A legtöbb cseh veszélyes hosszabbítót használ. Van otthon megfelelő?

Források: ,

Hogyan kerüljük el a veszélyes kiterjesztést

Tudtad, hogy akár egy hosszabbító is tüzet okozhat otthon? Ne fessük az ördögöt a falra! Nem kell pánikba esni. Jobb, ha tudod, mire kell vigyázni.

Tekintse meg ezt a rövid videót, amelyben a tűzoltóság egyik tagja elmagyarázza, mi történik, ha bedugja a hosszabbítót, hol fordulhat elő problémás felmelegedés, és mit tehet ennek megelőzése érdekében.

Forrás: Youtube

Vásárolja meg azt a hosszabbítót, amelyre valóban szüksége van

Mit érdemes tudni hosszabbító kábel vásárlásakor? Mielőtt nekivágna az akciós termékek vásárlásának, gondolja át, hogy ez a fajta termék megfelel-e minden igényének.

  • Milyen készülékek csatlakoztathatók a hosszabbítóhoz?
  • Melyik végződés felel meg jobban az Ön céljainak, vagy hol fogja használni a hosszabbító kábelt?
  • Meddig kell hosszabbító kábel?
  • Ellenőrizze a hosszabbító kábel keresztmetszetét.

Válasszon a készülékek szerint

Ha hosszabbítót vásárol, vagy otthoni használatra keres, mindig fontos, hogy az adott készülékekhez megfelelő kábel legyen. Ha csak klasszikus háztartási készülékeket vagy töltőket tervez csatlakoztatni, akkor egy hagyományos hosszabbító kábel több aljzattal biztosan elegendő. Ipari felhasználáshoz, például építkezéseken a hosszabbítóknak sokkal ellenállóbbnak kell lenniük a mechanikai kopással szemben. Ekkor mindenképpen célszerű olyanokat választani, amelyek ellenállnak a víznek és a pornak.

Soha ne használjon sérült kábellel rendelkező hosszabbítót, ahol a külső bevonat eltört és a vezetékek belsejében láthatóak a vezetékek!

A hosszabbító kábelnek megfelelő aljzatokkal, dugókkal és kábellel kell rendelkeznie

A dugó és az aljzat kialakítása is fontos. Az úgynevezett tacskó, amikor több aljzat van egymás után, elterjedt és otthoni használatra alkalmas. A fiókos műanyag szalag ugyan nem tartós, de várhatóan nem lesz nagy mechanikai terhelésnek kitéve.

Ha ilyen hosszabbítót vásárol, akkor jobb, ha a be-/kikapcsoló gombbal ellátottat választja. Könnyen csatlakoztathatja és leválaszthatja az összes eszközt. A redőnnyel ellátott fiókok minden bizonnyal jobbak. Ezek azok, amelyekben a lyukak le vannak takarva, és csak akkor nyílnak ki, ha hintőporral használják.

Egy másik fontos paraméter a hosszabbító kábel hossza. Lehet, hogy arra gondol, hogy a legrosszabb esetben egymás után két vagy három hosszabbítót csatlakoztat. Ezt azonban mindenképpen korlátozni kell. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy problémát okoz. Mindenképpen előnyösebb azonban egy kellően hosszú hosszabbítót használni.

Abban az esetben, ha igazán hosszú csatlakozásra van szüksége, jobb, ha vesz egy egész dobot, amelyre a kábel fel van tekerve. A túlmelegedés elkerülése érdekében azonban ne felejtse el a kábelt letekerve használni. A dobon lévő orsó a hosszabbító kábel tárolására alkalmas, használatára nem.

Maga a vezeték vagy kábel szintén fontos. Ez egyben a keresztmetszete is. Ne feledje, hogy a hosszabbító kábelnek legalább 1,5 mm2 keresztmetszetűnek kell lennie. Az ilyen kábel alkalmas rövid távú villamosenergia-fogyasztásra, igénytelen eszközökkel. A 2,5 mm2-es keresztmetszet állandó és nagyobb mintavételre szolgál. Soha ne csatlakoztasson nagyobb kábelátmérőjű készüléket kisebb hosszabbítókábelhez.

Miért veszélyesek az olcsó hosszabbítók?

A drágább hosszabbítók nem gyanúsak, éppen ellenkezőleg. A drágább típusoknál feltehető, hogy rézvezetőből készülnek, az olcsóknál valószínűleg csak rézbevonatú alumínium. A rézbevonatosak nem csak rövidebb élettartamúak, hanem felforrósodnak is, ami már önmagában is probléma. Mindenekelőtt azokon a helyeken, ahol a szellőztetés és így az ilyen csatlakozás hűtése nem lehetséges, túlmelegedés és szikraképződés léphet fel. Bármilyen hosszabbító is van, ne helyezze bútorok mögé vagy szőnyeg alá.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche