A fadeszka többé nem csavarodik: Ezzel a trükkel könnyen kiegyenesítheti, és nem kell kidobni.

Ha nem akarsz megszabadulni egy olyan konyhai vágódeszkától, amely a vetemedés miatt használhatatlannak tűnik, ne tedd meg. Van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy kiegyenesítsd és adj neki még egy esélyt.

Vigyázzon a túlzott nedvességre

A fából készült vágódeszka különleges gondoskodást igényel, és sajátossága miatt soha nem szabad túlzott nedvességnek kitenni. Mindenképpen kerülje a mosogatógépben való mosogatást, oda tényleg nem való egy fából készült vágódeszka.

Az alapos, nedves szivaccsal történő mosás után mindig hagyja megfelelően megszáradni, és soha ne tisztítsa meg anélkül, hogy megfelelően megszárítaná. Ezzel megelőzhető a penészesedés. Hasonlóképpen, soha ne mosson fából készült vágódeszkát olyan vegyszerekkel, amelyek később belekerülnek a vágott ételbe.

Hogyan lehet könnyedén kiegyenesíteni egy fából készült vágódeszkát

Ha már azzal szembesültél, hogy a vágódeszkád megvetemedett, használj egy trükköt, amivel visszaállíthatod az eredeti formáját. Ebben az esetben kivételesen áztasd be langyos vízbe körülbelül 20 percre.

Ezzel egyidejűleg nehezítsd meg például egy vízzel teli pohárral vagy egy nehezékkel. Ezután helyezze a deszkát egy sima felületre, és ismét nehezítse meg, de ezúttal a teljes felületén. Néhány óra múlva ismét lapos lesz.

Hogyan szabadítsuk meg vágódeszkánkat a veszélyes baktériumoktól?

A mosás mellett rendszeresen fertőtlenítse a fából készült vágódeszkát is. Fennáll ugyanis a veszélyes E. coli, Staphylococcus és Salmonella terjedésének veszélye.

Ecet

Az ecet tökéletesen megbirkózik velük. Ezért nem rossz ötlet minden használat után ecetbe mártott ronggyal áttörölni a vágódeszkát.

Étkezési só

A konyhasó nemcsak a baktériumoktól, hanem a fából készült vágódeszkán lévő kellemetlen szagoktól is megszabadít. Ráadásul eredeti árnyalatára világosítja azt. Kövesse ugyanazt az eljárást, mint korábban. Áztassa a ruhát erős sóoldatba, majd törölje át a vágódeszkát. Végül gyorsan öblítse le tiszta vízzel.

Citrom

A citrom fertőtlenítésre is használható, amely a nem kívánt szagok ellen is harcol. Ha fokhagymát vágtál a vágódeszkán, vagy például halat szeleteltél, vágj fel egy citromot, és dörzsöld a citrom belsejét egy ideig a felülethez. Végül öblítse le és szárítsa meg a vágódeszkát.

Kapcsolódó cikkek

www.toprecepty.cz, www.czkutil.cz, www.rady-navody.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche