Hogyan ápoljuk a páfrányokat? Úgy tűnik, hogy semmi bonyolult nincs benne, hiszen ezt a növényt az egyik legkönnyebben termeszthető növénynek tartják. Azonban, ellentétben azzal, amit gondolnánk, könnyen kiszáradhatnak a levelek, és a páfrányt különböző betegségeknek lehet kitenni. Ennek megelőzésére próbálja ki ezeket a házi trükköket.

Régebben a legnépszerűbb növények közé tartoztak, aztán giccsnek számítottak, de most újra népszerűségnek örvendenek. A páfrányfenyők nemcsak egzotikus megjelenésük, hanem alacsony fenntartási igényük miatt is rendkívül népszerűek. Ráadásul megtisztítják a levegőt a káros mikrorészecskéktől., ezért érdemes a hálószobában tartani őket. Bár ezeknek a növényeknek a gondozása nagyon egyszerű, nem szabad megfeledkezni róluk. Hiszen az öntözés önmagában nem biztos, hogy elég. Ha azt szeretné, hogy a páfrányok erőteljesen és gyorsan növekedjenek, használjon házi készítésű műtrágya-erősítőket.

Hogyan öntözzük a páfrányokat? Ne feledje ezeket a szabályokat

A páfrányokat nem véletlenül ajánlják gyakran amatőr házikertészeknek. Könnyen tartható és nagyon szívós növény, de ha azt szeretnénk, hogy rendszeresen egyre hosszabb és hosszabb leveleket növesszen, akkor meg kell felelnünk alapvető követelményeinek. Nagyon fontos az elhelyezkedés. A páfrányfenyők szeretik a félárnyékos, szórt fényű helyeket. Ha közvetlen napfénynek tesszük ki, leégést okozhat, míg a túl sok árnyékolás miatt a levelek elveszítik zöld színüket és sárgulnak. Továbbá ne helyezze a növényt radiátor fölé, mert ez kiszáradást okozhat. A páfrányfenyők szeretik a páratartalmat, ezért ajánlott rendszeresen locsolni a leveleket vízzel. Egy otthoni párásító is jó szomszéd lesz. Ami az öntözést illeti, nem kell gyakran tennie. Csak akkor kell öntözni a növényt, ha a talaj teljesen kiszáradt..

Páfrány: gondoskodás. Mivel trágyázzuk a páfrányokat?

A trágyázásnál kissé más a helyzet. Ha azt szeretnénk, hogy a növény gyorsan nőjön és hosszú, dús leveleket hozzon, akkor érdemes ezt rendszeresen elvégezni. Ehhez azonban nem kell speciális vegyszereket vásárolnia a kertészeti boltokban. Sokkal jobban működnek az egyszerű tápanyagok, amelyeket otthon maga is elkészíthet. Ennek több módja is van:

  • tea kondicionáló – Kevesen tudják, hogy a páfrányfenyő igazi teakedvelő. Ez az ital különösen a vegetációs időszakban és egyébként is jól jön neki, fertőtleníti a talajt és megakadályozza a baktériumok elszaporodását.. Elég, ha a növényt havonta egyszer fekete tea, csalán, zsálya, kamilla vagy zsurló főzetével öntözzük.. A csurgalékvizet keverheti virágfölddel.
  • zabtrágya– egyszerű módja a legyengült növény megerősítésének. Az ilyen műtrágya gazdag ásványi anyagokban, amelyek segítik a páfrányok növekedését. Elkészítéséhez mindössze három evőkanál zabpehelylisztre és egy liter vízre lesz szükséged. Keverd össze a hozzávalókat, hagyd állni körülbelül két órán át, majd öntsd át az egészet egy szitán. A kész műtrágyával már öntözheted is a növényt. kéthetente egyszer.
  • Tej kondicionáló – A tejtermékek nagyszerűen javítják a páfrányok színét és minőségét. Havonta egyszer öntözze a növényt vízzel hígított tejjel, hogy megelőzze a sárgulást és a levélhullást.

Kapcsolódó cikkek:

Igyekszik, de a páfrányok barnulnak? Valószínűleg túl keményen próbálkozol. Csak néhány hiba, és máris eltűnik.

Rosszul nő a páfrányod, és a levelei sárgulnak? Valószínűleg az alábbi gyakori hibák egyikét követi el.