A maradék kávét ne dobd ki, a paradicsomodat kétszer akkorára csináld belőle.

A paradicsomtermesztés kifizetődő tevékenység, különösen akkor, ha bőséges termést szüretelünk egészséges, nagy gyümölcsökből. És mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a paradicsomtermésed olyan hétköznapi dologgal is javíthatod, mint a kávézacc? Igen, az a maradék kávé, ami általában a szemétben végzi, valóban jótékony hatással lehet a paradicsomodra. Íme, hogyan kell csinálni.

Miért jó a kávézacc a paradicsomnak?

A kávézacc ismert nitrogén-, foszfor-, kálium- és magnéziumtartalmáról – olyan tápanyagokról, amelyek létfontosságúak a növények egészséges növekedéséhez. Ezen kívül:

  • Fokozatos nitrogénfelszabadulás: A kávézacc lassan szabadítja fel a nitrogént, így a paradicsom növekedése során fokozatosan jut tápanyaghoz.
  • Ideális pH: Bár maga a kávé savas, a kávéőrlemény pH-ja 5,5 és 6,8 között van, ami ideális a paradicsom számára. Ez az enyhén savas környezet segít a paradicsomnövényeknek abban, hogy jobban felvegyék a tápanyagokat a talajból.

Hogyan használjuk fel a kávézaccot a kertben

1. Közvetlen felhasználás a talajban:

  • Egyszerűen dolgozza a kávézaccot a talajba a paradicsompalánták körül. Ez segít javítani a talaj szerkezetét, a levegőztetést és a nedvesség megtartását.

2. Kávés öntözés:

  • Hagyja az üledéket néhány órán át áztatni a vízben, majd az így keletkező gyenge kávés sós vízzel locsolja meg a paradicsomokat. Tíz liter vízhez egy csésze üledéket használjon.

3. Adjuk a komposzthoz:

  • A kávéőrleményt is hozzáadhatjuk a komposzthoz, hogy javítsuk annak minőségét. Ügyeljünk arra, hogy a kávé ne haladja meg a komposzt teljes térfogatának egyötödét, hogy elkerüljük a túlzott savasodást.

Egyéb előnyök a paradicsom számára

  • Betegség elleni védelem: A kávézaccot feldolgozó mikroorganizmusok természetes módon elnyomhatnak néhány gyakori paradicsombetegséget, például a gombákat.
  • Támogató mikroorganizmusok: A tápanyagokon kívül az üledék támogatja a talajban élő hasznos mikroorganizmusokat is, amelyek hozzájárulnak a növények jobb egészségéhez és növekedéséhez.

Próbálja ki azt is:

Következtetés

A kávézacc felhasználásával nem csak a konyhai hulladékot hasznosíthatja újra, hanem a paradicsom terméshozamát és egészségét is növelheti. Ez egy egyszerű, gazdaságos és környezetbarát módja annak, hogy jobb eredményeket érj el a kertedben. Miért ne próbálnád ki tehát? A paradicsomod meg fogja hálálni!

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche