A legnagyobb áramfogyasztók listája: A legtöbb készüléket okosan csökkentheti

Források: ,

A televízió az egyik legnagyobb villamosenergia-fogyasztó

Az áramfogyasztásban az első helyen a televízió áll. A csehek átlagosan napi 3 órát 38 percet töltenek a tévé előtt. Ez nem sok, ez egy olyan átlag, ami nagyjából megfelel a főműsoridős tévéhíradóknak és egy játékfilmnek. A tévé előtt eltöltött átlagos idő enyhén csökken. 2016-ban még egy órával több volt. Ez a különbség azonban láthatóan nem a médiától való elszakadást jelenti, sokkal inkább a laptopok, telefonok, tabletek használatát.

A cseh háztartásokban a tévékészülék által fogyasztott energia a villanyszámla nagyjából 27%-át teszi ki. Ha spórolni szeretne, ne feledje az úgynevezett „készenléti” üzemmódot is, amikor a televízió nem működik, de készen áll a távirányító gombjával történő bekapcsolásra. Kapcsolja ki teljesen a TV-t, és ne csak háttérhangként kapcsolja be.

Hogyan takaríthat meg villamos energiát a hűtőszekrény és a fagyasztó működése során

A hűtőszekrény és a fagyasztó energiafaló, amit látszólag lehetetlen szabályozni, de ez nem egészen igaz. Sok háztulajdonosnak van fagyasztója és tárolója gyümölcsök, zöldségek és mindenféle hús tárolására az alagsorában. Tényleg megéri egy ilyen fagyasztó?
Ezenkívül csökkentheti a hűtőszekrény és a fagyasztó fogyasztását, ha nincsenek közel a hőforráshoz. Ami a tűzhelyet illeti, a készülékek ilyen felszerelése közvetlenül tilos, de még mindig lehetséges. Ne helyezze a hűtőszekrényt tűzhely, sütő, fűtőtest vagy más hőforrás mellé.

Szabályozzuk a hűtőben a hőmérsékletet 5 °C-ra, ami elegendő és ideális. Az élelmiszert és a maradékot csak visszazárható edényben tárolja, mivel a párologtatás sem megfelelő és energiaigényesebb. Mindig a már kihűlt ételt tegyük bele, még a nyomorékba is.

Hasonló készülékek közé tartoznak a boros szekrények. Gondolja át alaposan, hogy tárolhatja-e a bort máshol, különösen az év hidegebb hónapjaiban.

Megtakarit. Mindig töltse fel a mosógépet és a mosogatógépet

A mosógép is jelentősen, átlagosan 18%-kal hozzájárul a villanyszámlához. Csak akkor mossunk ruhát, ha a dobot az optimális súlyra és térfogatra tudjuk tölteni, lehetőség szerint alacsonyabb hőmérsékleten mossuk, és ne féljünk a szárítógéptől. Nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Átlagosan csak a havi villanyszámlájának 2%-át használja fel.

A mosogatógépek a cseh háztartásokban is népszerűek, energiafogyasztásuk nagyjából 7%. A mosogatógépet úgy is beprogramozhatja, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is mosson. Ezt a programot gyakran „eco” címkével látják el a mosó- és mosogatógépeken. A mosogatógépeknél ez azt jelentheti, hogy az edények száradási folyamata nem tökéletes, azonban résnyire nyitott ajtónál az edények maguktól megszáradnak. Ügyeljen arra, hogy a mosogatógépet ne használja hiába, töltse fel, hogy ne pazaroljon, és továbbra is biztosítsa az optimális mosogatást.

A számítógép fogyasztása is némileg csökkenthető

A számítógépek is az igényes készülékek közé tartoznak, és heti 23 órát is használják a cseh háztartásokban. Ennek következménye a villamosenergia-fogyasztás 13%-os részesedése. Ügyeljen a „készenléti” vagy hibernált üzemmódra, akárcsak a TV esetében. Ha egy számítógépet, monitort és nyomtatót egyetlen hosszabbítókábelhez csatlakoztat egy gombbal, ezeket a készülékeket egyszerre egyszerűen kikapcsolhatja.

A vízmelegítés néha csökkenthető

Az elektromos kazánok és kazánok mindenképpen a nagyon igényes készülékek közé tartoznak. Természetesen nem minden háztartás használja ezeket. Nyilvánvaló, hogy ezeknek az igényes készülékeknek a fogyasztását elsősorban a hőmérséklet szabályozásával tudja befolyásolni.

Ha a kazánban nem lehet szabályozni a vízmelegítés hőmérsékletét, akkor ezt egy időzítőn keresztül is megteheti, amely csak azokban az órákban biztosít meleg vizet, amikor többnyire otthon van. A ház vagy lakás fűtési hőmérsékletének szabályozásával kapcsolatban tekintse meg a szellőztetésre, fűtésre és a szobákban a bútorok elhelyezésére vonatkozó konkrét ajánlásokat és szabályokat. Még a fűtés és a levegő keringtetése is tudomány.

Számítsa ki fogyasztását online számológép segítségével

Még mindig veszteséges? Keressen fogyasztási és pénzügyi költségkalkulátorokat az interneten, amelyek segítenek kitalálni, hogyan teljesítenek készülékei. Ekkor jobban fel tudja majd mérni, hol érdemes spórolni, vagy jobb lenne-e egy újabb, jobb energiabesorolású készüléket vásárolni.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche