit használja.

Gyógyszer Franciaországból

Forrás: Youtube

A levendula gyógyszer, így kezelhetjük is – és nem fogjuk megbánni. Segítségével idegfeszültséggel, álmatlansággal, esetleg fejfájással, így migrénnel küzdők is igénybe vehetik. De jótékony hatással van az emésztésre is, enyhítheti a gyomorpanasz okozta fájdalmakat, az epehólyag és a máj is értékelni fogja a hatását. Ha levendulaolajat használnánk, akkor a reuma, ideggyulladás vagy sérülés által érintett helyeket bedörzsölhetjük vele. Ezenkívül felgyorsítja a bőr fekélyeinek gyógyulását, és javíthatja a vérkeringést. Úgy tűnik, kevés olyan probléma van, amit a levendula nem tud kezelni.

Belső használatra levendulából ugyanúgy készítünk infúziót, mint más gyógynövényekből. Öntsön fel egy kanál levendula virágot forró vízzel, és hagyja állni tíz percig. Ezután engedje le az infúziót, és már fogyasztható. Egyszerű, de hatékony.

A levendulaolaj egy csoda

Egy másik lehetőség a levendulaolaj házi gyártása. Ehhez elég lesz öt kanál levendulavirág is, amit egy jól megtisztított és fertőtlenített száraz pohárba öntünk és meleg, lehetőleg olívaolajjal bekenjük. A feltüntetett mennyiségű levendula körülbelül fél liter olajhoz elegendő. Egy hét múlva az olaj használatra kész. Ha azonban fokozni szeretné a hatását, lehetőség van akár nagyobb adag levendula használatára az elkészítés kezdetén, vagy az eljárást még egyszer megismételni egy újabb adag virággal. Egy ilyen olaj aztán segít a bőrproblémákon, hiszen a csípős rovarokat is taszítja. Gyorsabb és nyugodtabb pihenést idéz elő a halántékhoz való dörzsöléskor.

Az illatért: a fürdőben és a gardróbban

Egy másik egyszerű módja a szárított levendula használatának, ha hozzáadjuk az Epsom-sóhoz, amelyet a fürdőben használhatunk, mert ellazítja az izmokat, csökkenti a lábduzzanatot, enyhíti a stresszt vagy hámlasztóként. A levendula virág hozzáadásával még illatosabbá válik az amúgy is pihentető fürdő. Ennek az ibolyaszínű gyógynövénynek az erős, de nem dörzsölt illatát – nagyanyáink mintájára – sikeresen használhatjuk illatként is a szekrényben a ruhák között, ahol molyriasztóként is hat majd.

Egy aromás gyertya az Ön lakásába

Szereted a gyertya pislákoló fényét, és szívesen készítenél otthon is egy ilyen, ráadásul aromás dekorációt? Semmi sem egyszerűbb, mint a feldolgozás során a felmelegített viaszhoz néhány csepp levendula illóolajat csepegtetni, és a siker egyszerűen garantált. Az ügyesebb készítők a végén díszíthetik a levendula gyertyát.

Valamit a fogért

Ha valóban Franciaország szívébe szeretne eljutni, süthet levendulás sütit vagy akár brownie-t is. A Levaduli bármilyen receptben felhasználható sütéshez, amely citromlevet vagy héjat tartalmaz. Ez a két összetevő tökéletesen kiegészíti egymást, így nem kell tartanunk semmilyen kísérletezéstől. Csak azt a szabályt kell betartani, hogy a kevesebb néha több. Egy evőkanál levendulánál többet nem használhatunk abban a tésztában, amivel egy hagyományos tortaformát megtöltünk. Íze és illata ellenállhatatlan lesz…

Riasztó komposzt

Bár a természet ilyen szép és illatos ajándékának elpazarlásnak tűnhet, de levendulából is nagyon jótékony hatású komposztot készíthetünk. Ősszel elég a növények levágott maradványait összekeverni a szokásos komposzttal, tavasszal pedig olyan anyaggal trágyázhatunk, ami a riasztószerrel megegyező hatású lesz. A nem kívánt rovarok még csak hozzá sem érnek a termesztett zöldségekhez.

Választott egyet a gyönyörű növény használatához?

Források: , ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche