A legmagasabb tenyésztési és állatorvosi költségekkel járó kutyafajták

Kutyaválasztáskor mindig hasznos tudni, hogy melyik fajtát érinti hátrányosan több örökletes rendellenesség vagy betegség, vagy mindkettő. Sok embert vonz a fajtatiszta kutyák szép és hibátlan megjelenése, de a szelektív tenyésztés folyamata különböző örökletes betegségek elterjedéséhez (általános elterjedéséhez) vezet ezeknél a kutyáknál. Így a különböző fajták olyan betegségek hordozóivá válnak, mint a csípőízületi diszplázia, rák, szürkehályog, epilepszia. Bár a tenyésztők gyakran garanciákat kínálnak az új gazdiknak egy adott kutya jó egészségére, bizonyos betegségeket fiatal korban nem lehet megjósolni.

Daganatos betegségek kutyákban

A kutya testében található szarkómák és karcinómák mechanizmusa nagyon hasonló az emberi szervezetben lévő daganatok működéséhez. A közelmúltban tudósok olyan megállapításokat tettek közzé, amelyek szerint a kutya genomjában olyan mutációk találhatók, amelyek növelik a hisztiocisztás szarkóma – egy ritka vérrák – kialakulásának kockázatát. Ez a betegség nagyon agresszív, és előfordulása nagyon magas halálozási aránnyal jár. Ezenkívül a tudósoknak hat olyan genetikai változatot sikerült azonosítaniuk, amelyek növelik a rák e formájának kockázatát. A szarkóma ezen formája emberben és kutyában is előfordul. A tudósok azokkal a fajtákkal dolgoztak, amelyekről tudjuk, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki rák. DNS-t szekvenáltak berni pásztorkutyák, rottweilerek, golden retrieverek és labrador retrieverek vérmintáiból. 172 hisztiocisztás szarkómával diagnosztizált kutyától és 128 nem érintett kutyától vettek mintát.

Az alábbi fajtalista nem állítja, hogy egy adott kutyán kifejlődik a fent említett betegség, csak azt állítja, hogy ezek az aggodalmak szorosan kapcsolódnak az adott fajtához.

Berni pásztorkutya

E fajta tagjai gyakrabban szenvednek a csípő- és könyökízületek diszpláziájában, és hajlamosak a rákra, különösen a csontrákra.

Ír szetter

Ezek a kutyák hajlamosak az epilepsziára, amelyet gyógyszeres kezeléssel potenciálisan stabilizálni lehet. A legtöbb mély mellkasú fajtához hasonlóan az ír szettereket is fenyegeti a gyomorcsavarodás veszélye.

Doberman

A dobermannoknál rézhepatopathia alakulhat ki, ami májbetegséget okoz. Ez egy viszonylag ritka rendellenesség, amely a bedlington terriereket is érintheti. Az ilyen hajlamú kutyák mája a réz megkötésére használt fehérjék abnormális változatát hordozza, vagy rendellenes epeanyagcsere miatt szenved. Ennél a fajtánál gyomortorzió is előfordulhat.

Mészároskutya

A dogok olyan kutyák, amelyek hajlamosak a csípőízületi diszpláziára, ami gyakori a nagytestű fajtákban. Szintén gyakoriak a szembetegségek. És a legtöbb fajtához hasonlóan náluk is fennáll a gyomorcsavarodás veszélye, ami műtét nélkül általában végzetes.

újfundlandi kutya

Ezek a kutyák hajlamosak a subvalvularis aorta szűkületére, egy olyan szívproblémára, amely hirtelen halálhoz vezethet.

Rottweiler

A rottweilereknek gyakran van osteochondrosisa, amely degeneratív csontbetegség, valamint epilepszia.

Viszlát

Ezek a kutyák különféle súlyos ortopédiai problémákkal küzdenek.

Bokszoló

A bokszolókról ismert, hogy magas a rákos megbetegedések aránya. A kutyarák akkor kezelhető, ha a betegséget korán diagnosztizálják, és nem agresszív. A boxolók is gyakran szenvednek allergiától.

Uszkár

Az uszkár kutyái a törpétől a toy-n át a standard fajtákig bármilyen méretű szembetegségben szenvednek, ezek közül a leggyakoribb a szürkehályog. A szemproblémák is összefüggenek.

Labrador Retriver

A népszerű labrador retrieverek hajlamosak a rákra és a testmozgás által kiváltott összeomlásra (EIC), amely egy szűrési genetikai szindróma. Az EIC-t (terhelés okozta összeomlás) csak egy másik fajtánál diagnosztizálják, nevezetesen a Boykin spánieleknél.

Borzeb

A basset számos genetikai betegségben szenvedhet, mint például a puffadás vagy a Von Willebrand-kór (vérzéses betegség). Felelős tenyésztéssel mindkét betegség megelőzhető.

Szent Bernát

A bernáthegyeket, akárcsak a golden retrievereket, a farkaskutyákat vagy a weimari kutyákat, ki van téve a gyomortágulás és az azt követő felborulás, az úgynevezett torzió veszélye. Gyakran szenvednek szívbetegségben és csontrákban is.

Weimaraner

A weimarinak számos kisebb és súlyos egészségügyi problémája lehet. A már említett gyomorcsavarodáson túl, amely a stressz és az evés utáni gázképződés következtében jelentkezhet, leggyakrabban a nagytestű, mély mellkasú fajtáknál a weimari állatokat a Von Willebrand-kór is veszélyezteti. Ez embereknél is előfordul, és csökkenti a véralvadási képességet.

Golden Retriever

A golden retrieverek csípő- és könyökdiszpláziában, allergiában és a rák bizonyos formáiban szenvednek.

Buldog

Ezeket a kutyákat gyakran az allergiák különféle formáival látják, és általában a kutyatenyésztés világában a genetikai manipuláció legszélsőségesebb példájának tekintik, amely örökletes egészségügyi problémákhoz vezet. A nőstények nem képesek természetes úton szülni.

Német juhász

A német juhászkutyák különösen hajlamosak a csípőízületi diszpláziára. Ez megelőzhető korai és gondos tenyésztéssel és szűréssel.

cocker spániel

A cocker spánielek a veleszületett rendellenességek és örökletes betegségek listájának élén állnak. Számos lehetséges ortopédiai probléma mellett a cocker spánielek hajlamosak a szív-, máj- és epilepsziára is.

Nem kell azonban csak türelmesen várnunk, hátha kutyánkat érintik az adott fajtához kapcsolódó egészségügyi problémák. A kutyák egészségi és pszichés állapotát az étrendjük is jelentősen befolyásolhatja.

Források: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche