A legnagyobb szexuális étvággyal rendelkező kutyafajták

A szexualitás minden élőlény természetes jellemzője, beleértve a kutyákat is. De az az idő, amikor vidéken egy kan kutya megfelelő nőstényt keresett, és utat engedett szerelmének, ma gyakorlatilag szóba sem jöhet. A kutyák az emberi falka részévé váltak, szívük hangjának követésére való lehetőségük erősen korlátozott, ráadásul a szukák gazdái nemkívánatosnak tartják őket. Természetesen nem tervezett lefedettségről beszélünk. Ennek ellenére a kutyának van szexuális késztetése, és megmutatja. Hogyan kezeljék ezt a tulajdonosok?

Az önkielégítésre irányuló erőfeszítések gyakran már a kölyökkutyákban megnyilvánulnak, akik ténylegesen olyan szexuális készségeket gyakorolnak, amelyek a jövőben hasznosak lehetnek számukra. Ha ezek a tevékenységek csak a kölyökkutyák csoportján belül nyilvánulnak meg, és semmilyen módon nem tartósak, akkor nem szükséges foglalkozni vele. A probléma akkor jelentkezik, ha a kölyökkutya érdeklődése gyakorlatilag csak erre a tevékenységre összpontosul, vagy ha étvágya a gyerekek felé fordul. Ez annak köszönhető, hogy a kölyökkutya természetes partnernek tekinti a gyereket a játékaihoz, de ebben az irányban ez egyáltalán nem kívánatos. Ezért tanácsos azonnal elvenni a kutyát tapsolással vagy más hangosan, és felajánlani neki egy másik tevékenységet vagy játékot.

Egy másik, hormonális szempontból kissé zavaros időszak az emberhez hasonlóan a pubertás. Ekkor a kutya teljesen ki tudja fejezni kielégületlen szexuális ösztönét. Talán meglepő módon ez erősen megnyilvánulhat a kistestű fajtákban, amelyeket sokan inkább ivartalan plüssállatként érzékelnek. Még nagyobb és kellemetlenebb meglepetés érhet, amikor a kutya kezd kimutatni szenvedélyét. A párnák vagy puha játékok a kutyák étvágyának gyakori célpontjává válnak. Ebben az esetben következetesnek kell lennie, és egyszerűen vegye le a párnát vagy a játékot, kiabálás vagy büntetés nélkül. Határozottan nem jó ötlet elnevetni és elengedni, vagy akár szórakozásként bátorítani az ilyen viselkedést. Idővel ez egy igazán bosszantó és kezelhetetlen kérdéssé válhat, amely büntetést vonhat maga után a tulajdonos számára, anélkül, hogy észrevenné, hogy neki is köze van a szokáshoz.

Ugyanilyen következetesen meg kell állítani a kutya azon próbálkozásait, hogy az embereken – például a lábukra ugrással – kielégüljön, akár a gazdát, akár a ne adj isten, a látogatókat. Egyes szakértők a dominancia jelének tartják, de az MVDR állatorvosa. Hana Žertová egy tanulmányra hivatkozik, amelynek eredményei cáfolják ezt a széles körben elterjedt állítást, és kijelenti, hogy általában problémás viselkedésű kutyákról van szó. Dr. Žertová ehhez hozzáteszi, hogy „a problémás kutyák gazdái nem tudják kordában tartani kutyájuk egyéb nemkívánatos megnyilvánulásait”. Az ilyen viselkedés okai között megemlíti a kutya figyelem iránti vágyát, bizonytalanságát az idegenekkel való érintkezésben, vagy azt, hogy egy ideges vagy konfliktus után reagálni próbál, akár egy másik kutyával, akár egy személlyel.

Függetlenül attól, hogy ezt a viselkedést hogyan váltják ki, abba kell hagyni, kiabálni a kutyára, és nem szabad megengedni, hogy folytassa a tevékenységet. Amikor megnyugszik, érdemes egy másik tevékenységgel, játékkal szórakoztatni. A kutyára is kellő figyelmet és élvezetet kell fordítani, hogy elfáradjon, másképp kikopjon, és többé ne kelljen szexuális zaklatásra gondolnia. Ha ez a viselkedés minden nevelési erőfeszítés ellenére továbbra is fennáll, mérlegelhető a kasztrálás annak minden következményével együtt. Igaz, hogy ezek a tevékenységek megoldják őket, de ha a kutyának más viselkedési problémái is vannak, például agresszió, akkor lehet, hogy nem lesz rá hatással. Röviden: a kasztrálás nem megoldás a tulajdonos következetlen, rossz vagy éppen hiányzó nevelésére.

Némileg ellentmond az e kellemetlen kutyás megnyilvánulások elnyomására irányuló képzési elméleteknek egy olyan változat, amelyet máshol fejlesztettek ki, mint a szerelem földjén, Franciaországban. Ott kimentek találkozni a vágyakozó kutyákkal, és kitaláltak egy hasonló szexuális szűzet, de a forma megfelel a kutyáknak. Bár a szakértők reakciói erre az eszközre kínosak, hazánkban nagy népszerűségnek örvend, és nálunk is megvásárolható. Tehát rajtad múlik, hogyan viszonyulsz szexuálisan aktív kutyatársához. Nem szabad ilyen módon zavarnia sem téged, sem idegeneket.

Források: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche