A fiatal kaporlevelek nagyszerű kiegészítői a leveseknek, salátáknak és vacsoraételeknek. A legjobb íze kora nyáron van, amikor illata betölti a levegőt. Próbáljon ki egy egyszerű receptet, amely hónapokig frissen tartja.

A kapor az egyik hagyományos alapanyag, amelyet a szlovák konyhában évek óta használnak. Intenzív aromája és könnyű íze a legtöbb ételhez tökéletesen illik. Frissen a legfinomabb..

Őszi és téli használatra gyakran szárítva vagy fagyasztva. Ez azonban nem a legjobb megoldás. Próbáld ki ezt a receptet, és akár két hónapig is friss marad.

A kapor egészségügyi tulajdonságai

Sikeresen termeszthető a kertben, az erkélyen vagy a nyári konyhában. Ha azonban nincs ilyen lehetőségünk, a helyi piacok bővelkednek friss kaporban. A szlovák konyhában már évek óta nagyra értékelik, és egyedülálló aromájával és ízével meghódította a szívünket. Nemcsak ízletes, hanem sok értékes tápanyagot és vitamint is tartalmaz.

A kapor beiktatása a napi étrendbe biztosítja a C-, D-, E-, K- és B-vitaminok, valamint az olyan ásványi anyagok, mint a magnézium, a vas és a foszfor folyamatos ellátását. Rendszeres fogyasztása javítja a bélműködést és segíti az emésztést, a kapor főzete pedig nyugtató hatású, és segít az álmatlanságban szenvedőknek. Sokféleképpen felhasználható, bár a legjobb íze frissen, a kertben szedve van.

A kapor tovább marad friss

A kapor tárolásának népszerű módjai fagyasztás vagy szárítás. Sajnos, körülbelülba módon befolyásolja az illatát és ízét ez a gyógynövény. Ha a hűtőszekrényben hagyjuk, hamar elhervad és csúnya, szürke színt vesz fel. Néhány nap múlva egyszerűen kidobható. Van azonban egy módja annak, hogy a kapor tovább friss maradjon. Hogy akár két hónapig is élvezhesse a kapor aromáját, légmentesen záródó edényben tárolhatja.

A tárolóedényt alaposan ki kell mosni, gőzölni kell, és várni kell, amíg megszárad. Ez eltávolít minden olyan baktériumot, amely befolyásolhatja a benne lévő kapor állapotát. A gyógynövényt is érdemes gondosan előkészíteni.

Mielőtt lepecsételnénk a kaprot, mossuk meg hideg víz alatt, csak a leveleket hagyjuk meg, és vágjuk le a szárát. Kapor apróra vágjuk, tegyük egy edénybe, és zárjuk le szorosan a fedővel.. Ha így tároljuk a hűtőben, két napnál sokkal tovább marad friss.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan főzzük a karfiolt, hogy ne legyen keserű? Egy egyszerű trükkel enyhíthetjük az ízét

Semmiképpen ne fagyasszuk le így a húst. Nem csak gyorsabban romlik meg. Ez a baktériumok paradicsoma.