A gyepen növő moha nem esztétikus, ezért érdemes ismerni az eltávolításának hatékony módszereit. A feladatot megnehezíti, hogy a moha őrült sebességgel nő, és nagyon zord körülmények között is képes túlélni.

Milyen gyepen jelenhet meg a moha?

Kezdjük a következőkkel a mohának nincsenek gyökerei, hanem úgynevezett csápokkal kötődik az ízülethez, így könnyen benövi nemcsak a gyepet, hanem többek között a sziklákat és a fákat is.

Moha szeret tömör, nehéz, savanyú, árnyékos és nedves talajon nőni.. Ezenkívül, ha a talaj rosszul áteresztőképes, túltrágyázott vagy egyáltalán nem trágyázott, a mohásodás kockázata megnő.

Hogyan szabaduljunk meg a gyep mohától?

A gyepen megjelenő moha kockázatának minimalizálása érdekében fontos, hogy a talaj rendszeres vertikálását és levegőztetését..

A függőleges vágás során a gyepet függőlegesen, átlagosan 5-15 mm mélyen vágjuk le. A cél az elhalt növényi anyag eltávolítása. Másrészt a talaj levegőztetése lehetővé teszi a megfelelő levegőztetést és a gyep harmonikus növekedését.

Ha mohát észlel a gyepen, akkor ellenőrizze a talaj savasságát. Ha a pH 5,5 körül van, kalciumban gazdag műtrágya ajánlott. Ez a talaj pH-értékét savasról semlegesre változtatja, ami elnyomja a mohák növekedését.

Házi szer a gyepmohára

Egy nagyon népszerű házi módszer a gyepen lévő mohától való megszabadulásra az, hogy elkészítjük a ecet és víz 2:1 arányú keveréke.. Öntse ezt az oldatot egy szórófejes flakonba, és permetezze be vele a gyepen megjelenő mohát.

Fontos megjegyezni, hogy bár ez a módszer olcsó, biztonságos és környezetbarát, csak rövid távú hatása lehet. Ha a talaj rendelkezik az általunk már említett tulajdonságokkal, és segíti a moha növekedését, akkor valószínűleg máshol is megjelenik.

Kapcsolódó cikkek:

Zöld pázsitot kaphatsz gyomok nélkül. Csak így szabadulnak meg a spanyol kertészek a mohától

Kombinálj össze három összetevőt. A főzet eltávolítja a mohát és a gyomokat a gyepről és a járdáról.