A kutyád néz tévét? A tudósok felfedezték, hogy valójában mit is láthat és érthet meg

Elöljáróban el kell mondani, hogy a kutya látása másképp működik, mint az emberé, tehát a kutya egyszerűen másképp lát, mint az ember, és ez természetesen a tévézésre is vonatkozik. A kutyák csak két színcsoportot érzékelnek – egyrészt a sárgát, a narancsot, a pirosat és a zöldet, másrészt a kéket és az ibolyaszínt. Nem különböztetik meg az egyes színeket egy csoporton belül, hanem a csoportokat különböztetik meg egymástól. A színes televíziót, amely büszke arra, hogy teljes színspektrumot kínál, akár egymillió árnyalatot is kínál, ezért a kutyák az emberekkel ellentétben nem nagyra értékelik.

Egy másik különbség, hogy a kutya három-négyszer gyorsabban érzékeli a televíziós képet, mint az ember. Az emberi szem tizenöt-húsz képet tud feldolgozni másodpercenként, a kutya akár hetven képet is készíthet egyidőben. Ezért a régi, elégtelen képminőségű televíziók nem tudták felkelteni a kutyák figyelmét, mert a kép homályos volt. A HD minőségre való átállással azonban a kép már valósághűbbé vált a kutyák érzékelése szempontjából, így sok kutya sokkal nagyobb érdeklődést mutatott a televízió iránt.

De egy kutyát csak a tévében tud igazán érdekelni, így például amikor egy másik kutya jelenik meg a képernyőn, kedvence tudatosan reagálhat. De ha műsorokat vetítenek a tévében olyan dolgokról, amiket a kutya nem tud, akkor teljesen közömbösen hagyják. Ekkor előfordulhat, hogy a kutya valóban a tévét nézi, de a tartalom nem mond neki semmit.

A kutyák televíziózás iránti növekvő érdeklődésére azonban a vállalkozók is felfigyeltek, ezért az Egyesült Államokban 2012-ben megalakult az első fizetős kábeltelevízió, amely kizárólag a kutyás nézők szórakoztatását, kikapcsolódását hivatott szolgálni. A kutya érzékeléséhez igazított képe van, mind a színek, mind az átviteli sebesség tekintetében. Megállás nélkül sugároz, tartalmát a kutyákkal és viselkedésükkel foglalkozó szakértők adják hozzá. A tartalom magában foglalja mind a kutyáknál megszokott különféle helyzetek szimulációját, mint például az autóvezetést, mind pedig a rövid szórakoztató vagy relaxációs programokat. A közvetítés bevált az azt tesztelő kutyamenhelyek számára is. De a műsorokat kísérő hangokra a kutyanézők még jobban reagálhatnak, mint a videóműsorra, mert a hallásuk még élesebb.

Az is igaz, hogy minden fajta másképp érzékeli és másként reagál a televíziós adásokra, ez egyedtől is függ. Ebből a szempontból a kutyák hasonlítanak az emberekhez, nem mindenki élvezi a televíziózást, van, aki nem engedheti meg. És ez a kutyáknál is így van, van, aki észre sem veszi a tévét, van, aki lelkesen válaszol arra, amit tud, és van, aki veled nézi a tévét a kanapén, de a jelenlétedet jobban fogja élvezni, mint a műsort.

Forrás: www.onlyu.cz, www.moulik.cz, www.pesweb.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche