A csehek kezdtek babérlevelet tenni a lisztbe. Ez már több ezer háztartást mentett meg

A babérlevél népszerű cseh fűszer. Ez a babérfa szárított levele. Évezredek óta népszerű a konyhai és gyógyászati felhasználása. A mártásokban és levesekben betöltött nélkülözhetetlen szerepe mellett számos más célra is felhasználható.

Mire képes a babérlevél?

A babérlevél fehérjét, rostot, A-, B-, C-vitamint, folsavat, valamint kalciumot, szelént, rezet, cinket, vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Csökkenti a vércukorszintet, segít reuma, ízületi gyulladás és ízületi fájdalmak esetén. Jót tesz az emésztésnek, valamint a hólyag- és májproblémáknak. Megelőző hatású a tüdő- és bőrrák ellen.

Babérlevél lisztben

Egy babérlevelet tegyünk egy tálba liszttel vagy akár szárított gombával. Ez ugyanis taszító hatású az ételmolyok és más kártevők ellen, amelyek előszeretettel támadják meg a kamrában lévő finomságokat. Ha nem szereted a lisztben lévő laza levelet, akkor rögzítheted a fedőre, vagy egy szövet- vagy organza-zacskóban a befőttesüvegbe akaszthatod.

Főzet ízületi fájdalmakra

Törjünk össze néhány babérlevelet, és keverjük össze olívaolajjal. A keveréket vigyük fel egy tiszta ruhadarabra, ideális esetben vászonra vagy pamutra, és a nap folyamán többször is kenjük a reumás területre.

Köhögés elleni szirup

  • 250 ml citromlé
  • 500 g cukor
  • 15 babérlevél

Oldjuk fel a cukrot a citromlében, és adjuk hozzá a babérleveleket. Főzzük körülbelül egy órán át, amíg sűrű, mézszerű állagú nem lesz. Ezután távolítsa el a babérleveleket, és öntse a szirupot visszazárható üvegekbe. Tárolja a hűtőszekrényben, naponta egy teáskanálnyit adagolva.

Főzet a sók eltávolítására a szervezetből

  • 5 g babérlevél
  • 300 ml víz

Forraljunk 5 g babérlevelet 300 ml vízzel 5-10 percig. A főzetet hagyjuk egy éjszakán át ázni, majd szűrjük le, és reggel 8 órától este 8 óráig kis kortyokban fogyasszuk. Ismételje meg a kezelést három nap múlva, majd egy hét múlva ismételje meg. Majd utoljára negyed év múlva. Ne szedje ezt a kúrát hosszú ideig, ne igyon egyszerre túl sok főzetet, és ne növelje az adagot.

Fénykép: Shutterstock

Jozsef/ author of the article
Loading...
Kirsche