A legrosszabb kutyaeledel, amit a kutyák szeretnek

Nem számít, milyen szomorúak a kutyáink, amikor látnak minket enni, ismernünk kell a határokat, és tudnunk kell, mikor ne adjuk azt a kutyának, amire az ízlelőbimbói vágynak. Azonban az sem helyes, ha egy kutyát az asztalról etetünk, és egyáltalán nem válik hasznára, ha megeszi az emberi táplálék maradványait.

Ami biztosan nem tartozik a kutya étrendjébe

Édesség, karfiol, káposzta, avokádó, hüvelyesek, hagyma, nyers burgonya, makadámdió, gomba, mazsola, koffein, alkohol, csokoládé, tészta, ezek egyike sem tartozik a kutya étrendjébe. Ha ezek a táplálékok gyakran állnak a kutya rendelkezésére, fogyasztásuk végzetes lehet számára. Kerülni kell a nyers burgonya, a koffein, a szőlő, a fokhagyma, a hagyma, a gomba, illetve az erősen fűszerezett és sós ételek vagy a hőkezelt csontok fogyasztását is.

Miért nem kínálhatunk főtt és sült csontokat a kutyáknak?

A csontok főzéssel és sütéssel megváltoztatják szerkezetüket. Ahogy megkeményednek, harapáskor élesek és törékenyek. Ennek végzetes következményei lehetnek, különösen azoknál a kutyáknál, amelyeket egész életükben abroncsokkal etettek. Az ilyen kutyáknál a természetes tűszúrási reflexük (a belek és a gyomor védekező mechanizmusa, amely segít megbirkózni az éles tárgyakkal) már eltűnt. Minden kutyában megvan ez a reflex a születés után, de ha a kutyák csak granulátumot fogyasztanak, ez a reflex idővel eltűnik. Így, ha az éles csontot tompa végével összehúzódással előre fordítjuk, az átjuthat az emésztőrendszeren anélkül, hogy az emésztőrendszert károsítaná. Ellenkező esetben sok súlyos sérülést okozhat.

Mit tehet a hőkezelt csontok egy kutyával

A hőkezelt csontok valóban komoly károkat okozhatnak a kutya szervezetében, és még helyrehozhatatlanul is károsíthatják azt:

  • súlyos fájdalmas székrekedés egyéb problémákkal (a vastagbél, a végbél és mások károsodása),
  • törött fog
  • csonttörés az állkapocsban vagy a szájpadlásban – fennáll a szúrás veszélye is
  • beszorult a nyelőcsőbe vagy a légcsőbe – fennáll a fulladás veszélye,
  • a gyomorban vagy a belekben ragadt – az egyetlen megoldás a műtét
  • hashártyagyulladás, amelyet a gyomor vagy a belek falában megtapadt csontdarabkák okoznak. Az ilyen típusú bakteriális fertőzés nehezen kezelhető, és a kutya számára is nagyon kellemetlen.

Szinte minden kutya időnként talál vagy vesz fel egy csontdarabot. Nyerstáp diétával (BARF) etetett kutyáknál ez általában észrevétlen marad, de az eledeles kutyáknál fennáll a szúrás veszélye. A nagyobb mennyiségű hőkezelt csonttól még a BARF-en táplált kutyának is gondja van. Képet adni: napi 6-9 g nyers csont abszolút elegendő egy BARF-fel etetett felnőtt kutya súlyának 1 kilogrammjára.

Pulyka csontok

A nyersen felszolgált pulykacsontok nagyszerű módja a kutyák szórakoztatásának. A kutyák szeretnek harapni és nyalni a pulykát. Csak a kalóriákra kell figyelni. A csontos pulyka nagyon tápláló és zsíros, ezért a kutyáknak nem szabad túl gyakran pulykacsontot adni. Ha a kutya vékony, a pulyka inkább segíthet abban, hogy a kutyát a szükséges energiával látja el. Maga a pulyka csontja olyan kemény, hogy a kutya általában nem tudja átharapni vagy megrágni.

Közelgő kockázatok

Formájának és keménységének köszönhetően még a pulykacsont is nagy gondokat okozhat egy kutyának. Egy kutyának kitörhet egy foga vagy akár több fog is kitörhet egyszerre. Azok a kutyák, akik szeretnek csontokat rágcsálni, olyan mélyen beleharaphatnak a csontba, hogy a csont beszorulhat az állkapcsukba. A csont beékelődését az állkapocsban ezután állatorvosnak kell kezelnie. Egyáltalán nem ajánlott a csont eltávolítása házilag, mivel a gyakori kísérletek a csont eltávolítására a kutya állkapcsáról megsérülhetnek a kutyában.

Brachycephalic fajták és csontfogyasztás

A rövid orrú kutyák, azaz a brachycephalic fajtákba tartozó kutyák, amelyek közé tartozik a boxer, a mopsz, a shih-tzu vagy a moloss, a csontfogyasztás szempontjából egy nagyon specifikus kutyacsoportot alkotnak. Ezek a kutyák anatómiailag nem alkalmasak arra, hogy félelem és következmények nélkül bármilyen állapotban elfogyasszák a csontokat. Ezért a legjobb, ha csak őrölt lisztként tálaljuk őket.

Forrás: infopes.cz, pesweb.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche