A legtöbb ember még mindig nem tudja, hogyan kell téliesíteni a rózsákat. Hogyan csinálod? Ez teljesen helyes eljárás

Idén is enyhe télre számít, és nem igazán szükséges a rózsák védelme? A téli időjárás ingatag Közép-Európában, és kellemetlen meglepetést is okozhat a rózsáknak, még ha tíz-húsz évente egyszer is.

Juddy Penner a YouTube-on található videóbejegyzésében azt is elmondja, hogyan készítsd fel a rózsákat a télre:

A rózsák veszteségeit tekintve minden bizonnyal Közép-Csehország a legrosszabb, ahol a növények többsége sok területen elpusztult. Valamivel jobb volt a helyzet Hradec Králban és Olomoucban. Bár láttam a fagykárokat Dél-Morvaországban, az már nem volt pusztító. Ezzel szemben a Cseh-Morva Felföldön (ahol volt hó), Pozsonyban és Zólyomban a tél tulajdonképpen átlagos volt a rózsák számára. Az évtizedes rózsák (még a megfelelően vágottak és megfiatalítottak is) határozottan nagyobb valószínűséggel fagynak le, mint a két-három éves rózsák. A rózsafajták szempontjából a régóta ismertek finomsága csak beigazolódott. Továbbá a kúszó rózsák túlnyomó többsége a földhöz fagyott, de a kényszerfiatalítás után a tenyészidő végére regenerálódtak.

Kegyetlen veszteségek

A talajtakaró rózsa új fajtái között azonban váratlanul súlyos veszteségeket is észleltünk, ami valószínűleg a késő őszig tartó intenzív ismétlődő virágzásukkal függ össze, különösen, ha ezt még trágyázással támogatták. Méltányolnom kell viszont az 1930-as évekből származó kisvirágú poliantikák rezisztenciáját. A legtöbb rugosa hibrid, kerti rózsa és botanikai faj is megerősítette fagyállóságát.

Szükség volt rá?

Elgondolkodhat azon, hogy egy körültekintő termelő meg tudta volna-e akadályozni a károkat. A válasz: gyakorlatilag nem tehette. A rózsa általánosan elvégzett takarása, kéregzúzott fektetés, rózsák árnyékolása vagy a koronának a talajba merítésével történő hajlítása szinte hatástalannak bizonyult egy ilyen kritikus télen-tavasszal. Érdekesség, hogy a nálunk elterjedt dísznövények közül valójában a rózsák fizették a legtöbbet a kemény télért. Hasonlóan megtizedelték az alacsony sziklakerteket és a levendulát. A földhöz fagyott kúszó rózsák mellett azonban sértetlenül, vaskos wisteria állt, amely láthatóan nem engedte magát idő előtt felkavarni bimbózáshoz. A növények egyszerűen ismét megengedték maguknak, hogy nem felelnek meg az elvárásainknak.

Hogyan készítsünk rózsákat a lehető legjobban?

 • Ültetés előtt alaposan ismerkedjen meg a fajta fagyállósági fokával, és hasonlítsa össze a kertjében uralkodó viszonyokkal, figyelembe véve a magasságot.
 • Ne vásároljon olyan palántákat, amelyeket Dél-Európa enyhe körülményei között termesztettek, vagy csak az üvegházból kerültek át.
 • Ültessünk rózsát ősszel, azaz októberben és novemberben. A rózsák tavaszi átültetését csak a legszükségesebb esetben végezze. A gyenge rózsák rosszul telelnek.
 • A rózsák nem tartoznak az árnyékba vagy a szeles helyekre. Továbbá ne zsúfoljuk túl az ültetést, az ágyás rózsákat egymástól körülbelül 50 cm-re helyezzük el.
 • A palántákat körülbelül 5 cm-rel mélyebbre kell ültetni. Ez vonatkozik az oltott és oltott rózsákra, az egyszerűen fűszerezett és konténeres palántákra. A következő ültetéskor próbáljon elegendő bimbót tartani a talaj közelében, ahol megvédheti őket.
 • Ültetés után alaposan öntözzük meg a rózsákat.
 • Mielőtt a talaj megfagy, ami általában december elején van, fedje be mind az újonnan ültetett, mind az idősebb rózsákat egy vödör komposzttal. Alkalmasabb, mint a szokásos közeli, amikor a gyökerek oldalról láthatóak.
 • Soha ne vágja le radikálisan a rózsát ősszel. Nagy rendetlenséget csinálsz, de a bokrokat még több faggyal fenyegeted.
 • Kora tavasszal mindig kisöpörjük a rózsákat, távolítsuk el a felesleges talajt. Ellenkező esetben évek múlva szó szerint „megfullad” a bokrok.
 • Az újonnan ültetett rózsákat kora tavasszal 10-15 cm magasra vágjuk le. Ezzel elérjük a kívánt elágazást.
 • A következő években vágja le a rózsákat a csoportnak megfelelően, amelyhez tartoznak. A nagyvirágú virágágyások ismét csaknem a földig, a többi virágágyás az eredeti magasság körülbelül felére. A hegymászó és a gyümölcsös rózsákat folyamatosan fiatalítják a legrégebbi hajtások talajközeli levágásával.
 • A hegymászó rózsákat és a fa alakban termesztett rózsákat egész évben következetesen a támasztékhoz kell kötni, különben a sorok megszakadnak és nem telelnek át.
 • Júliusban hagyja abba a rózsák nitrogénnel történő műtrágyázását, később megfelelő a klórmentes káliumtrágyázás.
 • A konténerben termesztett rózsákat tél előtt a földbe kell temetni, a miniatűr rózsákat a talajon kívül rózsákkal is be kell takarni.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche