A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

Lehet, hogy a fogmosási technikája évek óta nem változott. De tényleg hibátlan? Elég sokáig mosol, a megfelelő irányban és megfelelő mennyiségű fogkrémmel? Linda Fevraleva gyógyszerész elárulja a 10 leggyakoribb fogmosási hibát.

Az egyesült államokbeli kutatási adatok szerint minden negyedik felnőttnek legalább egy kezeletlen fogszuvasodása van, és a 30 év felettiek felének vannak fogínybetegség tünetei, például fogágybetegség. Valószínűleg a fogorvosok megerősítik, hogy lakosságunk fogainak állapota nem jobb, ezért ideje a szájüreg egészségét befolyásoló hibákra összpontosítani.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

1. Túl rövid tisztítási idő

A korábban említett két perc – a fogmosás ideje – hamis benyomása annak a ténynek, hogy a fogak valóban alaposan meg lettek tisztítva. Egyes fogak nagyon jól tisztíthatók, mások pedig csak egy kicsit. Számlással lenne helyes fogat mosni – a lepedék eltávolítása érdekében minden fogfelületet 10-szer meg kell tisztítani. Ha elektromos fogkefét használ, legalább 5 másodpercet szánjon minden egyes fogfelület tisztítására. Számlálásával nem csak a fogmosási időt tudja szabályozni, hanem megmutathatja gyermekének a megfelelő foghigiénés szokásokat is.

Ha például fogszabályzóval, híddal vagy implantátummal rendelkezik, tanácsos óvatosan és óvatosan megtisztítani azokat a területeket, ahol az ételmaradékok leragadhatnak. A gyógyszertárban erre a célra speciális segédeszközök – interdentális kefék vagy speciális fogselyem – kaphatók.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

2. Túl ritka

Nem elég naponta egyszer fogat mosni, fontos, hogy legalább kétszer mossunk fogat – reggel és este, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól és a lepedéktől. Gondoljon fogaira úgy, mint egy tányérra, amelyen az ételmaradékok meleg, nedves környezetben 24 órán át ülnek. Hogyan kezelnéd a tányért? Valószínűleg tisztítószert és szivacsot vennék. A fogak felülete vonzza az ételt, és csak a fogkefe, a fogkrém és a fogselyem lesz képes tiszta résekre és a lepedék kezelésére.

A fogmosás után a felesleges fogkrémet ki kell köpni, de a fogat ne öblítse le vízzel, így a fogkrémben lévő fluoridok a fogak felszínén maradnak, és hatékonyabban helyreáll.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

3. Rossz időben

Étkezés után 20-30 perccel a száj pH-értéke enyhén savas, ami gyengíti a fogzománcot, így az étkezés utáni erőteljes fogmosás a fogzománc károsodásának kockázatát jelentheti. A vékonyabb, sérült zománc megkönnyíti a baktériumok megtelepedését és lyukak kialakulását, ami fertőzésveszélyt jelent. Evés után várjon legalább 30 percet, és csak ezután mosson fogat fogkefével. Ha sietsz, vagy tudod, hogy később nem fogsz tudni fogat mosni, hogy semlegesítsd a savat, öblítsd ki a szádat vízzel, vagy használj szájvizet, amit érdemes a táskádban vinned egy utazócsomagban, pl. kézfertőtlenítő. A különböző szájöblítők összetétele eltérő – az egyik napi szájápolásra, a másik – rövid távú használatra alkalmas. Az öblítők is különböző ízekben kaphatók. Ha gyógyszertárban vásárolja meg, a gyógyszerész elmagyarázza, hogyan kell helyesen használni a terméket, például vegye figyelembe, hogy egyesek hajlamosak hígítani. A koncentrált szájvizek természetesen gazdaságosabbak, de a precíz hígításuk kényelmetlen lehet.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

4. Nem megfelelő tisztítási szög

Érintse meg a fogkefét a fogakhoz, és enyhén döntse felfelé úgy, hogy a kefe 45 fokos szöget zárjon be az ínyhez képest. Ezután kis körkörös mozdulatokkal mozgassa a kefefejet fogról fogra. Ez vonatkozik a fogak külső felületére, belső felületére és rágófelületére. Az egyes fogak jobb elérése érdekében próbálja meg bal kézzel megmosni a száj jobb oldalát, jobb kezével pedig a bal oldalát.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

5. Ne tartsa tiszteletben a fogselymet

Bármilyen tökéletesen mosol is fogat, ha nem használsz fogselymet, akkor a fogfelület fele sértetlen marad, és lepedék rakódik le rajta, ami később fogszuvasodással és fogínybetegséggel is megtérülhet. A plakk egy ragacsos bevonat a fogakon, amely tele van baktériumokkal, amely táplálékmaradványokkal táplálkozik, és savat szabadít fel, amely felfalja a fogakat, és fogkővé keményedik. Csak fogorvos vagy higiénikus tisztíthatja. Ezért a fogselyemnek a piperecikk-szekrényben kell lennie. Fontos megjegyezni, hogy fogmosás előtt célszerű fogselymet használni, hogy a fogselyem után fogkefével alaposabban megtisztíthassa a fogközöket. A gyógyszertárban viszonylag széles választékban kapható fogselyem – lehet cérna vagy szalag formájában, van, ami nyállal való érintkezés után kitágul, menta ízzel vagy anélkül. Különböző méretű speciális fogköz kefék állnak rendelkezésre a nagyobb fogközökhöz.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

6. Megfeledkezett a nyelvről

Ha a szájüreget szobaként képzeljük el, akkor a nyelv a szájfenéknek tekinthető. Segít a beszédben és a nyelésben, és megfogja azokat a baktériumokat, amelyek egyébként rossz leheletet, fogszuvasodást és ínybetegséget okoznának. Ezért a fogak tisztítása után el kell kezdeni a nyelv tisztítását. Ehhez használhatunk fogkefét vagy speciális nyelvtisztítót, hátulról előre mozgatva. De ezt könnyen meg kell tenni, mert a nyelvet érzékeny papillák vagy apró bordák borítják, amelyek elősegítik az íz és az állag érzékelését. A gyógyszerész biztosan javasolni fogja a legmegfelelőbb nyelvtisztítót.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

7. Túl erős

Akár kézi, akár elektromos fogkefét használ, a fogmosás leghatékonyabb módja a fogmosás helyett a gyengéd és többszöri fogmosás. A túl erős fogmosás károsítja a fogzománcot és megsérül az íny. A súlya attól is függ, hogy melyik fogkefét választja. Javasoljuk, hogy olyan puha fogkefét válasszunk, amely kevésbé károsítja az ínyt, de megfelelő fogmosási technikával hatékonyan tisztítja a fogakat.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

8. Túl sok fogkrém

A reklámok azt mutatják, hogy a fogkrém mindig teljesen befedi a kefe sörtéit. Nem helyes! A felnőtteknek csak egy borsónyi csipetnyire van szükségük, vagy egy normál fogkefe hosszának felére. A fogkrémben lévő fluor egy ásványi anyag, és túl sok benne megváltoztathatja a fogak szerkezetét. A fogkrém nélkülözhetetlen a higiéniai arzenáljában, de vannak esetek, amikor speciális terméket kell vásárolnia, például ínygyulladás, érzékeny fogak esetén, vagy ha fogszabályzót visel.

A fogkrém kiválasztásakor célszerű odafigyelni a fluorid koncentrációra. A napi használatra szánt fogkrémnek legalább 1000-1500 ppm fluoridot kell tartalmaznia. A fogkrém felhordása előtt nem javasolt a fogkefét vízzel megnedvesíteni, mert az hígítja a fogkrémet.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

9. Szakszerűen tárolt és nem időben cserélt fogkefe

A fogkefe tökéletes működéséhez mindig tisztán kell tartani. Használat után öblítse le erős vízsugár alatt, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket és a ragasztómaradványokat, majd függessze fel, hogy megszáradjon. Ha más szerettei fogkeféje mellett tartja, ügyeljen arra, hogy ne érjenek hozzá. Ne tárolja a kefét zacskóban vagy zárt edényben (például utazótáskában), mert a baktériumok szeretnek szaporodni nedves környezetben.

A fogkefe élettartama körülbelül három-négy hónap. Ezt követően a sörték deformálódnak, és nem tudják maradéktalanul ellátni feladatukat.

A 10 leggyakoribb hiba, amit fogmosáskor elkövetünk

pexels.com

10. Csak az elülső fogak duzzadnak

Természetesen az elülső fogakat könnyebb tisztítani, mert jobban hozzáférhetők és jobban láthatóak, de a fogak belseje és az oldalfogak ugyanúgy sérülékenyek a szánkban élő 500-700 baktériumfajjal szemben.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche