6 alternatíva az eldobható műanyag edényekre a Szentivánéji ünnepségekre

A nyári napforduló hosszú ünnepeinek közeledtével a „Zöldövezet” felhívja a lakosság figyelmét az eldobható étkészletek és edények túlzott használatára – piknikeken, Szentivánéji ünnepségeken, családi kirándulásokon a természetben. Az egyszer használatos műanyag edények fontos környezetszennyező anyagok, amelyek a természetben mikroműanyag részecskékre bomlanak, hozzájárulva a tenger szennyezéséhez, valamint az ott élők, madarak és állatok pusztulásához. De manapság számos, a környezetre kevésbé káros alternatíva létezik az egyszer használatos műanyag edényeknek.

„Az eldobható edényeket – tányérokat, poharakat, étkészleteket, valamint a termikus edényeket és a termékek mérésére szolgáló dobozokat – használat után általában nem mossuk le az ételmaradékról, így nem alkalmasak újrahasznosításra. Ráadásul az ezen edények készítéséhez használt leggyakoribb anyagokat – polisztirol, polipropilén, kompozit anyagok – nem hasznosítják újra Lettországban” – magyarázza Laima Kubliņa, a „Green Belt” képviselője, megjegyezve, hogy az Európai Bizottság által végzett tanulmányok szerint a az említett ételek a tengerszennyezés 70%-át teszik ki.

A műanyag okozta környezetszennyezés csökkentése érdekében 2021-től az Európai Unióban tilos az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, vattacsomók vagy ballonszárak árusítása, ezért fontos, hogy már idén megértsük, milyen alternatíva válasszon műanyag edények és csomagolások helyett, és mennyire környezetbarát ez az alternatíva.

A fogyasztók oktatása és a felelős fogyasztói magatartás elősegítése, valamint a műanyag csomagolási hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a „Zöldöv” olyan javaslatokat állított össze a vásárlók számára, amelyek segíthetnek a vásárlásban és a környezetbarátabb étkészlet-alternatívák kiválasztásában, amelyeket a lett gyártók és kereskedők már kínálják az eldobható műanyag edények helyettesítőjeként.

1. Újrafelhasználható műanyag tartályok

Az egyszer használatos műanyag edények alternatívája a piacon lévő újrafelhasználható műanyag tartályok, amelyek speciális, nagyobb szilárdságú műanyagból készülnek. Bár ezek az edények továbbra is műanyagból készülnek, ezek az edények élettartama 50-100-szor, sőt még ennél is több, könnyen tisztíthatók és mosogatógépben is moshatók.

6 alternatíva az eldobható műanyag edényekre a Szentivánéji ünnepségekre

Reklámfotó

2. Iparilag komposztálható papír tartályok PLA laminálással és biológiailag lebomló műanyag tartályok (CPLA ​​és PLA)

A következő alternatíva az eldobható biológiailag lebomló műanyag étkészlet, amely bioműanyagból (PLA vagy CPLA – kristályos PLA) készül. A PLA növényi cukrokból vagy növényi keményítőből származó komposztálható bioműanyag. A PLA a politejsav rövidítése. Bármilyen cukorból elkészíthető, például kukoricakeményítőből, maniókából, cukornádból vagy cukorrépából. Az iparilag komposztálható edényeket a háztáji komposztba nem lehet elhelyezni, hanem az ipari komposztáláshoz kell vinni. Az ipari komposztálási folyamat összesen 45-90 napig tarthat. A komposztálási folyamat komposztáló alagutakban történik, ahol a hőmérsékletet 750 C-ra emelik, ami higiénikussá teszi az így nyert biomasszát. A lettországi ipari komposztálást a tervek szerint 2022-ben kezdik meg a Getliņu hulladéklerakóban.

6 alternatíva az eldobható műanyag edényekre a Szentivánéji ünnepségekre

Reklámfotó

3. Megújuló természetes erőforrás rostokból és biopolimerekből készült, újrafelhasználható étkészletek

Például a farostból és bioműanyagból készült evőeszközök újrafelhasználhatók, és akár 50-szer is biztonságosan elmoshatók a mosogatógépben. 100°C-ig élelmiszerekkel érintkezve használhatók.

4. Eldobható biokomposztálható edények cukornádból

Az ételek megújuló, növényi eredetű természeti erőforrásokból – cukornádból – készülnek. Az ilyen edények biológiailag lebomlanak, és az ilyen komposztálható termékeket a háztáji komposztba helyezheti, vagy eltemetheti a kertben, vagy ha nincs, akkor biohulladék-tárolóba helyezheti. Az ilyen ételek hidegen és melegen is használhatók
termékek és mikrohullámú sütőben történő melegítésre is alkalmasak.

6 alternatíva az eldobható műanyag edényekre a Szentivánéji ünnepségekre

Reklámfotó

A biológiailag lebomló hulladékok komposztálásával jelentősen csökkenthető a háztartási hulladék teljes mennyisége és ezáltal a hulladékelhelyezés költségei, valamint ingyenes tápanyagban gazdag komposzt beszerzése a talajtrágyázáshoz.

5. Eldobható evőeszközök megújuló természeti erőforrásokból – fa, bambusz, nád

Ha az ember nem műanyag edényből szeretne enni, hanem a természetes anyagokat részesíti előnyben, akkor a kereskedelemben kaphatóak fából vagy bambuszból készült eldobható étkészletek, edények, pálmalevél, nád stb.

Ezek az evőeszközök környezetbarátak, mivel megújuló természeti erőforrásokból származnak, ugyanakkor ezek a termékek újrahasznosíthatók, valamint biológiailag lebomlanak.

6 alternatíva az eldobható műanyag edényekre a Szentivánéji ünnepségekre

Reklámfotó

Bármely felhasználó könnyen kicserélheti a tartozékot, például az eldobható műanyag szívószálat egy műanyag nélküli alternatívára – nádból, tésztából, rizsből készült szívószálra.

Vagy kipróbálhat zeller-, sárgarépa- vagy uborkaszalmát a koktélokban, vagy valamilyen gyógynövényt, például egy szál rozmaringot?

Bármennyire is kényelmesek az eldobható műanyag edények, az ilyen tartályok használata nem felel meg a környezettel szembeni felelősségteljes magatartásnak.

6. Újrahasználható edények és kiegészítők

Bármilyen kényelmes is az eldobható edények használata, a „Zöld Öv” azt javasolja, hogy válasszon fenntarthatóbb megoldásokat, és vásároljon olyan újrafelhasználható edényeket, amelyek nagyon sokáig kitartanak. Jelenleg a fémből vagy edzett üvegből készült edények széles választéka érhető el az üzletekben, amelyek kifejezetten alkalmasak termékek és italok elvitelére – mikrohullámú sütőben melegíthető élelmiszer-ebéddobozok, amelyek egy ideig melegen vagy hűvösen tartják a termékeket. hosszú idő. Szintén egyre népszerűbbek az emberek mindennapjaiban a személyre szabott termosz bögrék, az újratölthető kulacsok, valamint a túrázáshoz használható fémbögrék, melyek akár tűzön is melegíthetők.

6 alternatíva az eldobható műanyag edényekre a Szentivánéji ünnepségekre

Reklámfotó

„Mindegyikünkön múlik, hogy a legkényelmesebb és legkörnyezetbarátabb megoldást választjuk, és mindenki felelős azért, hogy milyen tiszta környezetben akarunk élni a jövőben” – teszi hozzá Aija Caune, a „Green Belt” képviselője, ezért gondoljuk át, hogy vajon , amikor úszni megyünk a tengerbe, szeretnénk találkozni az eldobható műanyag edényekkel a hulladéknak. A választás a fogyasztókon – rajtunk – áll.

6 alternatíva az eldobható műanyag edényekre a Szentivánéji ünnepségekre

Reklámfotó

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche