A legtöbb szlovák elköveti ezt a hibát, és akkor a paradicsom nem bírja sokáig

A paradicsom Szlovákiában az egyik legnépszerűbb zöldség. Felnőttek és gyerekek egyaránt szeretik őket. Nem csoda, mert jó ízűek és értékes antioxidáns források. Tehát hogyan kell tárolni a paradicsomot, hogy sokáig friss maradjon?

Nem mindenki tudja, de az első paradicsom arany színű volt. Ezt a zöldséget elsősorban csak a mai Mexikó, Ecuador, Peru és Bolívia lakói ismerték. Amikor a spanyolok először felfedezték a paradicsomot Dél-Amerikában, nagyon visszafogottan bántak vele. Végül „perui almának” nevezték őket, és úgy döntöttek, hogy Európába hozzák. Lengyelországba csak Bona királyné érkezett, amely az Öreg Zsigmond uralkodása alatt hatalmas mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget importált Olaszországból.

Miért együnk paradicsomot?

A paradicsom nagyon egészséges. Érdemes enni őket az értékes likopin miatt. Ez egy szerves kémiai vegyület, antioxidáns tulajdonságokkal. A paradicsom fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívroham kockázatát. Ezenkívül ennek a zöldségnek az elfogyasztása javítja az emésztést és erősíti az immunitást. Érdekes módon a tudósok szerint a nagy mennyiségű paradicsom fogyasztása a napsugarak káros hatásai ellen is véd. Ez a paradicsomban található karotinoidoknak köszönhető, amelyek a bőrünkben raktározódnak, és megvédenek minket a sugárzástól.

Ne tépje le a szárát a paradicsomról!

Sajnos az üzletben egy nagy csoport letépi a szárát a paradicsomról, mert azt akarja, hogy világosabb legyen. Ez nagy hiba, mert a szár a paradicsom természetes védelme. Megvédik őket a gombáktól és a penésztől. Előfordul azonban, hogy a boltokban kiállított paradicsomnak már nincs szára, sőt némelyiknek gallya is van. Ebben az esetben az eladó személyzet eltávolítja a szárat, hogy megóvja a paradicsomot a sérülésektől.

Ennek oka a nagyon finom héj, amit ha a szárak elszakítanak, jelentősen felgyorsíthatja a zöldség rothadását. A szakértők azonban egyértelműek ebben a tekintetben. Ha van rá lehetőség, a paradicsomot a szárral együtt érdemes vásárolni. Otthon igyekezzünk minél tovább ne tépni őket, lehetőleg közvetlenül fogyasztás előtt. A zöldségek tovább maradnak frissek.

Hogyan kell jól tárolni a paradicsomot?

A paradicsom hatékony tárolásáról megoszlanak a vélemények. Sok szószólója van ezeknek a zöldségeknek a hűtőszekrényben való tárolásának. Mások azt javasolják, hogy a paradicsomot szobahőmérsékleten tartsák. A szakértők szerint a paradicsomot egyáltalán nem kell alacsony hőmérsékleten tartani. A paradicsom tárolásának optimális hőmérséklete 7 és 10 Celsius fok között van. Amit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a paradicsomot szárral felfelé kell tárolni. Ez megakadályozza a bőr esetleges károsodását. Ezenkívül ne hagyja a paradicsomot nagyon napos helyen.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche