A Benjamin fikusz egy gyönyörű, robusztus növény, amely sok otthont díszít. Megfelelő ápolás mellett erőteljesen nő, és jellegzetes csüngő ágai gyönyörködtetnek. Mit tegyünk, ha a levelek lehullanak velük együtt?

Megfelelő gondozás mellett a Benjamin fikusz igazán nagyra nőhet, és gyönyörű kiegészítője lehet bármely otthonnak. Gyönyörű zöld levelei, amelyeket néha világosabb színű szél díszít, igazi szemet gyönyörködtetőek. Mit tegyünk, ha túlzottan elkezdi veszíteni őket? Ez általában az első jele annak, hogy valami baj van a növénnyel.

Milyen talajba ültessük át a fikuszt? Ezt tartsuk szem előtt

A Benjamin fikusz termesztése nem a legnehezebb dolog, de azért van néhány alapvető szabály, amit be kell tartani az egészséges és buja növekedés érdekében. Természetesen a megfelelő talajról, élőhelyről és öntözésről beszélünk. Az ezeken a területeken elkövetett hibák miatt pillanatok alatt elkezdheti veszíteni a leveleit. Mire kell tehát odafigyelned? Ha most vettél egy új fikuszt, az első lépés az átültetés. Az aljzat, amelyben a növényeket a boltban nevelik, ritkán megfelelő számukra. Ennek oka, hogy elsősorban könnyűnek kell lenniük, ami megkönnyíti a szállításukat. Ezért a fikusszal együtt rögtön szerezzen be egy jó földet is hozzá. Mindenekelőtt legyen vízáteresztő, azaz például perlittel vagy homokkal keverve..

Milyen gyakran kell öntözni a fikuszt? Jobb-e nem öntözni

Egy másik fontos kérdés a fikusz termesztésénél az öntözés. Mivel a növény nem szereti, ha a gyökerei vízben állnak, mindenképpen készítsünk lyukakat a cserép aljára, és állítsuk egy csészealjra. Rendszeresen ürítse ki a vizet a cserépből, és magát a fikuszt csak akkor öntözzük desztillált vízzel, ha az aljzat teljesen kiszáradt.. Ha túl gyakran csináljuk ezt, elkezdheti hullatni a leveleit, ezért néha jobb várni egy kicsit, mint sietni. Az öntözés legyen ritkán, meglehetősen bőséges, és a felesleges vizet el kell távolítani a csészealjból.

Mit tegyünk, ha a fikusz elveszíti a leveleit? Figyeljük a helyzetét

Mérete ellenére a fikusz meglehetősen érzékeny a helyváltoztatásra. Ezért a legjobb, ha még azelőtt megtervezzük a helyét, mielőtt hazaérkezik. Válasszunk neki világos helyet, de közvetlen napfény nélkül, különösen nyáron. Ideális például egy ablakpárkány, felhúzott ablakkal. Tartsuk szemmel, hogy ne fenyegesse a hirtelen hőmérsékletváltozás és a huzat, amit nagyon rosszul visel. Egy jól gondozott fikusz gyönyörű, dús levelekkel fogja meghálálni.

Kapcsolódó cikkek:

Fikusz leveleket veszít? Tedd meg még ma, és három hét múlva újra a lakás legvirágosabb növénye lesz

Ficus elveszti a leveleit? Ez az egyszerű trükk 3 hét alatt megmenti