A gyermekkori gégegyulladás akut vírusos gégegyulladás

A laryngitis a gége gyulladása és az egyik leggyakoribb kóros állapot ezen a területen. Az áramlás lehet akut vagy krónikus.

Az akut gégegyulladás hirtelen jelentkezik, és általában önmagától elmúlik. Ha a tünetek 3 hétnél tovább fennállnak, az állapotot krónikus gégegyulladásnak nevezzük. Etiológiai szempontból gyulladás vagy mérgező anyagok szivárgása következtében. A fertőző ágensek leggyakrabban vírusok, de lehetnek baktériumok is.

A krónikus gégegyulladás, ahogy a neve is sugallja, a tünetek folyamatos jelenlétével jár. Az állapot nem jellemző a gyermekkorra, hacsak nincsenek hajlamosító tényezők. Ennek oka lehet olyan környezeti tényezők, mint a cigarettafüst, környezetszennyezés, asztmás belégzés okozta irritáció, gastrooesophagealis reflux stb.

Az akut gégegyulladás klinikai megnyilvánulásai a felső légúti fertőzés tünetein (pl. orrfolyás, láz, torokfájás, száraz köhögés) túlmenően a hirtelen hangváltozás vagy hangcsökkenéssel járó, ugató köhögés.

A fiatalabb gyermekek nagyobb valószínűséggel kapnak laryngitis rohamot. Általában az éjszaka közepén fordulnak elő, a gyermek légzési nehézségekre, ugató köhögésre, hanghiányra, gyors diasingra és tipikus sípoló hangra ébred fel légzéskor (belégzési stridor).

További lehetséges okok:

  • Odinofónia (fájdalom, kellemetlen érzés beszéd közben);
  • Dysphagia (nyelési zavarok);
  • Odynophagia (fájdalmas nyelés);
  • Orrfolyás;
  • Kiválasztás a hátsó garatfal mentén;
  • Torokfájás;
  • Orrfolyás és orrdugulás;
  • Hányinger;
  • Hányás.

A diagnózis a klinikai megnyilvánulásokon alapul, és általában nincs szükség további vizsgálatokra. A közvetlen laringoszkópia a hangszalagok duzzadását és elsötétülését mutatja. A hangszálak mozgása láthatóan akadályozott, a hangátvitel károsodik.

Mi a kezelés?

Tekintettel a vírusos etiológiára, az állapot néhány napon belül magától megszűnik. Számos intézkedés pozitív hatással lehet és javíthatja az állapotot.

Inhalációk fiziológiás oldattal – a nedves levegő közvetlenül a hangszálakra hat, megnedvesíti azokat, és segíti a váladékok és váladékok tisztítását;

A hang teljes pihentetése javasolt, bár ez lehetetlen. A suttogást különösen kerülni kell, mert a gége túlműködését okozza.

Hajlamosító tényezők vagy ismert alapbetegségek (acto GER) fennállása esetén az alapbetegség megfelelő kezelését vállalják.

Folytatjuk…

Bibliográfia:

1. Akut gégegyulladás gyógyszeres kezelése, Rahul K Shah, MD, FACS, FAAP; Főszerkesztő: Arlen D Meyers, MD, MBA
2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20. kiadás
szerző: Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD és Nina F Schor, MD, PhD;

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Kirsche