A legtöbben tavasszal rosszul vágják ki a gyümölcsfákat és pusztítják el. Te is elköveted ugyanazokat a hibákat?

Források: ,

Gyümölcsfák tavaszi vágása

Nézze meg, hogyan kell kivágni egy fát, és hogyan kell utána gondoskodni róla. A fa nem megfelelő kezelése kivágás után szintén gyakori probléma, amellyel találkozhat.

Forrás: Youtube

A vágási hibák nem ritkák

Mindannyian követünk el hibákat, különösen azok, akik nem vágnak rendszeresen, akik a dolgokat szemből csinálják. Tanulmányozza a szakirodalmat, nézzen szakértő kezei alá!

Melyek a leggyakoribb hibák a gyümölcsfák kivágása során? A fákkal kapcsolatban határozottan igaz, hogy mindent alaposan át kell gondolni. Ehhez tudnia kell, hogy a vágás milyen hatással lesz a fára, milyen módon fog tovább növekedni, elágazni és hajolni.

A vágás kissé eltérhet a gyümölcsfa fajtájától függően, és feltétlenül szükséges a téma tanulmányozása. Még a gyümölcsfákat is többféleképpen lehet nevelni. Nem csak negyed- vagy félrönkben, hanem függőlegesen is laposra formázhatja őket. Ez is egy nagyon érdekes módszer a kertben felmerülő számos probléma megoldására – a helyhiány, de a fal vagy kerítés előtti tér zöldítése is.

Azonosítsa mind a terminális, mind a vázágakat. Ezek ne csak nagyjából négy irányba mutassanak az egyensúly érdekében, de ugyanakkor ne legyenek túl közel egymáshoz. Fiatal fa koronájának kialakításakor képzelje el, hogyan fognak kinézni és hatnak egymásra az erős ágak néhány év múlva.

A gyümölcsfákat évente metszik. A fa beavatkozás nélkül is biztosan terem, de a termés minősége mindenképpen rosszabb lesz. Minden vágás a sérült, fertőzött ágak eltávolításával kezdődik, majd azokon a sor, amelyek keresztezik és benőnek a koronába.

A fiatal növedékek drasztikus lerövidítése is hiba. Ez csak serkenti a fát a gyakran nem termő hajtások további növekedésére. A vágásnak arányosnak kell lennie. A nem megfelelő metszés sok apró termést hoz, a túl radikális beavatkozás pedig a gyümölcstől is megfoszthat. Ha megfiatalítasz egy fát, akkor nem csak gyógyítani, hanem újraéleszteni is próbálod. Csináld részenként. Nemhogy nem csapod ki magad a betakarításból, de az öreg fákon is kevésbé igényes.

A fa koronája legyen szellős és jól megvilágított. Ugyanakkor fenn kell tartani a növekedés és a szaporodás arányát. Nem fának nevelünk fát, ahogy a videó szerzője is megemlíti.

Tiszta és éles olló és viasz

Az ideális időpont az, amikor a napi középhőmérséklet már meghaladja az 5 °C-ot. A fagy elkerülése mindenképpen szükséges, ugyanakkor cél a rügyezés előtti eljárás elvégzése.

Az elv az, hogy mindig éles, tiszta eszközökkel vágjunk. Kezelje a vágásokat balzsammal vagy viasszal. Ez nem szükséges apró gallyaknál, de a hüvelykujjnál szélesebb gallyaknál mindenképpen. Emlékezzen néhány gyümölcsfára is, ahol a vágás egyszerűen nehezebben gyógyul.

Találkozhat azzal az állítással, hogy a vágást azonnal le kell fedni. Más szakemberek viszont előnyben részesítik a vágás rövid megszárítását a viasz vagy balzsam használata előtt.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche