A gyepen lévő moha örökre nem zavarja Önt: csak kövesse ezeket az elveket tavasszal

Egyesek a zöldet zöldnek mondják. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a „moha zsemle” semmilyen módon nem zavarja a gyepet. Éppen ellenkezőleg, néhány romantikus lélek számára dekoratív hatást is kifejthetnek. De amíg rá nem jön, hogy a moha zöld parazita, és gyakorlatilag fokozatosan megfojtja a gyepet. Minél több esélyt adsz neki, annál jobban kezd terjeszkedni, és rövid időn belül saját, személyes mohareted lehet a termesztett paszternák helyett. Szeretnéd, hogy?

Forrás: Youtube

Mi is pontosan a moha?

A moha nem élező. A régészek szerint ez az egyik legrégebbi növény a Földön. Bárhol megjelenik, ahol csak lehetőséget ad neki – korhadó fán, tetőn, fatörzseken, kertekben vagy sziklákon. Különlegessége, hogy spórákkal szaporodik, és még rosszabb körülmények között is képes életben maradni. Nem csoda, hogy 12 500 mohafaj él a világon!

Miért olyan ellenálló a moha?

A közönséges növényekkel ellentétben nem függ az aljzattól. Békésen túlél egy savasabb, szegényebb vagy homokos alapon, amely jó vízelvezetéssel és légáramlással rendelkezik. A legismertebb mohák közül az ezüstmoha (Bryum argenteum), a lila szarvasfű (Ceratodon purpureus) vagy a közönséges tuberózsa (Brachythecium rutabulum). A moha létezéséhez fontos dolog a nedvesség. Amint elveszti, gyorsabban növekszik, de azonnal kiszárad és elpusztul.

A tavasz az ideális időszak a moha eltávolítására

Ha meg akarsz szabadulni a mohától, most itt a legjobb alkalom. Az első számú feladata a pázsit levegőztetése. Ehhez nem kell semmiféle speciális szerszám, megteszi egy közönséges gereblye, amivel nem csak finoman „gereblyézheted” a felületet, de igazíthatod is.

Ha nagyobb a pázsitja, használhat sértőt. Egy másik lehetőség a moha szúrása a gyepről, amikor eltávolítja ezt a „zöld ellenséget”, beleértve az egész alsó részét. Akkor fontos, hogy a helyet nitrogénnel műtrágyázd és füves keveréket vess oda. Egyébként, ha mohafoltok vannak a pázsiton, az is annak a jele, hogy túlsavas talajod van!

Hogyan semlegesítsük a talajt

Használjon kalcium-salipéter műtrágyát, amely semlegesíti a túlsavas szubsztrátumot, és tápanyagokkal is ellátja. Próbálja meg trágyázni a talajt havonta egyszer (ideális esetben eső után). Ennek az eljárásnak köszönhetően fokozatosan megszabadulhat „mohakertjétől”. Zavarja a mohával és gazzal benőtt pázsit? Egy gyomirtó segít ebben a hármas kombinációban. Figyelem: Kombinálja alkalmazását szántással és új gyep vetésével. Ha nem tudja, hogyan válasszon gyomirtót, feltétlenül keressen olyan termékeket, amelyek a fotoszintézis-gátlókon hatnak. Leginkább kötszerben alkalmazzák.

Köd megelőzés

  • Vágja le a fákat, hogy több napfény jusson a pázsitra.
  • Vágja le a gyepet több mint 4 centiméter hosszúra.
  • Előnyben részesítse azokat a fűkeverékeket, amelyek gond nélkül elviselik az árnyékot.

kapcsolódó cikkek

Források: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche