A hagyma nem csak a konyhában egy csoda: használd ki az egészségre vonatkozó képességeiket, akár a háztartásban is!

Hagyma nélkül ritkán lehet boldogulni az otthonunkban. És bár nem mindenki szereti, szinte mindenki tudja, milyen hasznos – rengeteg vitamin van benne, és olyan illékony anyagokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a baktériumokat. Ahogy a portál beszámol róla , a hagyma hasznos tulajdonságai azonban a legtöbben csak 30-40%-át használjuk fel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a bőrben számos fontos anyag található.

A hagyma hasznos tulajdonságai

A hagyma egyszerűen felbecsülhetetlen értékű segítő.

1. Hagyma az ételekben

A hagyma héja egy erős növényi pigmentet, a kvercetint tartalmazza, amely csökkenti a vérnyomást és segít megelőzni az eltömődött artériákat. Adjuk hozzá a vasárnapi leveshez vagy pörkölthez. Gazdag színt és csodálatos ízt kölcsönöz a levesnek. Tanulmányok szerint a hagyma sok rostot tartalmaz. Hozzáadása az ételekhez segít csökkenteni számos betegség, például az elhízás és a cukorbetegség kockázatát.

2. Hagyma tea

A tea elkészítése a klasszikus recept szerint 3-4 hagymát kell héjával együtt egy edénybe tenni, és 0,5 l forró vízzel felönteni. Hagyjuk ázni 30 percig. Ezután mézzel és citromlével édesíthetjük. Ez a tea kiváló légúti megbetegedésekre.

3. Hagyma otthon

Számos gyógyhatása mellett a hagyma a mindennapi életben is megbízható segítője. Ez egy teljesen biztonságos trágya a szobanövények számára. Egyszerűen öntözze meg a virágokat hagymafőzettel. Baktériumölő hatása miatt ez az oldat valóban nagyon hasznos, mivel elpusztítja a talajban lévő kórokozó mikroflórát, és segít a kártevők elleni küzdelemben. A hagymahéjat természetes tojásfestékként, vagy ruhafestékként is használhatja.u.

4. A hagyma mint fájdalomcsillapító

A hagyma darázscsípés után fájdalomcsillapítóként szolgál. Ebből a célból azonnal dörzsölje be a hagymalevet a bőrbe a csípés helyén. Fülgyulladás esetén is használhatjuk: Naponta 3-szor 30 percig párolt, apróra vágott hagymából készült, gézbe csomagolt borogatást helyezzen a fülre. Használhatja azt is tályogok, gyulladások és olyan sebek esetén, amelyeknek a gyógyulása sokáig tart. A friss hagymalé kiváló gyógymód reumatikus panaszokra, duzzanatokra, hajhullásra, és enyhíti a korpásodás problémáját is.

5. Hagyma zokniban megfázásra

Ez a gyógyító technika először Kínában jelent meg. Ennél a kezelésnél egy megtisztított és felszeletelt hagymát egy pár zokniba helyeznek, és a zoknit a talpára húzzák úgy, hogy a hagyma körülbelül a lábközépig terjedjen. A zoknit reggelig rajta kell hagyni, mert a hagymalé behatol a bőrsejtekbe. és bejut a vérbe. Az antibakteriális hatás így az egész szervezetben elterjed és ez a kezelés különösen megfázás esetén rendkívül hatékony. A betegség tünetei eltűnnek 2-3 napon belül.

6. Hagyma a fogyás

A hagyma több cukrot tartalmaz, mint az alma és a körte. De még így is kiváló zsírégető. Létezik még egy speciális hagyma-diéta is, amelynek során ajánlott minden nap hagymalevest enni.

7. Hagyma a leégett bőrre

A hagyma enyhíti az égési sérülések okozta fájdalmat, beleértve a napégést is. A hagymaszeleteket 2 percre az érintett területre kell helyezni. A kénnek és a kvarcnak köszönhetően reggelre jelentősen javul a bőr állapota.

8. Hagyma égési sérülésekre

Szabaduljon meg az égett edényektől, ha frissen vágott hagymával dörzsöli be őket. Ezután öblítse le jól vízzel és mosószerrel. A hagymalé tökéletesen semlegesíti a szagokat és megtisztítja a felületet.

9. Hagyma foltok ellen

Alkalmazza a hagymalevet az izzadságfoltokra és hagyja rajta egy ideig. Ezután mossuk ki a szokásos módon. Kellemesen meg fog lepődni, milyen gyorsan és nyomtalanul eltűnik a sárgulás.

10. Hagyma zsíros bőrre

A hagymából maszkot készíthetünk zsíros bőrre: a hagyma a faggyúmirigyekre hat, kiszárítja a bőrt, és eltünteti a gyulladást.

Érdekességek a hagymáról

1. A hagyma a leggyakoribb élelmiszer a világon. Az ENSZ szerint ezt a zöldséget legalább 175 országban termesztik. Ez több mint kétszer annyi ország, mint ahány országban búzát termesztenek.

2. Az ókori egyiptomiak a hagymát az istenek növényének nevezték, és úgy hitték, hogy az egész földi világ a többrétegű hagyma modellje szerint rendeződik.

3. A keresztes hadjáratok idején a hagyma értéke az ember számára olyan nagy volt, hogy a franciák a foglyaikat cserélték el érte, fejenként 8 hagymával.

4. A középkorban ezt a zöldséget erős afrodiziákumnak tartották, és a kolostorokban tilos volt fogyasztani.

5. A hagyma 85%-a vízből áll. Szeleteléskor könnyezik a szem, mert egy könnytermelő anyag, a propantil s-oxid szabadul fel belőle.

Használd ki a hagyma sokoldalú tulajdonságait, és nem fogod megbánni!

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche