A hosszú ideig eltartható, megaméretű hagyma termesztésének titka: egy tapasztalt kertész ezt a tanácsot adja mindenkinek, aki egészséges és bőséges termést szeretne!

Egy tapasztalt kertész olyan trükköket tanácsol, amelyek jól beváltak neki a hagymatermesztés során. Minden szomszédja irigykedett a termésére, ezért úgy döntött, hogy megosztja a titkait, hogy megossza másokkal.

1. számú titok

A hagymának lúgos talajra van szüksége. Ezért, ha savanyú a talaj a kertjében, akkor az ősz folyamán amorf dolomittal kell trágyázni, hogy lúgosítani lehessen. Tavasszal érdemes a vályogot homokkal és tőzeggel megszórni, és mindent jól összekeverni.

2. számú titok

Ültetés előtt áztassa be kálium-permanganát oldatba körülbelül 10-20 percre, hogy fertőtlenítse.

Titok #3

Ezután le kell vágni a tetejét, hogy a hagyma gyorsabban nőjön.

4. titok

Szórj egy kis konyhasót a tengelyek mentén. Ez segít a kártevők ellen.

5. számú titok

Ideális esetben ültessünk sárgarépát közvetlenül egy csokor hagyma mellé. Ez a növény ugyanis elriasztja a hagymát kedvelő kártevőket. A hagyma viszont elriasztja azokat a kártevőket, amelyek szívesen fogyasztják a sárgarépát. A hagymának és a sárgarépának ezért egymás mellett kell termeszteni.

6. számú titok

Készítsd el ezt a 3 házi műtrágyát.

Első trágyázás – a kétleveles stádiumban

1 liter trágya egy vödör vízben + 30-40 g szuperfoszfát forró vízben feloldva + egy csésze hamu.

Második trágyázás – 2 héten belül

30 g szuperfoszfát + 10 g karbamid + 5 g kálium egy vödör vízben.

A harmadik trágyázás – június végén.

30 g szuperfoszfát + 10 g karbamid + 5 g kálium – Ha csak július elején trágyázunk, a nitrogént (karbamidot) hagyjuk ki.

A kálium-szulfát a legmegfelelőbb káliummal együtt a műtrágya, mivel a hagyma is igényes a kéntartalomra. A kálium felelős a hagyma fenntartásáért. A fahamuban is jelen van.

7. titok

Soha ne használjon trágyaként friss trágyát és kálium-kloridot, mert ez csökkenti a hagyma terméshozamát. Gondoljon arra is, hogy a hagyma mérete nagyban befolyásolja a foszfor mennyiségét, ezért ne feledkezzen meg róla.

8. számú titok

Az is nagyon fontos, hogy a hagymát időben betakarítsuk. Ez azt jelenti, hogy az első augusztusi esőzések előtt (lehetőleg július végén). Ha már elkésett, a hagyma nem marad el olyan sokáig a tárolásban, mintha a betakarítás megfelelő időpontját betartanánk.

9. számú titok

Természetesen az is nagyon fontos, hogy a hagymát olyan helyen szárítsuk, ahol áramlik a levegő. Ezután meg kell tisztítani a szennyeződésektől, és a száraz gallyakat le kell vágni. Legfeljebb 8-10 cm hosszúságot hagyjunk meg.

10. számú titok

A hagymát is ajánlott időről időre felszedni és ellenőrizni. Ha ugyanis valamelyik elrohad, az a körülötte lévő többi hagymát is károsítja.

Bőséges termést kívánunk!

Forrás: retete-usoare.info

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche