A majoránna enyhíti a menstruációs problémákat és csökkenti a gyulladást

A majoránnát ősidők óta használják emésztési problémák és gyomorfekély okozta problémák megoldására

A majoránna aromás gyógynövény, amelyet a gyógyászatban elsősorban az emésztés javítására és a menstruációs problémák csökkentésére használnak. A mediterrán konyha fontos összetevője, és a levesek, saláták és húsételek egyik kedvenc fűszere. Hasonló az oregánóhoz, de kissé enyhébb ízű. Frissen és szárítva egyaránt használják.

A majoránna és lehetséges egészségügyi előnyei

Bebizonyosodott, hogy ez a növény antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok segítenek megelőzni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. A majoránna számos vegyületének antioxidáns hatása van, amelyek csökkentik a gyulladást, ezek egyike a karvakrol. A gyulladás a szervezet normális reakciója egy lehetséges fertőzésre, de a krónikus gyulladás fokozódik, a rák és az autoimmun betegségek.

A majoránna a vizsgálatok során kifejezett antimikrobiális hatást is mutatott. Hígított illóolaját a bőr gombás fertőzéseinek kezelésére használják. Egyes vegyületei a probiotikus kiegészítők összetételének részét képezik. El kell mondani, hogy további vizsgálatokra van szükség, mert másrészt a majoránnában is megtalálható egyes összetevőket élelmiszernövények növényvédő szerek részeként használják fel.

Segít a gyomornak és a jobb emésztésnek

A majoránnát ősidők óta használják emésztési problémák és gyomorfekély megelőzésére és megoldására. Ezenkívül egyes élelmiszerek által közvetített betegségek, például bakteriális fertőzések Ezen túlmenően patkányokon végzett vizsgálatok nagy hatékonyságot mutattak gyomorfekély esetén. További humán vizsgálatok várhatók.

A majoránna hatékony a női betegségekben

A majoránna kivonat vagy tea segíthet a menstruációs ciklus szabályozásában, valamint hozzájárul a hormonális egyensúly fenntartásához a szabálytalan ciklusú nőknél. Ezenkívül a tanulmányok azt mondják, hogy a majoránna hatékony a policisztás petefészek szindróma (PCOS) kezelésében. Ez egy hormonális rendellenesség aknéval és aknéval. Egy 25 PCOS-ben szenvedő nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a majoránna tea fogyasztása javította hormonális profiljukat és inzulinérzékenységüket. Bármilyen gyógynövény használata a menstruációs folyamattal kapcsolatos problémák esetén minden bizonnyal nőgyógyászral való konzultációt igényel.

Lehetséges mellékhatások és kinek nem szabad fogyasztania

A majoránnát bármilyen formában kerülni kell a terhes vagy szoptató nőknek. A különféle szaporodási hormonokra és a menstruációra gyakorolt ​​erős hatása miatt ez a növény negatív mellékhatásokat okozhat a terhesség alatt. Ezenkívül egyes összetevői véralvadási problémákat okozhatnak.

Egy 20 gyógynövényt elemző vizsgálatban a majoránnáról azt találták, hogy zavarja a vérlemezkék normális képződését, ami a véralvadás kulcstényezője. Ezért a majoránna fogyasztása szigorúan tilos olyan személyek számára, akik bármilyen típusú véralvadásgátló kezelést kapnak.

Kölcsönhatás egyes gyógyszerekkel

Ez a növény is kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például vérhígítókkal és véralvadásgátlókkal, és növelheti a vérzés kockázatát. Ugyanez a helyzet a cukorbetegség elleni gyógyszerekkel is, mivel csökkenthetik a vércukorszintet. A cukorbetegek pedig nem fogyaszthatnak majoránnát, mielőtt beszélnének orvosukkal.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche