A legtöbb ember rosszul szüreti be a fokhagymát, aztán elrohad, és nem tartós. Te is csinálod?

Minden kertésznek tudnia kell, mikor kezdje el a fokhagyma betakarítását, és hogyan kell megfelelően tárolni. Ha hibákat követ el a betakarítási folyamat során, ízletes és egészséges zöldségeket fog elveszíteni. A rosszul betakarított fokhagyma fölöslegesen átnedvesedik, rothad, penészesedik, a munkája pedig kárba megy.

A megfelelő idő a betakarításhoz

Mikor van a megfelelő idő a fokhagyma betakarítására? Ez egy kicsit trükkös kérdés. Ha túl korán betakarítja, tovább kell hagyni száradni, különben rothadni kezd. De ha túl sokáig vár, a fokhagyma már a földben elkezdhet kinyílni. Várja, hogy a betakarítás időpontja rugalmas legyen. Ez több tényezőtől függ – az időjárástól, de a helytől is. Ugyanakkor egyik alkalommal bottal lesz betakarítás, máskor meg nem bottal. Ennek ellenére követheti az egyértelmű jelzéseket.

Jelzi, hogy itt az idő

Ha arra vár, hogy beszüreteljen egy botot, figyelje a leveleit. Lehetnek egészen sárgák, de mindenképpen pépesnek kell lenniük, nem száraznak. Ugyanakkor még ötöt kell számolnia. Ez annak a jele, hogy eljött a betakarítás ideje. Ha nepáliceket szeretnél szüretelni, tájékozódj kicsit másképp, a fokhagymaszár szerint. Abban a pillanatban, amikor a szár nagyjából félbe hajlik és a földön fekszik, nem kell semmit sem várni és elkezdeni a betakarítást.

Hogyan szüreteljük be a fokhagymát és hogyan tároljuk, hogy tartós legyen

Laza talajon a fokhagymát csak úgy húzhatja, egyébként használjon klasszikus vasvillát. Bár a fokhagyma erős növény, finom bánásmódot igényel. Vigyázz tehát, hogy a hagymákat ne üsse egymásnak. Ugyanakkor azonnal dolgozzuk fel a fokhagymát tárolásra. Ha közvetlen napfényben hagyja kiszáradni, a forrázás kimerítené a szúrós egészségügyi készletet. Nézze meg a videót a fokhagyma tárolásának legjobb módjáról, hogy hosszú ideig jó állapotban maradjon:

Forrás: Youtube

A fokhagyma szereti a légáramlást, jó ilyen helyet biztosítani neki. Ügyeljen azonban arra, hogy hova akassza fel, mert a tető alatt a forró nyári napokon kárt tehet. Optimális a hűvösebb hely légáramlással. Szobahőmérsékleten és szárazon is tárolható, de óvatosan, ez egy olyan környezet, amely kedvez az atkának, ami tönkreteheti a betakarítást.

kapcsolódó cikkek

Források: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche