A híresen egészséges étel, amelyet dióval kell helyettesíteni, hogy 20%-kal csökkentse a halálozás kockázatát

Az állati eredetű élelmiszerek, például a tojás vagy a zöldségek más fehérjében gazdag élelmiszerekkel, például zöldségekkel és hüvelyesekkel való helyettesítése a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás. Ezt az általa publikált tanulmányok széles körű, rendszerezett áttekintése határozta meg megerősítve, hogy a „” fő előnyei a szenvedés kisebb kockázatában rejlenek 2-es típusú diabétesz és szív-és érrendszeri betegségek.

A németországi német diabéteszközpont Sabina Schlesinger és Lukas Schwingshackl által vezetett csapata 37 tanulmány következtetéseit gyűjtötte össze, köztük 24 leendő kohorsz. Mindezek a munkák az egészségi állapot és az állati eredetű élelmiszerek – vörös és feldolgozott húsok, baromfi, hal, kagyló, tojás és tej – más növényi eredetű – hüvelyesekkel, diófélékkel, gabonafélékkel – való helyettesítésének ténye közötti összefüggést elemezték. finomított, gyümölcsök és zöldségek, valamint olajok.

Az értékelt egészségügyi hatások a szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt ​​általános hatást foglalták magukban összességében, mind azok általános előfordulási gyakoriságában és mortalitásában, mind pedig kifejezetten szívinfarktus, szívkoszorúér-betegség és szélütés esetén. Azt is értékelték, hogy ez milyen hatással volt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása már halálozás bármilyen okból. Az étrendi információkat elsősorban étkezési gyakorisági kérdőívek segítségével gyűjtöttük össze.

[]

A szerzők szerint az eredmények azt mutatták ki, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása összességében 27%-kal csökkenthető, ha minden nap egyszerűen cseréljük 50 gramm feldolgozott vagy vörös hús 28 és 50 gramm közötti diófélékhez. Ha ezt a húsrészt további 50 gramm hüvelyesre cseréltük, az 23%-os csökkenést eredményezett, ha pedig napi egy tojást 23-25 ​​gramm dióra cseréltek, 17%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri kockázatot. A baromfi-, hal- vagy kagylóhúsról való átálláskor azonban nem tapasztaltunk jelentős javulást.

Hasonlóképpen, ha ugyanazt az 50 gramm vörös vagy feldolgozott húst 10-28 gramm diófélékre cserélik, akkor a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási gyakorisága 22%-kal csökkent. 30 gramm teljes kiőrlésű gabonát vagy tíz gramm diót napi tojás helyett az első esetben 21%-kal, a másodikban 18%-kal csökkentette a cukorbetegség kockázatát. Végül e két húsfajta 50 grammos adagjának 28 és 50 gramm közötti dióval való helyettesítése összefüggésbe hozható 21%-kal csökkenti a bármilyen okból bekövetkező korai halálozást.

„Ez egy tanulmány arról jó minőségű mert nagyon jól elmagyarázzák, hogyan válogatták ki a metaanalízisben szereplő tanulmányokat, és hogyan számoltak át egyes eredményeket azok homogenizálása és összegzése érdekében. Modern technikákat használnak, és jól leírják őket” – mondta Esther López García, a Madridi Autonóm Egyetem Megelőző Orvostudományi és Közegészségügyi Tanszékének epidemiológiai professzora. Science Media Center.

López García szerint ez a fajta „viszonylag friss” elemzés segít kiegészíteni azt, amit egy élelmiszernek a betegségek kialakulására gyakorolt ​​hatásairól tudunk. „Azaz nemcsak az elfogyasztott élelmiszer mennyisége fontos, hanem az is minek a fogyasztását abbahagyják, vagy mit fogyasztanak helyette. Továbbá ez a munka összhangban van a jelenleg egészséges táplálkozásnak tekinthető, nagyobb tartalommal növényi fehérjeforrások és az állati fehérjeforrások alacsonyabb tartalma, különösen a vörös és a feldolgozott hús.

A szakember kiemeli, hogy a spanyol ügynökség jóváhagyta Élelmiszerbiztonság és a Táplálkozás (AESAN), és amelyek olyan jelentéseken alapulnak, amelyekben ő maga is részt vett, „menjen ebbe az irányba”. Hasznossága és újszerűsége ellenére azonban rávilágít a munka bizonyos fontos korlátaira. „Az ilyen típusú helyettesítések elméleti számításokon alapulnak, nem valódi változásokon” – magyarázza, és a „helyettesítéshez” hasonlítja.

Ezen túlmenően „egyes csoportnak tekintett élelmiszertípusok (tejtermékek, halak) a következőkből állnak különböző tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerekés az áttekintett tanulmányok többsége nem vizsgálta ilyen részletességgel a helyettesítéseket” – összegzi, kiemelve a tanulmányok bővítésének szükségességét.

Kövesse az Önt érdeklő témákat

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche