7 tipp, hogy könnyen elaludj és jól aludj

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a fizikai aktivitás elengedhetetlen a jó egészséghez. Az egészséges életmódra gondolva azonban gyakran elfelejtik az alvást. A rossz minőségű, elégtelen alvás nemcsak a hangulatot, hanem a közérzetet is befolyásolja. Annak érdekében, hogy az alváshiány ne befolyásolja napi rutinját, olvassa el, mit kell tennie a jobb alvás érdekében.

unsplash.com

1. Vállaljon új szokásokat

Az új szokások elfogadása először az elkötelezettséggel kezdődik. Igen, ilyen egyszerű. A jobb alvás érdekében helyezze az alvást prioritássá. Menj le időben. Ennek megkönnyítése érdekében tájékoztassa erről családját. Ha kommunikálod az elkötelezettségedet másokkal, megnehezíti, hogy ne kövesd el, mert felelősségre kell vonni a szavaidat.

unsplash.com

2. Alakíts ki egy rutint

Hétköznap megszoktuk, hogy egyszerre kelünk. Kidolgoztunk egy reggeli rutint. Ugyanezt a rutint elengedhetetlen az esti órákban is. Ajánlatos minden este ugyanabban az időben lefeküdni. Bármilyen nehéz is, ünnepnapokon is ajánlott ugyanazt a napi ritmust követni.

3. Sötét és csendes szoba

A jó alvás érdekében fontos a hálószobát úgy rendezni, hogy semmi ne zavarja az alvást. A szakértők szerint egy teljesen sötét szobában könnyebb lesz elaludni. Ezért fontos, hogy az ágyat a lehető legtávolabb helyezze el az ablakoktól. Ahhoz, hogy a helyiség teljesen sötét legyen, ajánlatos olyan redőnyt vásárolni, amely nem engedi át a fényt. A csend is fontos. Ezért lefekvés előtt kapcsoljon ki minden hangot kibocsátó eszközt, például a tévét, rádiót vagy telefont.

unsplash.com

4. Hűvös levegő a hálószobában

A forró nyári melegben sokaknak voltak alvászavarai. A hőség közvetlenül befolyásolta az alvás minőségét. Ezért fontos odafigyelni a hálószoba hőmérsékletére. A hálószoba nem lehet +18 foknál hidegebb és +21 foknál melegebb. Találja meg az Önnek legmegfelelőbb hőmérsékletet, hogy kényelmesen aludjon. Kényelem = jó és minőségi alvás.

unsplash.com

5. Gyakorolj rendszeresen

Úgy tűnhet, hogy összefüggés lehet a jó éjszakai alvás és a testmozgás között. Kiderült, hogy lehet! Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeresen sportoló emberek javítják az alvás minőségét. Fontos, hogy reggel vagy délután gyakoroljunk. Kerülje a fizikai aktivitást körülbelül két órával lefekvés előtt. Ha röviddel lefekvés előtt edz, akkor az adrenalin miatt nehezen fog elaludni.

unsplash.com

6. Kerülje a nehéz ételeket lefekvés előtt

Nem tud aludni és nem érzi jól magát? Lehet, hogy az utolsó étkezés a hibás. A szakértők azt javasolják, hogy röviddel lefekvés előtt kerüljék a nehéz (magas szénhidráttartalmú) ételeket. Az ilyen ételek gyomorégést vagy puffadást okozhatnak. Ennek eredményeként kellemetlen érzések léphetnek fel, ami hátrányosan befolyásolhatja az alvást.

unsplash.com

7. Korlátozza a nikotin és a koffein bevitelét

A cigarettában lévő nikotin növeli a pulzusszámot és az agyi aktivitást, ami közvetlenül zavarhatja az alvást. Ha Ön dohányzik, és jelenleg nem fontolgatja, hogy leszokjon erről a káros szokásról, akkor legalább röviddel lefekvés előtt ne dohányozzon. Így könnyebben fog elaludni. Egy fontos dologra azonban minden koffeinkedvelőnek emlékeznie kell. A koffein egy stimuláns, amely körülbelül hat órán keresztül „aktív” a szervezetben. Ha például az utolsó csésze kávét a 17:00, a koffein még este 10:00-ig a szervezetben marad. Szóval kerüld az esti kávézást!

*A cikkek csak tájékoztatási és oktatási célokat szolgálnak, és nem helyettesítik a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig forduljon orvosához, ha bármilyen kérdése van az egészségével kapcsolatban.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche