A méhész figyelmeztet. Többé nem teszel mézet a konyhaszekrénybe

A méz zárt dobozban akár több évig is eláll, és továbbra is fogyasztásra kész. Egy méhész arról számolt be, hogy eltarthatósági ideje ellenére a méz veszíthet értékéből, ha nem megfelelő körülmények között tárolják.

Az élelmiszerek tárolásának módja meglehetősen problematikus téma. A gyártók általában feltüntetik az utasításokat a csomagoláson, de nem mindenki tartja be azokat. Ez a téma minden élelmiszertípusra vonatkozik, beleértve a mézet is. A legtöbben rossz helyen tárolják, így fokozatosan veszít minden értékéből. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb hibákat, amelyekre érdemes figyelni!

Hol tároljuk a mézet?

Nincs jobb ember, aki mindent elmond a mézről, mint egy méhész. Wojciech Margowniczy úr, a „Méhész a Wąchockból” csatorna létrehozója a TikTok platformon úgy döntött, hogy válaszol nézői kérdéseire. A legtöbben arra kíváncsiak voltak, hogy biztonságos-e a mézet szobahőmérsékleten tárolni, és melyik hely lenne a legalkalmasabb a konyhában.

Szerinte a méz 18 Celsius fokos hőmérsékleten viselkedik a legjobban, ami alacsonyabb hőmérséklet, mint amit az otthonokban általában találunk. Ez az oka annak, hogy a férfi elmagyarázza, hogy a mézet a konyhaszekrényben vagy közvetlenül a munkalapon tárolni szörnyű választás. Helyette kamrát, hűtőszekrényt vagy pincét javasol. Egy másik bűncselekmény a mézzel szemben, ha hőforrás, például gáztűzhely, sütő vagy radiátor közelében tárolja. A munkalapon lévő mézet a helyiségbe jutó közvetlen napsugárzás tovább melegítheti, és ez tovább rontja a minőségét.

A méz elpusztíthatatlan?

Sokan úgy vélik, hogy az otthoni körülményektől függetlenül a méz nem romolhat el. Teljesen nonszensz, mert minden méhész tudja, hogy vannak olyan mézfajták (pl. repce, virág, aranyvessző), amelyek nem megfelelő körülmények között erjedhetnek.

Wojciech úr meg van győződve arról, hogy a jó minőségű, megfelelő hőmérsékleten tartott mézet nagyon nehéz megrontani. Néha maga a termék hibás, és még a legjobban karbantartott edény is erjedhet. Ez különösen a magas víztartalmú mézeknél fordul elő, amelyeket nem megfelelően soványítottak le. Ilyen esetben nem hibáztathatja magát, mert egy ilyen termék már tartósan hibás, és a vásárlás után azonnal undorító és fogyasztásra alkalmatlan lesz.

Wojtek úr egy másik érdekes megjegyzésre reagált, amely a régészeti kutatások során feltárt mézzel kapcsolatos. Több ezer éves volt, és még mindig jó ízű volt, és frissnek tűnt. A méhész szerint értéktelen volt, és ehelyett sok HMF-et, azaz hidroxi-metil-furfurált tartalmazott, amely vegyület az emberre nem biztonságos. Az orvosok azt állítják, hogy túlzott fogyasztása génmutációkat okoz.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche