A háziasított macskák tönkreteszik a bolygót, és ökológiai katasztrófát jelentenek – állapították meg a tudósok

Sok gazdi kiengedi otthonából házimacskáját, mindig abban a jóhiszeműségben, hogy jót tesz neki a friss levegőn rohangászni, hogy ne kelljen állandóan bezárva a lakásba, házba. Örökké így csinálták, és senki sem gondolná, hogy bármi baj van vele. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem és a Londoni Állattani Társaság tudósai legújabb kutatásai szerint, akik GPS-eszközökkel közel ezer házimacska mozgását követték nyomon különböző országokban, ezek a macskatúrák pusztító hatással vannak a környezetre.

A természetbe való betöréseik során a házimacskák szívesen követik természetes ösztöneiket, és vadásznak a helyi vadon élő állatokra. A legveszélyeztetettebbek azok a madarak, amelyek kertekben, felhajtók körül és általában emberi lakások közelében élnek, vagy a vadon élő nyulak, amelyek a házak körül növekvő fűvel táplálkoznak.

Becslések szerint a házimacskák évente több milliárd állatot ölnek meg. A tanulmány egyik szerzője, Roland Kays szó szerint ezt mondta: „Egyes becslések szerint a macskák évente 10-30 milliárd vadon élő állatot ölnek meg csak az Egyesült Államokban.” Állítólag a házimacskák tízszer több állatot vadásznak, mint a vadmacskák. vadállatoknak és ragadozóknak tartják. Ám háziasított rokonaik meglepően felülmúlják őket. A vadmacskák valójában táplálékra vadásznak, míg a házimacskát a gazdája eteti, a szabadban pedig ösztöneitől vezérelve inkább szórakozásból vadászik.

Természetesen a tudósok arra is gondoltak, hogyan oldják meg ezt a problémát. Roland Kays, a tanulmány társszerzője szerint a legegyszerűbb, amit tehetünk a vadon élő állatok védelmében, ha zárt térben tartjuk a macskákat. Ez azonban biztosan nem örülne a macskáknak, hanem gazdáiknak sem, akik hozzászoktak a lakáson kívüli macskajáráshoz, és teljesen normálisnak tartják, ami a macskáknál természetes.

Feltételezhető tehát, hogy ez a javaslat megbukik, természetesen nem tömegesen. Feltételezni sem lehet, hogy az emberek abbahagynák a macskatartást, éppen ellenkezőleg, népszerűségük egyre nagyobb lendületet vesz, mert kevésbé időigényesek, mint a kutyák, és így olyan emberek számára is szívesen látott társak, akiknek nehéz lenne elmenni. naponta legalább háromszor. A tudósokra most nagyon nehéz feladat vár – olyan megoldást találni, amely nemcsak a vadon élő állatokat és madarakat védi, hanem maguknak a macskáknak és gazdáiknak is megfelel.

Forrás: www.mix24.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche