A család tönkrement, a tinédzser († 16) fehérjeitalt ivott: 3 nappal később a halál!

A tizenhat éves londoni Rohan Godhania fehérjeturmixot ivott, és három nappal később a kórházban halt meg, miután visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett. Halálának oka a ritka betegség, az ornitin-transzkarbamiláz (OTC) hiányának késői megjelenése volt.

A tinédzser gyászoló édesanyja abban reménykedik, hogy hamarosan változások történnek a további szükségtelen halálesetek elkerülése érdekében – írja a portál.

A karbamidciklus ezen zavara megakadályozza az ammónia lebomlását, ami halálos szintre halmozódik fel a véráramban. Ennek oka lehet a megnövekedett fehérjeellátás.

Amikor Rohan kórházba került, a neurológusok azt tanácsolták neki, hogy végezzen ammónia tesztet. Tom Osborne halottkém megállapította, hogy ezt a vizsgálatot nem végezték el, és „elszalasztott lehetőségnek” minősítette Rohan olyan orvosi ellátását, amely megakadályozhatta volna a halálát.

Rohan boncolása nem tudta megállapítani a halál okát, mert máját és veséjét transzplantációra adományozta. Hirtelen betegsége rejtély maradt.

Néhány hónappal később már ő volt májának recipiensét kórházba szállították, és az adományozott szervből vett szöveti biopszia kimutatta, hogy Rohan OTC-ben szenved, amelyet később halálának okaként jegyeztek fel.

„Lehet néma gyilkos, de az emberek nem veszik észre. Azt hiszem, itt az ideje, hogy ezt a tesztet a sürgősségi osztályokon alkalmazzák, és remélem, hogy az NHS megfelelő intézkedéseket fog tenni annak érdekében, hogy a sürgősségi osztályok valóban elfogadják és komolyan vegyék.” – tette hozzá Rohan anyja.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche