A legtöbb ember tavasszal rosszul metszi a gyümölcsfákat, és tönkreteszi őket. Ön is elköveti ugyanezeket a hibákat?

Tavasz van. Bár az időjárás mindenféle, mostanra mindenképpen meg kellett volna már metszeni a gyümölcsfákat. Tudja, melyek a leggyakoribb hibák a szlovák kertekben? A fák metszése nem kis dolog, és némi oktatást igényel. Fordítson figyelmet a metszésre, és próbálja meg elkerülni a tipikus és felesleges hibákat.

A gyümölcsfák tavaszi metszése

Nézze meg, hogyan kell megmetszeni egy fát, és hogyan kell utána gondoskodni róla. A fa nem megfelelő kezelése a metszés után szintén gyakori kellemetlenség, amellyel találkozhat.

A metszési hibák nem ritkák

Mindannyian követünk el hibákat, és különösen azok, akik nem vágnak rendszeresen, akik úgymond szemmel csinálják a dolgokat. Tanulmányozzuk a szakirodalmat, nézzünk szakember keze alá!

Melyek a leggyakoribb hibák a gyümölcsfák metszésénél? Ha fákról van szó, mindenképpen igaz, hogy mindent jól át kell gondolni. Ehhez tudnia kell, hogy a metszés hogyan befolyásolja a fa további növekedését, elágazását és elhajlását.

A metszés a gyümölcsfa típusától függően kissé eltérő lehet, ezért mindenképpen tanulmányoznia kell a témát. Ugyanis a gyümölcsfákat is többféleképpen lehet nevelni. Nemcsak negyed- vagy féltörzsre, hanem függőlegesen is lehet őket laposra formázni. Ez szintén nagyon érdekes módja a kertben több probléma megoldásának – helyhiány, de a fal vagy kerítés előtti terület zöldítése is.

Azonosítsuk mind a vég-, mind a vázágakat. Ezeknek nem csak nagyjából négy oldalra kell mutatniuk az egyensúly érdekében, ugyanakkor nem szabad túl közel lenniük egymáshoz. A fiatal fa koronájának kialakításakor képzelje el, hogy az erős ágak néhány év múlva hogyan fognak kinézni és érezni.

A gyümölcsfák metszését évente végezzük. A fa beavatkozás nélkül is biztosan fog gyümölcsöt teremni, de a gyümölcs minősége biztosan rosszabb lesz. Minden metszés a sérült, fertőzött ágak eltávolításával kezdődik, csak ezután kerülnek sorra azok, amelyek keresztbe állnak és a koronába nőnek.

Hiba a fiatal hajtásokat is erőteljesen metszeni. Ez csak a fát építi fel a gyakran nem produktív hajtások további növekedésére. A metszésnek megfelelőnek kell lennie. A nem megfelelő metszés sok kis gyümölcsöt fog teremni; a túl radikális beavatkozás is megfoszthat a terméstől. Amikor megfiatalítunk egy fát, nem csak egészségessé akarjuk tenni, hanem újjá is akarjuk éleszteni. Tegye ezt szakaszosan. Nemcsak azért, hogy ne csalja ki magát teljesen a termésből, hanem azért is, hogy az idős fák számára kevésbé legyen kihívás.

A fa koronájának szellősnek és szellősnek kell lennie. Ugyanakkor fenn kell tartani a növekedés és a termőre fordulás arányát. A fát ne faanyagnak neveljük.

Tiszta és éles olló és viasz

Az ideális időpont az, amikor a napi átlaghőmérséklet már 5°C felett van. A fagyot mindenképpen el kell kerülni, ugyanakkor a cél az, hogy a kezelést még a rügyfakadás előtt elvégezzük.

Alapelv, hogy a metszést mindig éles, tiszta szerszámmal végezzük. A vágásokat balzsammal vagy viasszal kezeljük. Ez nem szükséges az apró ágaknál, de a hüvelykujjnál szélesebb ágaknál mindenképpen. Ne feledkezzünk meg egyes gyümölcsfák érzékenységéről sem, ahol a vágás egyszerűen rosszabbul gyógyul.

Találkozhatsz azzal az érvvel, hogy a vágást azonnal gyomlálni kell. Más szakemberek viszont inkább hagyják, hogy a vágás rövid ideig száradjon, mielőtt viaszt vagy balzsamot használnának.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche