A kávé ABC-je: A 11 legnépszerűbb kávéfajta

Ne essen kétségbe a kávé széles választékában! készített egy „kalauzt” a kávé világához.

pexels.com

1. Fekete kávé

Ez a fajta kávé valószínűleg nem szorul magyarázatra. Ez a legegyszerűbb kávéfajta. A feketekávét őrölt kávészemekből készítik úgy, hogy forró vizet öntenek rá.

pexels.com

2. Espresso

Az eszpresszó hasonló a feketekávéhoz. A fő különbség az, hogy az eszpresszó sokkal erősebb. Kis mennyiségű forrásban lévő vizet használnak az eszpresszó elkészítéséhez. Így ez a kávé „vastagabb”, erősebb és töményebb, mint más kávéfajták. Különleges íze van.

pexels.com

3. Látte

Látte nagyon népszerű ital. Látte nagyon kevés kávét tartalmaz. Az ital 1/3-a eszpresszó, 2/3-a forró tej (170-225 ml). Felül egy tejeskávéért 1 cm vastag tejhab. Az ilyen típusú kávékhoz gyakran különféle ízesített szirupokat adnak.

pexels.com

4. Cappuccino

A cappuccino 1/3 eszpresszót tartalmaz, de ellentétben tejeskávé, a cappuccino 1/3 forró tejből és 1/3 tejhabból áll. A cappuccinot leggyakrabban kisebb csészében szolgálják fel, mint látte.

pexels.com

5. Macchiato

Két típusa van macchiatto – latte macchiatto és eszpresszó machiatto. Keresztnév machiatto olaszból származik, jelentése „foltos”. Latte macchiato kis mennyiségű eszpresszót és sok tejet tartalmaz. Ezt tejeskávé típus több tejet tartalmaz, mint a hagyományos. Espresso viszont machiatto többnyire tömény kávét (eszpresszót) tartalmaz, kevés tej hozzáadásával.

pexels.com

6. Americano

Americano hasonló az eszpresszóhoz, csak ez a fajta kávé több vizet tartalmaz. A legenda szerint a hagyományos eszpresszó túl erős volt az amerikaiaknak, amikor Olaszországba látogattak. Hogy enyhébb legyen, több forró vizet adtak az eszpresszóhoz. Elkészítése meglehetősen egyszerű. Kezdetben eszpresszót kell készítenie, majd adjon hozzá körülbelül 100 ml forró vizet a kávéhoz.

unsplash.com

7. Café au Lait

Café au Lait ugyanolyannak tűnhet, mint a fehér kávé. Azonban egy finom árnyalatban különböznek egymástól. A fehér kávé elkészítéséhez hideg tejet használnak. Másrészt főzéskor Café au Laitforró tejet használunk, 1:1 arányban.

unsplash.com

8. Lapos fehér

Lapos fehér a kávé hasonló a cappuccinóhoz. Csak ez a kávéfajta eszpresszóból és forró tejhabból áll. A kávé és a tejhab aránya 1:2.

pexels.com

9. Ír kávé

Az ír kávé általában négy összetevőből áll – feketekávéból, cukorból, tejszínhabból és whiskyből. Egy ír kávé elkészítéséhez körülbelül 150 ml feketekávéra, fél teáskanál cukorra, 50 ml whiskyre és néhány teáskanál tejszínhabra van szüksége.

pexels.com

10. Bécsi kávé

A bécsi kávénak többféle változata létezik, de az egyik legnépszerűbb a tejszínhabbás kávé. A bécsi kávéban a tejet tejszínhabbal helyettesítik. Ez a kávé krémes állagú lesz.

pexels.com

11. Mocaccino

A Mocaccino-t a kávé és a forró csokoládé keverékének tartják. Mocaccino hasonló Rács pohárban tálaljuk, nem csészében. Kávéból, melegített tejből és csokoládéporból, néha tejszínhabból is áll.

Felhasznált források: és .

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche