A csehek elkezdték ecetbe áztatni a zoknijukat. Ha egyszer kipróbálod, nem is akarod másképp.

A légúti és egyéb megbetegedések már a kovidok óta tombolnak, még nyáron is, és persze a legkisebbeket érinti a legjobban. Ha lázasak, nincs mit tenni, csak le kell hozni. Ezt persze megtehetjük különböző tablettákkal és szirupokkal, de vannak más módszerek is. Nagyanyáink módszere.

Ecetes zokni

Az ecet ízesíti a lencsét, tisztítja a mosógépet, és kiirtja a gyomokat, ez köztudott. Ami kevésbé ismert, az az emberi hőmérsékletet csökkentő képessége. Pedig könnyű dolgunk van. Mindössze három dologra van szükséged.

  • ½ liter hideg víz
  • 6 evőkanál ecet
  • gyapjú zokni

Öntsünk fél liter hideg vizet egy tálba, és keverjünk bele 6 evőkanál ecetet. Áztassa a gyapjúzoknikat az oldatban. Csavard ki őket, majd húzd a lábadra. Tegyél rájuk egy másik pár száraz zoknit, és bújj be a takaró alá. Húsz perc múlva cserélje le a pakolást.

Mielőtt felvennénk az ecetes zoknit, ellenőrizzük a tenyerünket és a lábfejünket. Ha hidegek, a hőmérséklet még emelkedik, és várjunk a zokni felhúzásával. Ha ugyanúgy égnek, mint a test többi része, akkor elkezdhetjük a főzet készítését.

Mi az a láz?

A láz a testhőmérséklet 38 °C feletti átmeneti emelkedése (addig emelkedett hőmérséklet), az immunrendszer reakciója. Általában fertőzés okozza, és kellemetlen, de a maga nemében hasznos. Ezért alaposan meg kell gondolni, hogy milyen esetekben vált ki lázat.

Mikor kell lázat kicsapni?

Ha a láz rendkívül magas, vagy több napon át tart, akkor van itt az ideje, hogy gyógyszerhez nyúljon. Ez akkor is igaz, ha fennáll a lázgörcs potenciális veszélye. De egyébként nincs szükség arra, hogy azonnal lemenjen a hőmérséklet vagy a láz. Arról van szó, hogy a szervezet reakciója ne menjen feleslegesen.

Hogyan lehet a lázat természetes módon lecsapni?

A már említett ecetes zoknik mellett népszerűek a homlokra helyezett pakolások, borogatások vagy borogatás. A langyos (nem jeges) vízben való fürdés is jól működik. Az ideális hőmérséklet 29 és 34 °C között van. Láz esetén a betegnek sokat kell innia, mind a folyadékpótlás, mind a belső lehűlés érdekében. Felejtse el a vastag pizsamát és a vastag takarókat.

Fénykép: Shutterstock

Jozsef/ author of the article
Loading...
Kirsche