A legnagyobb áramfogyasztók: A hűtőszekrény már nem működik, egy rossz szokásunk kerül a legtöbbbe

A legnagyobb áramfogyasztók: A hűtőszekrény már nem működik, egy rossz szokásunk kerül a legtöbbbeFénykép:

Az elektromosság egy csoda. De ha nem irányítja a fogyasztását, akkor sokkal többet kell fizetnie. Mire kell figyelni?

Míg az autóknak gázra van szükségük, az embereknek élelemre, vízre és oxigénre van szükségük, a készülékek felszívják az áramot. Ez azonban nem ingyenes, ezért a legtöbb ember azon gondolkodik, hogyan mentse meg a lehető legtöbbet. Általánosságban elmondható, hogy minél modernebb a készülék, annál kevésbé „eszik” az áramot.

A videóban tíz egyszerű tippet láthatsz az energiamegtakarításhoz:

Alkalmi segítők

Szakértők szerint a 2000 W körüli bemeneti teljesítményű háztartási készülékek a legnagyobb energiafogyasztók. Ide tartozik például a vízforraló, a turmixgép vagy a hajszárító. De őszintén, milyen gyakran használja ezeket a technikai kényelmet? Persze nem minden pillanatban. Ezért még ha viszonylag nagy „energiapazarlásról is van szó”, az nem fog tükröződni az alkatrészekben.

A készülékek továbbra is állandóak

Azok a készülékek, amelyek szinte mindig teljes gázzal működnek, sokkal nagyobb gondot okozhatnak. Legyen szó hűtőről, tévéről, mosógépről, szárítógépről vagy számítógépről. Energiafogyasztásuk általában magasabb, de egy A+, A++, A+++ energiatakarékossági osztályú készülék vásárlásával egy kicsit korrigálható. Egy ilyen darab (például mosógép vagy hűtőszekrény) vételára viszonylag magas, de idővel megtérül alacsonyabb áramköltségben.

Figyelem a „készenléti” üzemmódra

Egy másik energiatolvaj a készenléti mód. Felismerheti a TV piros lámpájáról vagy a mikrohullámú sütő villogó órájáról. Első pillantásra úgy tűnik, semmi sem történik, és a készülékek „alszanak”. De még ebben a készenléti módban is rengeteg energiát fogyasztanak el. Ez nem több ezer, de összeadódik napi néhány korona veszteséggel. Egy év alatt több száz vagy akár több ezer koronával kövérebb számla elé nézhet. Ezért jobb, ha a készülékeket minden használat után kihúzza a konnektorból. Ezzel energiát, pénzt és idegeket takarít meg.

Az új korszak rossz szokása

Alvó módban hagyja számítógépét, és még éjszaka sem kapcsolja ki? Akkor többe kerülhet. Bár alvó üzemmódban a számítógép sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint normál működés közben, a számítógép még mindig minimális energiát fogyaszt bizonyos összetevők (például RAM-memória, hálózati kártya, amely lehetővé teszi a jel vételekor történő felébresztést) működését. Ez a fogyasztás viszonylag kicsi, de a számítógép típusától és felszereltségétől függően változhat.

Ha számítógépe modern és jól megtervezett, az energiahatékonyságot szem előtt tartva, akkor az alvó üzemmód körülbelül 1-5 wattot fogyaszthat. De sokkal több lehet, ha régebbi összetevőket tartalmaz, vagy ha olyan perifériákhoz csatlakozik, amelyek több energiát fogyasztanak, például külső merevlemezek vagy nyomtatók.

Ezért a szakértők azt javasolják, hogy mindig kapcsolja ki a számítógépet, hacsak nem fogja hosszabb ideig használni. Az energiafogyasztás alvó üzemmódban is előfordul, ami összeadódik. Ha több napig vagy éjszakáig folyamatosan működni hagyja a számítógépet, már több száz korona is lehet a villanyszámla.

Források: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche