A legtöbben nem tudják, hogyan kell megfelelően ápolni a kertet nyáron. Hogy vagy?

Ötözz okosan

Mind a leveles, mind a gyümölcsös zöldségek sokkal jobban nőnek és termelnek, ha elegendő nedvességgel látják el őket. A legtöbb fajnál – különösen a masszív növényeket és ezáltal gyökereket képző fajoknál – jobb, ha néhány naponként egyszer öntözik nagyobb mennyiségű vízzel, mint napi egy kis permetezéssel, amely el sem éri a gyökereket. A konkrét időközök ekkor az időjárástól és a talaj minőségétől függenek, az esővíz, az állóvíz ideális. A kisebb, nem ilyen mély gyökerű növényeket azonban gyakrabban öntözzük – főleg, ha nem szeretik a száraz és nedves váltakozást, és erre fejtöréssel reagálnak, például a káposztát. A talajt enyhén nedvesen kell tartani.

A nedvességet a reggeli vagy esti öntözés takarítja meg, amikor a vizet nem veszi el azonnali elpárologtatás, valamint a talajtakarás, amely igazán hatékonyan védi a talajt a kiszáradástól. Ha a mászózöldségek vagy egynyári növények paravánja részben beárnyékolja az ágyást, például salátával és cikóriával, akkor nem csak lágyabbak és finomabbak lesznek, hanem a talaj is könnyebben megtartja a nedvességet. Használhat gazdaságos, alternatív öntözési módszereket is – bővebben a xx oldalon.

Megfelelően trágyázzunk

Trágyázással támogathatja a gyümölcszöldségek növekedését, a virág- és gyümölcskészletet. Ha biot használunk, akkor a humuszképződést is fokozzuk a talajban, ezáltal javítjuk annak nedvesség- és tápanyagmegtartó képességét. A növekedési fázisban alkalmasak a nitrogénben gazdag műtrágyák, mint például a csalánferment. Virágzáskor és terméskötődéskor jól szolgál majd az erjesztett baromfiürülékből készült tápláló öntet, amely a szükséges elemek teljes spektrumát tartalmazza. Baromfitrágya-koncentrátum is vásárolható, de ahogy a háztáji tyúkok visszatérnek, egyre könnyebben lehet házilag készíteni. Hetente egyszer műtrágyázhat – a műtrágyákat bőven kell hígítani -, hogy az öntözés ne legyen túl észrevehető.

A cukkini, az uborka és a sütőtök különösen szomjas és éhes, mivel sok nagy levelet és gyümölcsöt képez. A keresztes virágú zöldségek, különösen a káposzta, szintén tápanyagigényesek. Kisebb adagok is jót tesznek a leveles zöldségeknek, ami szintén elegendő lesz nitrogénben gazdag csalán forrázattal. A már termő növényeknek – például a rebarbarának – szintén előnyös a trágyázás. A fejlesztésnek köszönhetően megerősödik, a gyökerekben raktározza el tartalékait és jövőre még bőségesebben terem. A borsó és a bab nem igényel trágyázást, mert a gumók szimbiotikus baktériumainak köszönhetően képesek megkötni és felhasználni a légköri nitrogént.

Legyen tudatában annak, hogy a nitrogénnel történő túltrágyázás gyors növekedésűvé teszi a növényeket, de érzékenyebbé teszi a kártevőket és a szárazságot.

Csalán műtrágya

A most dúsan növekvő csalán tele van életerővel. A nitrogén, foszfor és kálium mellett sok ritka cinket vagy vasat, nyomelemeket, valamint növekedést serkentő, a növények betegségekkel szembeni védekezőképességét kedvezően befolyásoló anyagokat is tartalmaznak. Hogyan készítsünk belőlük hasznos műtrágyát?

Helyezze a növényeket nem fémes edénybe – töltse meg félig-háromnegyedig préselt csalánnal, majd töltse fel esővízzel. Ha a növényeket feldarabolja vagy levágja, az infúzió hamarabb elkészül. Ügyeljen arra, hogy az erjedési folyamatot jelentős szag kíséri, de az eredmény megéri. A tartálynak, amelyben a csurgalékvíz erjed, nyitva kell maradnia – a fedél megakadályozza a szükséges oxigén hozzáférését. Hogy a rovarok vagy a tapasztalatlan madarak ne fulladjanak bele, rögzítsen hálót a tetejére, vagy fektessen rá rácsot.

Hagyja az infúziót erjedni 2-4 hétig, alkalmanként megkeverheti. Miután abbahagyja a habzást és sötét színt kap, használatra kész – a magasabb hőmérséklet felgyorsítja az érést. A növények többnyire feloldódnak, a fenékre süllyedő maradék tápanyagban gazdag talajtakarónak vagy komposztindítónak használható.

Hígítsa fel a csurgalékvizet egy rész műtrágya és kilenc vagy több rész víz arányában. Csak kissé érezhető. Műtrágyázzon hetente-kéthetente. A csapadékvízzel erősen hígított csurgalékvizet 1:50 vagy annál nagyobb arányban is használhatjuk tápláló permetként a levelekre, mely betegségek és kártevők ellen védő hatású. Levéltetvek és gombabetegségek ellen a leghatékonyabb a frissen erjesztett vagy még enyhén erjedő csurgalékvízből.

Baromfi ürülékből műtrágya készítésekor az eljárás hasonló.

Védje a talajt a szárazságtól

A szerves trágyával történő trágyázást ideálisan kombinálják mulcsozással, amely megakadályozza a víz elpárolgását, lazán tartja a talajt és védi a talaj mikroorganizmusait. A réteg azonban nem lehet túl vastag, hogy ne foglalja magában a növények nyakát. Ha a talajtakaró csigát vonz, sörcsapdát tehetünk alá, parazita fonálférgeket (Nemaslug) helyezhetünk alá, vagy száraz állapotban használhatjuk.

Az érett magvak nélküli fűből és gyomból nagyszerű talajtakaró lesz. Vigyen fel vékonyabb, körülbelül egy-két centiméteres rétegeket, és fokozatosan adagolja. A zöld talajtakaró lassú hatású műtrágyaként is szolgál. A földigiliszták szárukat a talajba húzzák, folyosóik hozzájárulnak a talaj levegőzéséhez és a nedvesség felszívásához. A szalma és a levelek is megfelelő anyagok, amelyeket akár vastagabb rétegben is lerakhatunk. Lebomlásukkor átmenetileg kivonnak némi nitrogént a talajból, de ezt műtrágyázással könnyen kompenzálhatod. (Az ok ezekben az anyagokban a magas szén- és alacsony nitrogéntartalom, míg a mikroorganizmusoknak mindkét tápanyagra szükségük van a lebomlásuk során – így a nitrogént máshonnan veszik fel). A száraz anyagokat friss, nitrogénben gazdag anyagokkal is keverheti, akárcsak komposztáláskor.

Az eper esetében az almozás is gondoskodik arról, hogy az érő gyümölcsök ne piszkosuljanak, ne rothadjanak be a földbe.

Mossa le és kezelje időben

Vágja le a gyomokat sekély kapálással vagy a lapocka meghúzásával, mielőtt azok felnőnének, és elkezdik megfosztani a termesztett növényeket a víztől, a fénytől és a tápanyagoktól. Nem kifizetődő hagyni érlelni és ívni.

A támasztékon termesztett rúd alakú paradicsomfajtáknál (melyek többségben vannak) az oldalhajtásokat, az ún. szelepeket szokás letörni. A legjobb, amíg még kicsik. Ha hagyja nőni az oldalhajtásokat, a növény elágazik. Ez azonban túlságosan besűríti és egy egyszerű alátámasztás már nem elég hozzá. Ezek az oldalhajtások nem a növény haszontalan hibája – gyümölcsöt is hoznak, és a metszetlen növény még többet is tud hozni, mint a metszett. De később megadja. A kérdés az, hogy a gyümölcsöknek lesz-e ideje beérni, és kisebbek is lehetnek.

Forrás: Youtube

További hátránya a sűrűbb levelek gubancolása, érzékenyebb a gombás betegségek támadására – ez függ az időjárástól és a fajta ellenálló képességétől is. Előnye a kevesebb munka, hetente legalább kétszer kell a szelepeket becsípni, a paradicsom nagyon gyors. Ha hagyja elágazni a növényeket, más típusú támaszt kell választania. Például drótketreceket használnak, amelyek lehetőleg felfelé tágulnak. Egyszerűen bedugja az oldalhajtásokat. A következetes csípés és a vad növekedés között kompromisszumot is választhat, hagyhat néhány hajtást a növénynek, és ennek megfelelően alakíthatja a támasztást. Ez lehet például egy hosszú A sátor, egy rács vagy egy gyűrűs gúla.

Az uborka és a cukkini leveleit meleg és száraz időben megtámadhatja az uborkavész. A növények rosszul fejlődnek, és szürke bevonat jelenik meg a leveleken. A megelőzés a rendszeres öntözés és a még enyhén nedves talaj, amely segít megőrizni a talajtakarót. Előfordulása esetén a fertőzött leveleket időben el kell távolítani. Megelőző intézkedésként, vagy a betegség első jelei esetén a növényeket csalánkovászsal (lásd fent), vagy növényi olajokon és tejfehérjéken alapuló készítményekkel is kezelhetjük, amelyek szintén növelik a gombákkal szembeni ellenálló képességet. Ezeknek a permetezőknek az az előnye, hogy teljesen biztonságosak az egészségre és a környezetre, gond nélkül folytathatja a termések betakarítását.

Ha a keresztes virágú zöldségek leveleinek alsó oldalán narancssárga tojást találunk, az nagy valószínűséggel a káposzta-fehérlégyhez tartozik. Egy egyszerű és ártalmatlan trükk a nőstények tojásrakásától való elrettenésére, ha üres fehér tojáshéjat helyezünk a növény leveleire. A nőstény fehérlégy azt hiszi, hogy egy másik már elfoglalta a palántát.

kapcsolódó cikkek

Forrás: Recept magazin, ,

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche