Szabad meleg dolgokat tenni a hűtőbe? Ha az élelmiszereket túl sokáig tartjuk szobahőmérsékleten, az elősegíti a baktériumok elszaporodását. Másrészt, ha forró ételt teszünk egy készülékbe, az meghibásodást okozhat. Mit kell tehát tennie?

A hűtőszekrény olyan készülék, amely nélkül ma már nehéz elképzelni az életet, különösen a főzést. Többek között húsok, zöldségek és korábban elkészített ételek tárolására szolgál.. Azzal, hogy ezeket benne tároljuk, nem kell attól tartanunk, hogy egyhamar megromlanak, bár ez persze nem jelenti azt, hogy a végtelenségig frissek maradnak.

Főztél már ételt, és hagytad a konyhapulton? Jobb, ha abbahagyja

Egyes ételeket vagy termékeket az elkészítés után azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni. Ha hosszabb ideig szobahőmérsékleten hagyjuk őket, az elősegítheti a káros baktériumok elszaporodását. Ez azt jelenti, hogy a forró ételeket azonnal beteheti a hűtőbe? Egyáltalán nem. A probléma sokkal összetettebb, mint amilyennek látszik, hiszen a túl sok étel nemcsak a maradék ételre, hanem magára a készülékre is negatív hatással lehet.

Forró ételt teszünk a hűtőbe? Tönkreteheti

Ha egy forró levessel vagy bármilyen más étellel teli edényt teszel a hűtőszekrénybe, az akár egy meghibásodott készülékhez is vezethet, amelynek hirtelen sokkal intenzívebben kell elkezdenie dolgozni és hűteni. A kompresszor a legmagasabb fordulatszámon működne, amíg a hőmérséklet le nem csökken a megfelelő szintre, ami nemcsak több energiát fogyaszt (és így magasabb számlákat okoz), de akár meg is károsíthatja azt. Ez azonban nem áll meg itt, mivel a forró ételek károsan befolyásolhatják a benne tárolt egyéb élelmiszereket. Emiatt semmiképpen ne tegyen bele semmi forrót. Mit tegyünk a forró edényben lévő forró étellel?

Lehet forró dolgokat a hűtőszekrénybe tenni? Erre vigyázz!

Vannak olyan helyzetek, amikor nincs időnk megvárni, hogy az étel magától lehűljön annyira, hogy betehessük a hűtőbe. Ilyenkor érdemes olyan trükkökhöz folyamodni, amelyek felgyorsítják a folyamatot. Télen például előbb kivihetjük az erkélyre, majd egy fedőt teszünk az edényre, és így készen betesszük a hűtőbe. Először a maradék vacsorát tegyük át egy befőttesüvegbe vagy edénybe, zárjuk le szorosan, és csak tegyük bele. Próbáld ki azt is, hogy a nagyobb ételeket kisebb adagokra bontod, és így tárolod. Bár így is melegek maradnak, nem lesznek annyira károsak a készülék működésére. Mégis, ha megengedheti magának, néha jobb, ha vár egy kicsit, de lehetőleg 1-2 óránál nem tovább.

Kapcsolódó cikkek:

Meddig bírja a hűtőszekrény és a fagyasztó áram nélkül? Akkor jobb, ha elindulsz

Halszagú a hűtőszekrényed? Ahelyett, hogy kidobnám a szemétbe, inkább a polcra teszem. Így szabadulok meg a szagától.