Hogyan készítsünk csalántrágyát? A tapasztalt kertészek által ismert csalántrágya balzsam a növények számára, egyfajta varázselixír, amelytől a rózsák és más növények olyan szépen és egészségesen nőnek, mint még soha. A műtrágya könnyen elkészíthető, de egy jó tanács: ne tegyünk a ház közelébe egy hordó vagy vödörnyi folyadékot.

Ez egy természetes és nagyon hatékony trágya sok növény és zöldség számára. Ha ezzel a trágyával öntözöd a paradicsomot, epret, rózsát, málnát és áfonyát, nagyobbra nőnek, több virágot és gyümölcsöt hoznak, de tudnod kell, hogyan kell elkészíteni. Ahhoz, hogy helyesen használjuk, érdemes egy fontos tanácsot megfogadni, nevezetesen azt, hogy az arányoknak azonosnak kell lenniük, különben éppen ellenkező hatást érünk el.

Csalántrágya – a virágok és zöldségek varázselixírje

10 liter műtrágya előállításához egy kilogramm csalánra van szükség. Csak olyan növényeket gyűjtsünk, amelyek még nem virágoztak. Vágja le a leveleket és a szárakat a növényekről, és tegye őket egy műanyag hordóba vagy nagy vödörbe. Öntse a megadott mennyiségű vizet a csalánra, kicsit nyomkodja össze, és várjon. ŽA csalántrágyát naponta meg kell keverni, és ha lehet, időnként tegyük ki a napfénynek, hogy felgyorsítsuk az erjedési folyamatot. Két hét múlva lesz kész. Ezt követően letakarhatja a hordót, és szükség szerint használhatja a trágyát, de lehetőleg legfeljebb kéthetente egyszer. A műtrágyát megfelelően kell hígítani, hogy ne károsítsa a növényeket. Az arány 1:10, egy rész műtrágya. A műtrágyahordót azonban a háztól jó távol kell elhelyezni, mert nagyon erős, kellemetlen szagot áraszt.

A csalántrágya és tulajdonságai

A csalántrágya minden kertész barátja, mert számos értékes, a növények növekedéséhez szükséges ásványi anyagot tartalmaz. Foszforban és káliumban gazdag, amelyek különösen fontosak a paradicsom számára, de tartalmaz kalciumot, vasat és ásványi sókat is. Permetként is használható kártevők, többek között levéltetvek ellen. Ebben az esetben az oldat aránya 1:20 legyen. Nem minden növényt szabad azonban csalántrágyával trágyázni. Ha kánikulát, azáleát vagy fokhagymát és hagymát termeszt, akkor jobb, ha más módon gondoskodik róluk.

Kapcsolódó cikkek:

Ön öntözze a kertjét csalántrágyával? Vigyázz, ezek a növények nem bírják elviselni

A szomszédok azt fogják hinni, hogy lefestetted a pázsitodat. Csak kőris és csalán