A műanyag zacskóban főzött rizs a következő kockázatokat okozza a szervezetben

Ön véletlenül sem főz zacskóban rizst? Talán érdekelheti, hogy ez nem túl egészséges megoldás. Tudományos vizsgálatok végre megerősítették, amit már régóta gyaníthattál.

A fogyasztás kultúrája Rizs Szlovákiában nem olyan erős, mint a távol-keleti országokban, de európai viszonylatban még mindig elég sokat eszünk belőle. Ez nagyon jó, mert ezek a fehér szemek nagyban támogatják az egészséget és a szervezet megfelelő működését. Csak egy apró probléma van. A rizstermelők hirtelen úgy döntöttek, hogy szokatlan formában árulják: a rizst feldarabolják műanyag zacskókba. Sokaknak már a kezdetektől fogva nem tetszett ez a játék.

A műanyagot étellel együtt forró vízbe dobálni első ránézésre a – finoman szólva – haszontalan kategóriába tartozó ötletnek tűnik. Vajon a félelmeink tükrözik a valóságot? Sajnos igen. Ezt tudományos vizsgálatok is megerősítik. Eredményeik végre megerősítették számunkra az elkerülhetetlent. A rizst műanyag zacskóban főzni egyszerűen egészségtelen.

Rizs hozzáadott műanyaggal

Még a nem zsákokba csomagolt rizs is. rossz minőségű, összetételét aligha lehet dicsérni. Tudományos vizsgálatok szerint az ilyen finom rizs gyakran tartalmaz műanyag mikroszemcséket: polietilént, polipropilént és polietilén-tereftalátot. Műanyag csomagolásba zárni már igazi bűn.

Különösen akkor, ha az abba zárt műanyag bevásárlószatyrokat melegítjük, a vegyi anyagok elvándorolnak. A helyzet akkor válik igazán rosszá a szervezet számára, ha bármilyen zsír belekerül az ilyen forrásban lévő rizs edényébe. Elég egy kis olaj, hogy a műanyagban lévő vegyszereket könnyen feloldja, és vacsorára rizottó van rizottóval. Biszfenolok.

Rizs a zsebedben. Mik a kockázatok?

A zacskóban főtt rizs rendszeres fogyasztásának valóban súlyos következményei lehetnek. A tudósok szerint többek között a hormonháztartásra gyakorolt negatív hatásokról, a nemi szervek betegségeiről és termékenységi problémákról beszélhetünk.

Hogyan főzzük tehát a rizst? Azon kívül, hogy megszabadulunk a zacskóktól, egy dolgot érdemes szem előtt tartani. A legjobb, ha kevesebb vízbe tesszük a szemcséket, mint amennyit megszoktunk. Így nem „szöknek el” az egészségügyi előnyök, és élvezhetjük a szervezetre gyakorolt jótékony hatásukat. Egy csésze granulátumhoz csak kb. 1,5 csésze vízzel. Természetesen vigyáznunk kell, nehogy megégjen!

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche