A legtöbben nem tudják, hogyan kell megfelelően sütni a szeletet: Nagymamámnak volt egy titkos trükkje

Források: ,

Kotlett, mint a nagymamáé

Mindenféle dugvány létezik, de mi a háromcsomagosakat tekintjük klasszikusnak. A liszt, a tojás és a zsemlemorzsa egy jól bevált hármas kombináció, amely megsütve az áhított ropogós bevonatot varázsolja a szelet felületére. A háromszoros bevonat éppen elég ahhoz, hogy a hús lédús legyen.

Bár a szelet elkészítése nem tudomány, mindennek megvan a maga rendje, így még a szelet is elrontható. Hogyan készíted őket minden alkalommal finomra? Nézze meg, ahogy a nagymama süti őket. Talán nem néztél a kezed alá, és most nem tudod, hogyan bánj az egészen hétköznapi steakekkel.

Forrás: Youtube

Hogyan készítsünk szeleteket

Nem csak csirkehúsból, hanem természetesen mindenféle sertés- vagy borjúhúsból is készíthetünk szeleteket. Minden húsfajta kissé eltérő, és a vágás módja nagyban függ attól, hogy a steak lédús vagy száraz lesz-e a hőkezelés után.

Fontos felkészülés

Mivel a csirkehús gyorsabban elkészül és hajlamos gyorsan kiszáradni, ezért nem a szálakon vágják át, hanem utánuk. Ezért a csirkemellet általában késsel laposra vágják két részre. Maga a mell túl magas. A kicsontozott csirkecombot nem kell felvágni.

A többi steak húst a szálak mentén átlósan nagyjából 1 cm-es szeletekre vágjuk. A pecsenyéket érdemes mindig ütögetni, megszárítani, sózni, és ha kell, kevés borsot is tenni.

Sima és féldurva liszt

Megkenhetjük sima vagy féldurva liszttel. A cél az, hogy a húst csak enyhén lisztezzük, hogy a felvert tojásréteg rátapadjon. A csipetnyi sós tojást tejjel enyhén hígíthatjuk, ha többre van szükségünk és fogy a tojás.

Zsemlemorzsa

Vásárolhat zsemlemorzsát, vagy elkészítheti saját magát. Csak daráljon vagy reszeljen le néhány régi tekercset. Ne feledje, hogy ha sötét kenyeret ad hozzá, az íze kissé megváltozik, de mindenekelőtt a színe jelentősen sötétebb lesz. Ezért nem számíthat arra az eredményre, mint egy klasszikus, könnyű zsemlemorzsa esetén.

Olaj hőmérséklete – a fakanál trükk

Maguk a steakek sütése vagy sütése bármilyen lehet. Fontos a kellően magas hőmérséklet és az arányos mennyiségű olaj vagy derített vaj. Az olajat semmilyen körülmények között nem szabad füstölni. Az ideális hőmérsékletet onnan lehet megmondani, hogy ha egy darab zsemlemorzsát beledobunk az olajba, az szépen sülni kezd. Ha nem steaket sütne, akkor úgy is meg tudja állapítani a hőmérsékletet, hogy egy fa spatula végét a fűtőolajba szúrja. Ha kis buborékok jelennek meg a fakanál víz alá süllyesztett részén, akkor az olaj elég forró és készen áll a sütésre.

A szeleteket mindkét oldalukon megsütjük. Minél több steak van egy serpenyőben, annál lassabb lesz a sütés. Így próbáld meg jól kihasználni a felületet, hogy a szeleteket kellően sokáig süljenek. Előmelegíthetsz egy serpenyőt vagy sütőt is, amibe a szeleteket rakod.

Sütőben sült szelet

De lehet sütni a szeleteket is. A sütéshez a sütőt és egy magasabb tepsit vagy tepsit 200 °C-ra kell előmelegíteni. Öntsön körülbelül fél centiméter olajat a tepsibe, ellenőrizze, hogy az olaj elég forró-e, és helyezze egymás mellé a szeleteket a tepsibe. Azonnal el kell kezdeni a gyártást.

A vajtrükk a végén

Tegye vissza a szeleteket a serpenyőbe, és süsse körülbelül 10 percig, majd ellenőrizze, és fordítsa át a másik oldalára. Ellenőrizze az olajszintet is, és szükség szerint töltse fel. Süssük még tíz percig, majd csökkentsük 120°C-ra, és süssük tovább, amíg a szelet kellően megpuhul. A végén tehetünk bele egy darab vajat is, hogy illatosak legyenek.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche