A doktornő a vegetáriánusok körében előforduló leggyakoribb betegségekről beszélt

A vegetáriánusok nagyobb valószínűséggel tapasztalnak vashiányos vérszegénységet és csontritkulást. Szergej Agapkin orosz rehabilitációs orvos és televíziós műsorvezető ezt a Rossiya 1 TV-csatorna „A legfontosabb dologról” című műsorában jelentette be.

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a vegetarianizmus meglehetősen sok további területet foglal magában.

– Például ott van a veganizmus, amikor csak növényi eredetű termékeket esznek az emberek. Létezik például a laktovegetarianizmus, amikor az emberek fogyasztanak tejtermékeket, de nem vesznek bele húst és halat az étrendjükbe. Vannak úgynevezett pescatáriusok. Vegetáriánusok, akik halat esznek… – mondta Szergej Agapkin.

A program arra figyelmeztetett, hogy az időskori vegetarianizmus növeli a szarkopénia – az izomtömeg-, állóképesség- és erővesztés – kockázatát.

– Nagy tanulmány készült, amelyben 46 ezren vettek részt. Ezek között voltak olyan emberek, akik hetente ötnél többször ettek húst, valamint olyan vegánok, akik nem ettek sem húst, sem halat. A tanulmány tíz éven keresztül vizsgálta a különböző patológiák okozta morbiditást és mortalitást. Megállapítható volt, hogy egyetlen csoport sem mutatott meggyőző fölényt. Vagyis mindegyik csoportban megközelítőleg ugyanannyi ember halt meg, csak más-más betegségek miatt. Gyakrabban haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben azok az emberek, akik egy napot sem tudtak élni egy darab disznózsír nélkül. A pescatáriusoknál nagyobb valószínűséggel volt hasnyálmirigyrák. A jelenlegi kutatások határozottan azt sugallják, hogy a vegetáriánusok nagyobb valószínűséggel szenvednek vashiányos vérszegénységben és csontritkulásban. Ezért nem mondható, hogy ez ideális étkezési mód. De a vegetáriánusok koleszterinszintje hagyományosan alacsonyabb – – mondta Szergej Agapkin.

Mellesleg egy korábbi orvos, Dmitrij Sevcov azt mondta, ki ne legyen vegetáriánus. Az orvos szerint tehát egy ilyen élelmezési rendszer rendkívül veszélyes a gyermekekre, a terhes nőkre és a krónikus betegségben szenvedőkre. Erről többet megtudhat a linken található anyagunkban.

Fotó: freepik

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche