8 mítosz a BOR-ról, amire nem érdemes odafigyelni

Azok az emberek, akik legalább valamennyire ismerik a bort, időről időre teljesen őrült állításokkal szembesülnek azoktól, akik egyáltalán nem értenek hozzá. Ráadásul ennek a hülyeségnek a terjedési sebessége egy nagyságrenddel nagyobb, mint amennyivel a valódi borismeret behatol polgártársaink elméjébe.

Íme a legnagyobb borászati ​​tévedések, amelyeket figyelmen kívül kell hagyni.

1. A bor 90%-a porból készül

Aki ezt állítja, a borkészítést bográcsok sorozataként képzeli el, amelyekbe borkivonat port, színezéket, ízesítőket, savat, cukrot öntenek, mindezt alkohol és víz keverékében feloldva, palackozva vagy tetrapackban árusítva. Ez technológiailag lehetséges? Igen. Van azonban egy „de”.

Ez sokkal drágább, mint a szőlőlé erjesztése. Hiszen először az alkoholt kell előállítani (alacsony alkoholtartalmú alapanyagokból rektifikálva), az összes többi összetevőt és mindenekelőtt a borkivonatot! Az egyik ilyen termék 2015 januárjában jelent meg a piacon. Az 1 palackhoz szükséges kivonat ára 4 euró. Számolja ki, mennyibe kerül egy üveg.

2. A csavar az olcsó bor egyértelmű jele

Bár a parafa továbbra is divatos, a szintetikus és csavaros parafa ipar nem áll meg. Az ausztrál és az új-zélandi gyártók szinte kivétel nélkül áttértek a „csavarra”. És még például a bordeaux-i prémium borok termelői is kísérleteznek új formátumokkal.

3. Minden francia bor chilei borból készül.

Néhány éve Franciaország több év után először átadta helyét Olaszországnak a bortermelésben az első helyen (természetesen a jövőről beszélünk). Chile magabiztosan a tíz legnagyobb bortermelő ország között van, de messze van a régi világ óriásaitól. Kinek kell még exportálnia kinek?

4. Igazi Chianti görbe nyakú palackban és szívószálban

A zsinóros Chianti egy ősi imázsa ennek a bornak, amelytől a modern termelők igyekeznek minél jobban elhatárolódni. Chianti környéke egy dinamikusan fejlődő régió, amely aktívan alkalmazza a legmodernebb borkészítési technológiákat, szigorú kategóriák és termőterületek hierarchiájával rendelkezik, és természetesen a modern világban elfogadott módon palackoznak borokat.

5. Rázza fel a bort, és nézze meg a fényt

Még a szakemberek sem tudnak mindig következtetéseket levonni abból, hogy milyen egy bor. Igen, lehet seprő a borban, de ez valami hiba eredménye, vagy valami velejárója ennek a borkategóriának? Vannak rá példák, amikor a gyártók szándékosan engedik, hogy üledék képződjön a palackban. Szín? Zöld üvegen keresztül aligha értékelhető kellőképpen. Más kérdés, ha van előtted két fehér üvegpalack, amelyekben ugyanaz a fehérbor, de a folyadék színe más. Valószínűleg nyilvánvaló hiba van az egyikben, és erre fel kell hívnia a kaviár figyelmét, és magának kell vennie egy másik üveget. De ahhoz, hogy ezt észrevegye, nem kell megráznia semmit.

6. Vicces címke – rossz bor

Általában azok a borászok, akik igazán érdekes, kreatív címkéket készítenek, maguk is kreatív és szenvedélyes emberek. Ezért ha a címke lélekkel készül, a bor is ugyanaz lesz. Másrészt nézze meg a világ egyik legdrágább birtokának, a Chateau Mouton-Rothschildnak a címkéit. Minden évben a világ egyik legjobb művésze által készített kis műalkotással díszítik őket.

7. Nem számít, hogy milyen pohárból iszol

Bármilyen, még a legdrágább bort is tölts egy műanyag pohárba színültig – és nem fogod megkülönböztetni a négyes kiszereléstől. A finom aromák, amelyeket a borban értékelünk, nagyon könnyen elvesznek a nem megfelelő üvegedények, a személyes állapot vagy az idegen szagokkal telített levegő miatt. A megfelelő csésze lencseként működik; alul széles, felül szűkül, pereme magasságában koncentrálva az aromákat. Minél vékonyabb és elegánsabb a bor, annál „erőteljesebb” legyen a lencse, és fordítva.

8. Minél régebbi a bor, annál jobb

Ez csak azokra a borokra igaz, amelyeket palackban érlelnek. A nyári fehérborok, az olcsó habzóborok (Asti, Prosecco), a világos vörösborok (Beaujolais Nouveau) hatalmas mennyisége a palackozás után azonnal a legjobb, és a későbbi érlelés sem teszi jobbá őket. Még a legjobb régiókban sem készülnek minden évben tartós borok. Ezért, ha valamilyen okból „régi” bort kell vásárolnia magának vagy ajándéknak, bízza szakemberre.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche